El Modernisme internacional se cita a Barcelona

23.06.2015

Investigadors d’arreu es reuneixen per fer un balanç dels estudis sobre l’Art Nouveau durant el II Congrés Internacional de Coup de Fouet, que enguany posa especial èmfasi en el paper de les dones.

La Pedrera de nit | Foto de Josep M. Cortina

El Congrés tindrà lloc a la Pedrera | Foto de Josep M. Cortina

El proper dijous 25 de juny comença la segona edició d’un congrés biennal que organitzen el Grup de Recerca GRACMON de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu de la trobada és reunir experts internacionalment reconeguts per fer el punt de la situació sobre la investigació dedicada al Modernisme, un art que ha donat vida a joies arquitectòniques i plàstiques a diferents països europeus i fins i tot a Amèrica.

La varietat de noms amb què es coneix dóna compte de la seva difusió: definit a Àustria i Alemanya com a Jugendstil, a Itàlia com a Liberty, a França com a Modern style —per esmentar-ne només algunes de les denominacions— el Modernisme es manifesta amb trets comuns en edificis geogràficament tan allunyats com ara l’Hotel Otlet de Brussel·les, el Club Español de Rosario o el Palau dels paquiderms del zoo de Budapest.

Barcelona, que en reuneix exemples amb una densitat gairebé única i que compta amb una llarga tradició de recerca en aquest àmbit, serà per segon cop la seu del congrés. La Pedrera acollirà les sessions, que enguany se centraran en la rellevant contribució de les dones artistes al desenvolupament de l’Art Nouveau. Reparant un deute històric, es farà un apropament a les dones com a creadores i com a promotores del Modernisme, des de les Glasgow girls a la irrupció femenina en la barcelonina Sala Parés. Paral·lelament, es revisarà la representació de la feminitat en àmbits com ara la decoració de vitralls, els cartells o la moda i la costura, amb el desig d’oferir noves aportacions sobre aquesta qüestió tan estudiada.

El congrés serà també una ocasió per donar a conèixer el patrimoni modernista poc conegut de ciutats com Tallin, Bolonya o Puebla. Així mateix, es tornarà a dedicar una secció a les recerques en curs que permetrà endinsar-se en la vivacitat de les investigacions encara en procés.

Els congressistes tindran la oportunitat d’inspirar-se en noves recerques durant unes visites especialitzades a llocs emblemàtics del nostre patrimoni, com ara els recentment restaurats Pavellons Güell, la Pedrera, la Casa Ametller, el Cercle Artístic de Sant Lluc o l’Institut Pere i Mata de Reus.

En aquest enllaç trobareu més informació per conèixer el projecte de la Ruta Europea del Modernisme.