Seth Godin: ‘El món del llibre ha canviat, i ho veu tothom, fins i tot Gutenberg’

7.08.2012

Seth Godin: “El món del llibre ha canviat, i ho veu tothom, fins i tot Gutenberg, que està mort”

Seth Godin, un dels gurus del nostre temps, és autor d’una dotzena de bestsellers, traduïts a més de 35 llengües, entre els quals destaquen Tribes: We Need You to Lead Us, We Are All Weir, Permission Marketing o Purple Cow. El seu blog, que té milers de seguidors arreu del món, ha inspirat emprenedors de tota mena. És el fundador de Squidoo.com, que es troba entre els cent llocs web més visitats dels Estats Units. Godin ha sabut definir com ningú els nous models de negoci i de socialització que s’estableixen amb l’emergència de les noves xarxes socials i les tecnologies de la informació, i ho ha sabut comunicar en llibres i conferències, en tallers i en blogs que han tingut una influència global. Edicions Proa acaba de publicar el primer llibre de Godin en català, Fes-ho, manual de l’emprenedor.
I ara, en una entrevista concedida a Jeff Rivera, de Digital Book World, Seth Godin fa unes prediccions poc falagueres pel món editorial tal com l’entenem avui. En reproduïm un fragment més avall.
Rivera: La consultora tecnològica Forrester va publicar no fa gaire un informe amb una previsió preocupant pel sector editorial, segons la qual l’any 2013 hi hauria una reducció dràstica de les vendes dels llibres de paper. Com creus que serà la indústria editorial en un termini de cinc anys?
Seth Godin: Bé, en general no estic mai d’acord amb Forrester, gairebé mai. En aquest cas, però, fins i tot Gutenberg pot adonar-se del que està passant, encara que estigui mort. Hem de ser conscients que en el món editorial un gran percentatge dels beneficis provenen de la venda de llibres de fons, en paper. Si aquesta venda desapareix (o es redueix), tota la indústria trontolla. Em sembla que tendim a la concentració, i ens esperen saldos i descomptes massius, acomiadaments i bastant malestar… Trist, però cert.
Rivera: Quan creu que la indústria editorial serà irreconeixible respecte a la que tenim ara? Quin aire tindrà?
Seth Godin: El primer que ens trobarem és que els autors que no siguin de molta venda veuran reduïts els seus avançaments. En segon lloc, tota aquesta gent abnegada que participa en la cadena de negoci, com que no són un personal escàs, cada vegada se’ls podrà remunerar a preus més baixos. Però per damunt de tot, disminueix el poder que tenia fins ara un llibre publicat per intervenir o influir en la vida pública. A partir del moment que qualsevol persona pugui publicar un ebook, tothom s’hi atrevirà.
Rivera:  El paper dels agents literaris ha canviat en els últims anys, i encara es va transformant. Què poden fer els agents literaris ara mateix per mantenir la seva quota dins la cadena de negoci i no ser esborrats del mapa?
Seth Godin: Jo començaria per redefinir el que fa un agent. Ja no crec que el rol de l’agent sigui de treure el màxim avançament per al seu autor, com ha estat fins ara, si hem de jutjar per les xifres que donen i les quantitats que guanyen. Crec que cada vegada més la seva missió serà representar l’impacte dels seus autors al mercat i al món, incloent la seva capacitat per donar permís o llicències en nom de l’autor, per cultivar i fer créixer el nombre dels seus seguidors, de construir una tribu al seu voltant.
Rivera: Molts autors li senten a dir que haurien de regalar els seus llibres o centrar-se en escampar el seu missatge, però tots es pregunten: “Bé he de pagar la hipoteca, com puc convertir tot aquest esforç en diners?
Seth Godin: Depèn del que escriguis. The Grateful Dead no depenien de les vendes dels seus CD. Ets un cuiner? Ets un conferenciant? Si ets un autor de novel·la negra, ¿pots trobar un miler de fans disposats a pagar cent dolars anuals cadascú a canvi de rebre una entrega de la teva sèrie? No és el mercat qui ha d’indicar als autors com poden monetitzar el seu esforç. Això al mercat li és ben igual. Si no etscapaç de convertir-te en un bé escàs, aleshores serà difícil fer-los pagar alguna cosa.
Rivera: Hi ha algunes editorials que han decidit retirar els llibres electrònics que havien destinat a biblioteques. Creu que és una decisió encertada per preservar el seu negoci? Com es podria fer perquè tothom hi sortís guanyant aquí?
Seth Godin: Em sembla una ximpleria. Les biblioteques són com les ràdios per als llibres.  No generen ingressos però són una gran manera de difondre una idea. Dubto que un autor s’hagi sentit mai perjudicat pel fet que un llibre seu fos tret moltes vegades en préstec de les biblioteques. No s’ha d’erradicar els llibres de les biblioteques, sinó afinar-ne la distribució.
Si voleu veure l’entrevista original íntegra a Digital Book World, feu clic aquí.
Si preferiu llegir-la en castellà, la trobareu aquí.