Quan érem modernistes i les dones votaven

2.05.2018

No passa gaire sovint que el patrimoni material i aquell que denominem immaterial es trobin en un mateix espai. A Catalunya aquesta confluència es dona amb el Modernisme. Edificis emblemàtics de l’arquitectura modernista es converteixen aquí i allà en l’escenografia ideal de les fires i festes modernistes que se celebren en una bona colla de municips de la demarcació de Barcelona.

Fira modernista a Canet de Mar.

Aquest cap de setmana, 5 i 6 de maig, arrenca el calendari oficial de fires modernistes amb IV Festa Modernista del Roser de Maig a Cerdanyola del Vallès (5 i 6 de maig). L’arc de celebracions continuarà amb la XVI Fira Modernista de Terrassa ( 11, 12 i 13 de maig), les 4es. Jornades Modernistes de l’Ametlla del Vallès (19 i 20 de maig), la XIV Fira Modernista de Barcelona (1, 2 i 3 de juny), la XI Fira Mercat Modernista de Canet de Mar (Del 14 al 16 de setembre), les VII Jornades Modernistes de La Garriga (Del 5 al 7 d’octubre), la XIa Diada modernista. El final de l’estiueig a Cardedeu ( 6 i 7 d’octubre) i el programa es completa amb la 18a Festa Modernista de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló (Del 19 al 21 d’octubre 2018. El calendari complet d’esdeveniments modernistes es pot consultar al web de Barcelona és molt més.

El patrimoni modernista s’estén més enllà de la ciutat de Barcelona. S’han conservat cases modernistes en els llocs preferits d’estiueig del Vallès i el Maresme, en poblacions com Argentona, Canet de Mar, Cardedeu o la Garriga. També hem de tenir present el patrimoni industrial i fabril modernista de Terrassa, Mataró, Sabadell, Granollers, Esplugues del Llobregat o Cerdanyola. També mereixen un capítol a part les colònies tèxtils del Llobregat o les grans catedrals del vi del Penedès, com els tres edificis de Codorniu construïts per Puig i Cadafalch, que ara es poden visitar.

Les comarques de Barcelona compten amb nou conjunts patrimonials protegits per la UNESCO. Si bé és cert que sense l’extraordinari llegat d’Antoni Gaudí i de Lluís Domènech i Montaner a la ciutat de Barcelona, no hi hauria modernisme català, tampoc n’hi hauria sense els tresors desconeguts que s’amaguen en altres indrets del país. El mateix Gaudí va deixar una de les seves obres fonamentals a la Cripta de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló i als jardins Artigas de la Pobla de Lillet, al Berguedà. Tampoc s’entendría l’obra de Domènech i Muntaner sense conèixer la seva casa particular a Canet de Mar, o els edificis de Jujol a Sant Joan Despí.

Fira Modernista de Terrassa

La Diputació de Barcelona ha presentat, en un acte al Recinte Modernista de Sant Pau, les noves accions de promoció del projecte “Barcelona és molt més” previstes per a aquest 2018. En el marc de l’Any del Turisme Cultural, designat per l’Agència Catalana de Turisme, la Diputació impulsa l’articulació d’un seguit d’accions amb l’objectiu de posicionar la demarcació de Barcelona com a destinació modernista. La Diputació hi ha convidat representants de les diverses fires per presentar una mostra de les fires més veteranes.

Ja fa setze anys que la Fira modernista de Terrassa permet als visitants de fer un viatge al segle XIX, a aquella ciutat fabril on els vapors de la indústria tèxtil convivien amb edificis particulars com la Casa Alegre de Sagrera o la Masia Freixa, una casa enmig d’un parc que cada any s’obre per la fira i ofereix visites guiades, quadres tetarals i fins i tot una lliçó encarnada de Pompeu Fabra. Jordi Garreta, responsable de la Fira Modernista, assegura que cada any 12.000 persones passen per la fira, una de les més veteranes.

La Festa Modernista de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló és la més veterana. Aquest mes d’octubre se’n celebrarà la 18a edició, havent fidelitzat una mitjana de 18.000 visitants cada any. La festa consisteix en una teatralització a partir d’un tema triat, que es concreta en una trentena de quadres teatrals diferents. “Un d’aquests quadres escenifica el moment en què la gent anava a demanar feina a la fàbrica i l’entrevista que els hi feien”, explica Miquel Carreté, un dels organitzadors d’aquesta festa, que enguany ha triat com a leit motiv la figura d’Eugeni Güell, del qual se celebra el centenari de la mort.

