El mar segons Clara Soley

3.08.2017

Avui publiquem un nou ebook de la Biblioteca del Núvol, Que l’oblidis, li diem, un recull de sis narracions de Clara Soley. Som davant d’una autora que el lector català no coneix prou i que no es pot deixar perdre de cap de les maneres. Els que encara sou subscriptors de la Biblioteca del Núvol ho podeu fer aquí.

Clara Soley és una de les joies més ben guardades de la literatura catalana. No pretenem descobrir una autora que ja ha publicat dos títols en editorials de referència, com són Proa o Columna. Creiem, però, que la seva obra fins ara no ha tingut el ressò que es mereixia. Fa uns anys vam publicar a Núvol la narració ‘Garotes’, que ara l’autora ha inclòs en aquesta tria que presentem avui. ‘Garotes’ va ser, de fet, el meu primer contacte amb l’escriptura de Clara Soley i en vaig quedar meravellat.

Les narracions de Clara Soley ens traslladen a un ambient marítim, un espai estival on fa calor i on sentim la salabror del mar amb tots els sentits. “El mar és una altra dimensió”, ens diu l’autora. “Un espai que ens permet de veure la nostra vida quotidiana des d’un altre punt de vista”. Soley té una capacitat innata per detectar les inconsistències de la nostra difícilment pacífica vida interior. L’autora explora amb traça aquelles esquerdes que es poden convertir en falles de l’ànima o fins i tot provocar terratrèmols dins nostre. Clara Soley és una autora que veu coses entre els replecs del nostre interior. Sempre he cregut que la missió principal de la novel·la (i per extensió de qualsevol forma de narrativa que es vulgui diferenciar dels formats audiovisuals, cada dia més omnipresents i invasius) és justament mostrar-nos el que no és visible a simple vista.

Soley és professora de llengua i literatura catalanes i membre del col·lectiu Pere Quart. Fins ara havia publicat dos reculls de contes, El vestit d’Emilie Flöge (Columna) i Enemigues de l’ànima (Proa). I ara hi torna amb aquest recull de narracions, que són la confirmació de la seva maduresa literària.

Us podeu subscriure a la Biblioteca del Núvol aquí.

 

Clara Soley

Etiquetes: