El Mercat de Músiva Viva de Vic passa revista

6.09.2018

Com una legió de veus, veiem arribar, al fons, el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV). Gairebé és aquí. Arrenca aquest dimecres 12 de setembre. Cinc dies de música, de totes les músiques; s’allargarà fins al diumenge 16. Per fer boca, aquest dimarts, la fira va organitzar una festa de degustació a la Fàbrica Damm. Dels artistes convocats en destaquem les propostes de Maruja Limón (flamen pigat de ritmes) i Falciots Ninja (risc pop, actitud viva i desimbolta). La resta de plats no van generar l’entusiasme encomanadís que caldria. Nosaltres, entre actuació i actuació, vam poder parlar amb Oriol Roca, assistent a la direcció del mercat.

Falciots Ninja. |

Roca, d’una o altra manera, porta lligat professionalment al mercat des de la dècada dels noranta. Des de l’assistència de direcció –on va ascendir fa vuit anys– ha comandat (amb Marc Lloret, el director) la celebració dels trenta anys. “Són números rodons”, diu. “És com fer anys. Aquells anys en què fas una mica més de revisió”. I l’han fet a consciència. S’han endinsat en l’hemeroteca d’El 9 Nou. “Arqueologia periodística”, precisa. Calia informació –literatura– de totes les edicions. Veure, per exemple, quins artistes han actuat més vegades al mercat (Els Pets podrien endur-se l’or). El material recollit ha servit per tramar el guió de l’espectacle inaugural (dia 12 al Teatre Atlàntida). Un guió a càrrec de Natza Farré i Oriol de Balanzó.

L’espectacle inaugural serà la versió “solemne” de la celebració de la trentena. Hi haurà una dotzena dels artistes que han passat per Vic durant aquestes tres dècades. Des de Kepa Junkera i Núria Graham a Chicuelo o Kiki Morente (en representació del seu pare, que va començar a concebre el canònic Omega a la capital osonenca). Jaume Manresa (ex Antònia Font) serà el pianista de tots els qui desfilin per l’escenari. La representació, però, no serà completa: no s’ha pogut reunir la generació de Bonet i Sisa (sí que hi haurà Mique Gil). La festa de carrer, “un regal per a la ciutadania de Vic”, la donaran els Nyandú, que redactant carta blanca, estaran acompanyats d’Oques Grasses, Violadores del Verso i Est Oest. El concert serà dissabte 15 a la Plaça Major, quadrilàter “emblemàtic”.

Tot això pel que fa a les commemoracions. Durant el tastet de la Damm, Roca va referir-se també a altres propostes del programa. Per exemple, va destacar els artistes que arriben d’altres països. El mercat ha fet créixer, els darrers anys, una potent  branca internacional. Del festival gal·lès Focus (“un mercat molt més jove, on els músics locals tenen un pes important”), Vic en selecciona Jack Found Band i The Gentle Good. Del MIL de Lisboa, Labaq i P.L.I.N.T (“formació de jazz molt recomanable; han passat pel Festival de Jazz de Bremen”). Amb els festivals (de París a Corea del Sud), “es generen anades i vingudes, intercanvis”. Maria Arnal i Marcel Bagés van tocar a Gal·les l’any passat. Graham i Zulú Zulú van passar per Lisboa.

Roca acaba remarcant el consens que hi ha a l’hora de considerar Vic una canastra de músics. “Hi ha un terme regularitzat per definir aquests bressols: ciutats musicals. Algunes han treballat a consciència per obtenir-lo. És el cas d’alguna ciutat australiana. Vic, sense estar en aquest camí, és innegable que és un bressol. Per l’escena musical que remou, la feina del mercat i les escoles de música que acull. Els experts això ho consideren. També és veritat –admet– que el fet de tenir el mercat, un dels festivals estratègics de la Generalitat, com ho és Tàrrega, també, és important, igual que ho és, com deia, la vida musical de la ciutat”. Una vida que la setmana vinent tornarà a fer el pic refulgent de tots els setembres.

Etiquetes: