El millor disseny de l’any

17.05.2019

Sota el títol El millor disseny de l’any, l’associació FAD (Foment de les Arts i el Disseny) exposa al Museu del Disseny una acurada selecció del bo i millor del disseny gràfic, el disseny de moda, l’arquitectura i la creació artística del darrer any. Un plaer pels ulls que ens fa entendre les tendències actuals a través de 400 projectes i obres nacionals i internacionals.

És la primera vegada que l’exposició del FAD s’organitza en col·laboració amb el Museu del Disseny | Foto: FAD

Quin és el millor disseny de l’any? El FAD, en col·laboració amb el Museu del Disseny de Barcelona, intenta respondre aquesta pregunta. Per fer-ho, reuneix les obres dels finalistes i guanyadors dels diferents premis que atorga la fundació en cinc disciplines del disseny i la creació: els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual -que l’any que ve celebra ni més ni menys que 55 anys!-, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, els Premis ArtsFAD a la creació artística, i els Premis MODA-FAD al disseny de moda, així com els Premis Habitàcola per a estudiants d’arquitectura i disseny.

Es tracta de la 9a edició d’aquesta mostra, que acull més de 400 obres i projectes nacionals i internacionals, de professionals i d’estudiants. Els encarregats de fer aquesta selecció han estat els membres dels jurats dels premis, professionals de prestigi que han valorat l’excel·lència, la innovació i l’originalitat de les peces. Per primera vegada, l’exposició s’organitza en col·laboració amb el Museu del Disseny de Barcelona, que cedeix peces de la seva col·lecció i alhora adquireix també alguns dels premis Laus. “Els projectes guanyadors ingressen al museu, que fa d’aparador internacional”, diu Pilar Vélez, directora del museu, que explica que “els productes passen a convertir-se en patrimoni cultural”.

Com no podria ser menys tenint en compte el context en què ens trobem, enguany la mostra estrena tàndem d’arquitectes i grafistes per la seva posada en escena i campanya visual, i cal destacar-los. Es tracta de l’estudi d’arquitectura Sarquella Torres i l’estudi de disseny gràfic Forma, seleccionats a partir d’un concurs obert a equips multidisciplinaris. La mostra es divideix en quatre àmbits, d’acord amb els premis esmentats:

1. El millor disseny gràfic i comunicació visual de l’any

Enguany, els Premis ADG Laus han rebut més d’un miler d’inscripcions, fet que demostra la seva bona salut, tot i que s’organitzen des de 1964 i estan a punt de complir 55 anys. El projecte guanyador es donarà a conèixer el dijous 20 de juny durant la Nit ADG Laus’19, però a la mostra ja es poden veure les obres seleccionades, dividides entre Disseny gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisual i Estudiants. Com a novetats, enguany s’han inclòs els apartats de videoclips i fashion films a la categoria Audiovisual, i les experiències immersives i la innovació interactiva a la categoria Digital, apostant per nous formats i continguts. A part d’això, l’exposició demostra que en els darrers anys s’està vivint un repunt en el disseny de cartells o pòsters, un dels formats més estimats per la professió.

Més enllà de les obres seleccionades, la Junta d’ADG-FAD atorga cada any el Laus d’Honor a la trajectòria professional. Enguany, aquest reconeixement recau en Ana Zelich, pionera del branding televisiu a l’Estat, d’acord amb l’evolució de l’animació i la gràfica aplicada a la imatge en moviment. Recordeu la careta de Plats Bruts? Zelich va ser la pionera en la creació de projectes gràfics amb l’aparició dels primers ordinadors, com a realitzadora i directora d’art treballant per TV3. Actualment segueix aportant un component integrador en la manera de treballar la imatge a MediaProexhibitions. L’exposició recull les principals peces audiovisuals d’aquesta dissenyadora, algunes de les quals formen part de la col·lecció del Museu del Disseny.

L’exposició del FAD al Museu del Disseny | Foto: FAD

2. El millor disseny de l’espai de l’any

Aquesta secció recull les obres seleccionades i finalistes de la 61ª edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, que organitza l’Associació Interdisciplinària del Disseny de l’Espai del FAD (ARQUIN-FAD). El 19 de juny se celebrà la cerimònia de lliurament dels premis. Aquests guardons són una eina important per prendre el pols al sector any rere any, però tot i que permeten veure tendències, cal tenir en compte que les bases dels premis són voluntàries: s’avaluen els projectes que s’hi han volgut presentar, i no la globalitat de produccions fetes al territori durant un any. En les darreres edicions s’ha experimentat un augment en el nombre d’obres presentades, arribant a superar les 600.

El millor disseny de l’any acull els millors projectes en quatre categories: Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i paisatge i Intervencions efímeres. Pel que fa a Arquitectura, destaca l’augment d’habitatges unifamiliars de gran format, i la davallada en l’obra pública. La categoria d’Interiorisme viu un gran moment de vitalitat, creativitat i imaginació. A Ciutat i paisatge s’han escollit tres finalistes, tots ells situats a Catalunya. En el cas de les Intervencions efímeres, s’observa un augment de projectes presentats, gràcies en part a l’increment dels festivals que aposten per intervencions de caràcter més artístic. La mostra també presenta els Premis FAD Internacionals, els Premis FAD de Pensament i Crítica i els Premis Habitàcola que es dirigeixen a estudiants d’arquitectura i disseny.

El millor disseny de l’espai de l’any | Foto: FAD

3. La millor moda de l’any

Les obres guanyadores dels Premis MODA-FAD destaquen per la seva aportació al disseny i a la indústria de la moda, des de diverses vessants dins el sector. A través d’aquests guardons, l’Associació per al Foment de la Moda (MODA-FAD) vol posar en relleu la seva filosofia de donar suport a totes les professions que integren la indústria de la moda, des del disseny a l’estilisme, i de la fabricació a la comunicació. Els premis s’han dividit en quatre categories, Indumentària, Complements, Estilisme i Audiovisual, i ja es coneixen els guanyadors: Carlota Barrera, premi a la Indumentària; Pardo Hats, de la dissenyadora Sol Pardo, premi als Complements; Rebeca Sueiro, premi a l’Estilisme, i Gucci SS18, d’Ignasi Monreal, premi al millor Audiovisual.

Els estudiants tenen també un paper protagonista als premis i a l’exposició amb un guardó propi, Estudiants per la sostenibilitat, que aplaudeix la millor tesina o projecte final de màster en favor de la sostenibilitat. Els guanyadors en aquesta categoria han estat Mireia Panisello, premi d’Estudiants per la sostenibilitat, i Maitena Vega, menció del jurat. Per últim, la junta de MODA-FAD atorga el Premi d’Honor a una figura històrica del sector. El guardonat ha estat, en aquesta ocasió, Pedro Rovira, de qui destaca la seva capacitat per adaptar-se als nous temps. Les peces d’aquest dissenyador que es mostren a l’exposició formen part de la col·lecció del Museu del Disseny de Barcelona. La cerimònia de lliurament i festa dels premis tindrà lloc el 15 de juny en el marc de la Barcelona Design Week.

La millor moda de l’any | Foto: FAD

4. La millor creació artística de l’any

L’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD) ha seleccionat 38 finalistes pels Premis ArtsFAD, fins dels més de 200 inscrits d’enguany. Cada cop més, les obres són d’una alta qualitat tècnica, amb materials o bé molt pobres o bé molt nobles. El tèxtil ha estat molt utilitzat, en solitari o entrant en relació amb altres tipus de materials. Amb la unió de matèries, es creen diàlegs que tant poden ser contraposats o complementaris. De fet, es pot veure una interrelació entre les disciplines artístiques i els materials, oferint una «pintura tèxtil», una «escultura tova», una «fotografia gràfica» o una «visualitat literària».

D’altra banda, de la selecció d’enguany en destaquen dos eixos d’interès: el primer, sobre obres que busquen explorar la materialitat; i el segon, sobre la qüestió de l’altre, el diàleg i la intersecció. Les obres més compromeses són un clar exemple de com l’art dona veu i representa els neguits de la societat actual de manera crítica, entrant en contacte amb el propi visitant des de la instal·lació. Els guardonats d’aquests premis es donaran a conèixer el 14 de juny, en la cerimònia i festa dels Premis ArtsFAD que tindrà lloc durant la Barcelona Design Week.

La millor creació artística de l’any | Foto: FAD