El Mercat de Música Viva de Vic es renova

13.06.2016

El Mercat de Música Viva de Vic 2016 se celebrarà del dimecres 14 al diumenge 18 de setembre i seguirà estructurant-se al voltant de dos eixos: la programació MVLab, destinada sobretot a professionals, i el Festival, destinat al públic generalista.

Maika Makovski actua enguany al Festival (a)phonica de Banyoles

Maika Makovski inaugurarà el Mercat de Música Viva de Vic

El Mercat de Música Viva de Vic encara la seva 28a edició presentant un canvi de model. L’objectiu de l’organització és potenciar el networking entre empreses, artistes i programadors. Tot i així, el públic professional no serà l’únic beneficiat d’aquests canvis, ja que els preus dels concerts organitzats en recintes tancats serà de 3€, mentre que els escenaris públics de places i carrers seguiran sent gratuïts.

Les tres aportacions principals d’aquest canvi de model són que el Mercat s’avança un dia i comença dimecres; que els concerts es duran a terme a partir de les 19:30 en comptes de les 21h i, finalment, que tota l’activitat professional es durà a terme a l’Atlàntida, en comptes del recinte d’El Sucre. El pressupost del festival és de 847.000€, mentre que l’any passat va ser de 833.900€. Enguany, el departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i Estrella Damm han incrementat la partida dedicada al Mercat. El 2014, la iniciativa va generar un impacte econòmic de 3.281.774,80€.

El canvi de preu de l’entrada, que en anys anteriors havia sigut superior, es deu a que el MMVV vol fer un esforç per a convèncer al públic que per 3€ pot veure coses que només tenen lloc al Mercat, segons explica el seu director Marc Lloret. “No falta públic a la plaça, falta públic als concerts”, assenyala. Aquestes actuacions tindran lloc a l’Atlàntida, les carpes, la Jazz Cava i la Sala Pasternak. Dijous i divendres el preu de l’entrada serà de 3€, i dimecres seran tots gratuïts menys el concert inaugural.     

“Volem ser un referent també a nivell internacional”, apunta Anna Erra, alcaldessa de Vic, que ha definit aquesta ciutat com un “petit Liverpool”. I és que enguany, a l’activitat del Mercat de Música Viva de Vic també cal sumar-hi la condició de Vic com a capital de la cultura catalana, fet que se celebrarà diumenge 18 de setembre al vespre amb un concert a la Plaça Major sota el nom d’Osona canta Osona, 40 anys de pop-rock osonenc. Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat, recalca que “les ciutats mitjanes aposten fort per la carta de la cultura” i afirma que el d’enguany és un bon nou model pel Mercat.

Vídeo d’Ester Roig

“El dimecres és el nou dissabte”

El director Marc Lloret explica que els objectius del MMVV són dinamitzar el sector, servir d’aparador de les propostes musicals i també presentar formacions de la resta de l’Estat i internacionals. Per incentivar el públic professional, Lloret afirma que “el dimecres és el nou dissabte”, és a dir, que l’activitat professional començarà dimecres i acabarà dissabte al matí. Anteriorment, el festival començava dijous i acabava diumenge.

Per tal de seguir facilitant l’estada dels professionals del món de la música, els concerts començaran a les 18:30h i es duran a terme a l’Atlàntida, en comptes d’El Sucre. Allà s’hi duran a terme conferències, speed metings, taules de treball, presentacions i concerts. També hi haurà una àrea expositiva destinada a institucions.

Maika Makovski i el Quartet Brossa, concert inaugural

L’espectacle inaugural anirà a càrrec de Maika Makovski i el Quartet Brossa. La compositora interpretarà dimecres 14 de setembre al Teatre l’Atlàntida els temes del seu nou àlbum Chinook Wind, enregistrat a Bristol, on ha tornat a treballar amb John Parish. Segons el director Lloret, Maika s’ha guanyat el respecte dins del món de la música, però li falta ser reconeguda per part del públic.

La programació del Mercat de Música Viva de Vic es diferencia entre el MVLab i els concerts populars de la Plaça Major i Sucre. En aquests dos últims espais hi han  convidats són Trau, Animal, The Gramophone Allstars, La Raíz, Gertrudis, Est Oest, Quimi Portet, Delafé i Dubioza Kolektiv. També hi serà el conjunt Gossos, que presentarà el seu nou treball a Vic.

Quant al MVLab, Lloret destaca el concert “Festa de balls per salvar el món”, Premi Puig-Porret 2015, un musical multidisciplinar de caràcter participatiu. També hi hauran propostes especials com  Kim Sawol x Kim Haweon, músics de Corea del Sud que assisteixen al Mercat gràcies a la relació que aquest té amb un festival de Jazz de Seül.

Dissabte al matí, la Carpa Vermella acollirà la programació familiar gratuïta amb els concerts de 2princesesbarbudes i Furious Monkey House. Marc Lloret recomana que els espectadors no assisteixin al festival amb els prejudicis dels estils musicals, sinó que vinguin preparats per gaudir de tot tipus de gèneres. També com a novetat d’enguany, s’estrena el Concurs de Músics al Carrer, votació popular duta a terme a través d’Instagram, on el grup més votat pel públic obtindrà com a premi actuar a un dels escenaris de la Festa Major de Vic 2017.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Em sembla molt bé tots aquests canvis.
    I la rebaixa de preus ja era hora, veies que a part dels programadors, corrien passes d´amics i coneguts, i érem uns quants els que pagàvem.