També hi ha fires modernistes a Barcelona ciutat. La Dreta de l’Eixample acull cada any la Fira Modernista de Barcelona coincidint amb la festa major del barri. Amb un rerefons cultural però també lúdic, la fira se celebra en un tram del carrer Girona, en un entorn ple de façanes modernistes de gran valor patrimonial. S’hi instal·len envelats on entitats que organitzen altres fires modernistes poden donar a conèixer la seva festa. “Enguany s’hi farà un homenatge a la pintora modernista Lluïsa Vidal, una artista invisibilitzada pel cànon, que podrem conèixer a través d’un espectacle de titelles produït especialment per a l’ocasió”, ha anunciat Jordi Paris. De Lluïsa Vidal n’hem parlat aquí.

La Fira Mercat Modernista de Canet de Mar, que se celebra a la rentrée de setembre, tornant de vacances, arriba enguany a l’onzena edició. “Canet és moderisme prop del mar. Els indianos van invertir en el poble, i tot el centre és ple d’edificis modernistes”, ens explica Còia Tenas, regidora de Canet i una de les impulsores de la festa. “La fira té cada any un tema diferent. Enguany se centrarà en la dansa i l’any vinent en el cinema. Busquem temes transversals, que donin una certa complexitat a la fira. Els actes se celebren dins el casc urbà. Una de les activitats més concorregudes és la visita al taller de teixit de punt, que permet descobrir com es cosia en aquell temps. Sovint són els mateixos visitants, gent gran, que expliquen com anaven els telers on havien treballat de joves”, diu Tenas, que destaca també un fet singular: “El mercat municipal de Canet va ser el primer lloc on va poder votar la dona en tot l’estat espanyol”.

Festa Modernista de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló

A Cardedeu es representa cada any un quadre titulat El final de l’estiueig, en què es fa una paròdia de l’estiuejant barceloní, entre fava i pretensiós, a la vila i es creia vagament superior. cada any un quadre titulat amb altres comparses al recinte modernista de Sant Pau en l’ que passava les vacances a la vila i es creia vagament superior. Olga Vinyals, directora de la companyia teatral que participa la Diada Modernista de Cardedeu, ens presenta l’elenc d’actors que hi participen i que s’han citat amb altres comparses al recinte modernista de Sant Pau en l’acte de presentació del circuit modernista que ha organitzat la Diputació de Barcelona. La companyia que dirigeix Vinyals és amateur, però molt compromesa amb el teatre social i fins i tot han actuat a les presons.

 

Barcelona Pass Modernisme

La Diputació de Barcelona i Barcelona Turisme presenten el modernisme com a estratègia conjunta de promoció turística amb l’objectiu de posicionar Barcelona i les seves comarques com una destinació cultural de primer nivell. La nova orientació del projecte s’engloba dins el concepte “El modernisme és molt més”. Amb aquest objectiu s’ha presentat la nova targeta “Barcelona Pass Modernisme”, impulsada per Turisme de Barcelona amb el suport de la Diputació de Barcelona, que vol facilitar el descobriment del modernisme més enllà de les grans icones de la ciutat. La nova targeta està pensada per al visitant repetidor que vol conèixer altres indrets i altres atractius fora del circuit turístic habitual i que s’interessa per la cultura i per aprofundir en la identitat de la ciutat i el seu entorn. És valida per a 7 dies que, amb un cost de 90€ i inclou l’entrada a 15 edificis modernistes de Barcelona, Sitges, Terrassa, Mataró i Canet de Mar i una mini guia.

 

Trobareu més informació al web de Barcelona és molt més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Després d’uns quants anys que des d’alguns pobles i ciutats com la Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, Terrassa i Canet de Mar, tres casos que conec molt bé, i que any rere any s’està fent un gran esforç per intentar divulgar el llegat el modernista a través d’actes lúdics com poden ser les Fires i Festes Modernistes, la Diputació de Barcelona a través de Barcelona és molt més ha apostat per primer cop per donar suport d’una forma explícita a tot aquest món. I ha fet quelcom bonic que és aplegar en un sol acte diferents organitzadors i grups vinculats.
    Com a persona que sóc de la Colònia Güell i que fa 18 anys que col.labora activament en una d’aquestes festes, i també com administrador del grup i de la pàgina de Fires i Festes Modernistes
    (www.facebook.com/firesifestesmodernistes ) que virtualment ens dediquem a difondre tot aquest món t’agraeixo molt l’article i que des de Núvol hagiu decidit fer-ne també difusió.