El MoMA adquireix la bandera gai

28.06.2015

Després que aquest passat divendres el Tribunal Suprem dels Estats Units hagi decidit legalitzar el matrimoni homosexual, les xarxes socials i els diaris s’han omplert de reaccions amb motiu de la decisió. El mateix Museu d’Art Modern de Nova York va anunciar aquest dimecres que la bandera de l’arc de Sant Martí s’afegiria a la seva col·lecció de disseny per sempre, juntament amb el símbol @ i el de reciclatge. Així ho recollia Slate, en un escrit en què J. Bryan Lowder recordava Gillbert Baker, dissenyador del símbol del col·lectiu LGTBI.

La bandera de l'arc de Sant Martí | Foto:  Benson Kua / Wikimedia Commons

La bandera de l’arc de Sant Martí | Foto: Benson Kua / Wikimedia Commons

Mentre que és evident que l’adquisició d’aquesta bandera per part del MoMA serveix per comunicar la seva participació en les celebracions del juny dels LGTBI Pride, és més que un moviment de relacions públiques —la història darrere de la creació de la bandera gai és genuïnament fascinant i digne de preservar.

La invenció d’aquesta bandera s’atribueix a Gilbert Baker, un artista que va dissenyar la primera versió el 1978 a San Francisco. En una entrevista feta pel MoMA, Baker explica per què ell va sentir que fer un símbol acolorit per al moviment d’alliberació era important: “Era necessari tenir la bandera de l’arc de Sant Martí perquè fins ara teníem el triangle rosa dels nazis, que era un símbol que feien servir [per marcar la gent homosexual]. Venia d’un lloc horrible, de matances, d’holocaust i de Hitler. Necessitàvem alguna cosa bonica, alguna cosa nostra.”

Mentre Baker es va preocupar de mencionar les diverses persones que el van inspirar i el van ajudar a dissenyar la primera bandera —incloent icones com Harvey Milk i Cleve Jones— va ser la seva història com a “gran drag-queen” que va proporcionar-li l’experiència per fer l’actual objecte. “Jo estava en el lloc correcte en el moment indicat per fer el que calia”. (Com els aldarulls de Stonewall, aquest és un altre exemple de drag-queens que es converteixen ràpidament en líders de la comunitat queer.)

Per a Baker “una bandera és diferent de qualsevol altra forma d’art” perquè funciona a molts nivells. “Pensava que necessitàvem un símbol així, que necessitàvem com a persones alguna cosa que tothom entengués de manera instantània. [La bandera de l’arc de Sant Martí] no diu la paraula gai, ni tampoc hi diu Estats Units a la bandera americana, però tothom reconeix visualment el que signifiquen. I aquesta és la inspiració que em va venir quan vaig decidir que tindríem una bandera.”

A continuació podeu veure un vídeo sobre la legalització del matrimoni a diversos països d’arreu del món que s’ha fet viral a les xarxes socials.