El Maria Canals arriba a la seva 60a edició

19.03.2014

Aquest mes de març, Barcelona torna a ser la capital mundial del piano, en el marc de la seixantena edició del concurs Maria Canals, que coincideix amb el centenari del naixement de la pianista que l’impulsà. 88 pianistes de 26 nacionalitats participaran a les proves al Palau de la Música Catalana.

 

Maria Canals amb memebres del jurat del IV Concurs a la porta del Palau de la Música-1a-per l'esquerra | Foto Arxiu Maria Canals

 

Entre el 21 de març i el 3 d’abril, el Palau de la Música Catalana acull per seixantena vegada el Concurs Maria Canals, efemèride que coincideix, el 12 de març, amb el centenari del naixement de la pianista que impulsà, el 1954, el concurs que porta el seu nom. Des de l’any 1958 que el certamen és membre de la Federació Mundial de Concursos de Música i actualment és el degà dels concursos de música a Espanya.

Per tal de donar a conèixer la figura de Maria Canals, desconeguda per al gran públic, el Concurs promou la publicació d’una biografia, de la mà de la periodista musical Ana María Dávila. La pianista va deixar com a testimoni una gran quantitat de gravacions que plasmen en primera persona les vivències d’una època de la música catalana. L’any 1970, la pròpia Maria Canals, va publicar un llibre, Una vida dins la música, on resumia les seves experiències al costat de personalitats com Ricard Viñas, Lluís Millet o Eduard Toldrà.

Entre el 23 i el 30 de març se celebraran les proves eliminatòries al Petit Palau, que es podran escoltar per 30 euros, gràcies al nou abonament que ha impulsat el Concurs. La final tindrà lloc el dia 2 d’abril a les 20.30h a la sala gran del Palau de la Música amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el lliurament de premis serà el dia 3 del mateix mes al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

En total, entre els premis especials, els principals i els concerts, el Concurs repartirà 70.000 euros. Els joves virtuosos que participen al concurs opten a diversos premis especials i a més d’una trentena de concerts remunerats a Catalunya, Espanya i la resta del món. El guanyador gravarà un CD amb el segell discogràfic Naxos, en la col·lecció de la integral de sonates per a piano del Pare Soler.

Paral·lelament a les proves que Canals impulsà per promoure els joves pianistes que excel·leixen, el Concurs vol abraçar també la vessant social. El programa OFF Maria Canals impulsa la participació ciutadana en les 200 activitats divulgatives i educatives relacionades amb el piano, entre gener i maig. La més important és “Maria Canals portarà cua”, que consisteix a situar 36 pianos de cua en espais públics perquè tothom els pugui tocar, com el Passeig de Gràcia,  a la Plaça Reial, a Pedralbes Centre o l’intercanviador de Diagonal i equipaments culturals com el MACBA, el MNAC o el Palau Robert, així com al Restaurant 7 Portes. És una iniciativa que s’expandeix per Catalunya, Madrid i Bilbao. Per la seva banda, el “Maria Canals Educa…” proposa activitats a conservatoris i escoles de música en diferents emplaçaments per tal de donar a conèixer el repertori pianístic, així com acosta la música de piano a la gent gran.

La seixantena edició del Concurs Maria Canals vol significar la redescoberta de la pianista fundadora i reafirmar-se com a referent en el món pianístic mundial, amb un jurat altament qualificat i uns joves participants que, regits pel talent i l’entusiasme, volen transmetre tota una tradició musical a través de les tecles en blanc i negre.