El mar i el jazz s’uneixen a l’Estartit

17.05.2019

L’Estartit i Torroella formen part de la mateixa circumscripció municipal; la de Torroella de Montgrí. La setmana passada es va presentar la trenta-novena edició del festival de música clàssica de Torroella, i l’Estartit no podia quedar-se enrere. Com dos germans que volen tenir el mateix, però sense que sigui completament igual, l’Estartit presenta la sisena edició del Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava. Del 25 al 28 de juliol, el Passeig del Molinet d’aquesta població costanera del Baix Empordà, quedarà inundat pels sons del jazz, del soul i de la bossa nova.

Charles McPherson | © Carlos Catarecha

“És un festival novell que complementa la programació musical de la Costa Brava, que és molt eclèctica però no té cap festival que es defineixi pel jazz”, ha explicat la directora artística del festival, Montse Faura. Tot va començar l’any 2013, quan l’Estartit, d’acord amb el vocal de l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit, Artur Mas Bosch, “volia fer una programació musical que donés entitat al territori”. Aquell mateix any, l’Off Festival de Torroella de Montgrí es va traslladar a l’Estartit, i els concerts que més èxit van tenir van ser els de jazz. Així doncs, i malgrat que a casa nostra ja existeixen dos festivals de jazz de renom com són el de Vic i el de Terrassa, l’any 2014 va néixer el de l’Estartit.

Amb el que no compten els festivals de Vic i Terrassa, però, és amb l’escenari natural de la Costa Brava com a teló de fons dels seus concerts. El blau que bressola el jazz és el títol que rep el festival d’enguany, i és que el Jazz l’Estartit repeteix ubicació. El Passeig del Molinet, amb la seva costa rocosa, abrupta i, sobretot, blava, tornarà a acollir les actuacions dels diversos artistes, que troben en aquest paratge natural un espai per relaxar-se i conviure entre ells.

El festival d’enguany presenta 8 concerts que aplegaran artistes, tant nacionals com internacionals, de gran nivell. Faura ha assegurat que a Catalunya “hi tenim molt bons músics, però ho hem de complementar amb el que passa a fora”. I de fora venen, precisament, els encarregats d’inaugurar el festival. El quartet de Charles McPherson, la icona del bibop que farà 80 anys el dia que actua a l’Estartit, seran els primers a pujar a l’escenari. Amb Mark Hodgson al contrabaix, Stephen Keogh a la bateria, i Bruce Barth, que l’any passat va ser un dels protagonistes del festival, al piano, al públic li espera un concert formidable. El saxo de Joshua Redman, la trompeta de Ron Miles, el contrabaix de Scott Colley i la bateria de Dave King seran els segons en trepitjar l’escenari del Jazz l’Estartit. Aquest conjunt presentarà Still dreaming, un tribut a la música del pare de Joshua Redman i també saxofonista Dewey Redman i al gran Ornett Coleman. “Els fa molta justícia. És un tribut però evita els tòpics”, ha dit Faura.

El segon dia de festival hi trobem dos concerts que giren al voltant del soul. Tonina Saputo, de només té 23 anys, amb la seva veu i el seu contrabaix, presentarà el seu disc Black Angel, on versiona alguns dels boleros d’Antonio Machín, entre altres peces. En aquesta ocasió l’acompanyaran el saxo de David Gómez, la guitarra de Jackson Stokes i la bateria de Keith Bowman. El segon concert del dia anirà a càrrec de José James, que amb la seva veu i guitarra reinterpretarà temes de Bill Withers, un músic que va tenir més pes en el món del soul. Marcus Machado a la guitarra, Aneesa Al-Musawwir al baix i a la veu, i Aaron Steel a la bateria, també hi seran, i tots junts faran sonar aquest Lean on Me.

Lluc Casares

El saxofonista i compositor Lluc Casares serà el primer d’actuar el tercer dia del festival. Aquest artista català presentarà el seu segon disc com a solista: Sketches overseas acompanyat d’un conjunt de músics. El saxo de Casares ens conduirà fins al segon concert de la nit, on les guitarres hi seran les protagonistes. I és que Stochelo Rosenberg, un dels grans del gypsy jazz, farà sonar la seva guitarra conjuntament amb el trio mallorquí Biel Ballester Trio, que compta amb dues guitarres i un contrabaix.

A l’últim dia del festival hi trobarem l’actuació del quartet de Rita Payés. La jove trombonista presentarà Imagina, un concert que dedica a la seva mare Elisabeth Roma i que, precisament, interpreta acompanyada de la seva guitarra clàssica. A so de bossa nova, aquestes dues artistes pujaran a l’escenari acompanyades d’un contrabaix i de percussió. I si el número 80 era protagonista en el concert inaugural del Jazz Estartit, també ho serà en el de clausura. I és que les veus dels The Golden Gate Quartet, que compta amb 80 anys de trajectòria durant els que mai ha abandonat la seva essència gòspel, seran els encarregats de tancar el festival d’enguany.

El Jazz festival l’Estartit, de la mateixa manera que el Festival de Torroella, té el propòsit de promoure el talent de joves músics. És per això que també participa i fa una aposta pel Fringe, una plataforma que dóna suport i fa difusió de músics joves emergents, que del 18 al 21 de juliol oferiran tot un seguit de concerts gratuïts.

Malgrat tenir un pressupost que no és massa generós i que de vegades dificulta que músics molt instaurats visitin el festival, Faura té clar que “ens farem grans, però el camí és lent”. Seguint la mateixa filosofia que el festival de Torroella que tothom ha de tenir accés a la cultura, les entrades del Jazz l’Estartit tindran uns preus que busquen ser assequibles per a totes les butxaques. Actualment, han reconegut, estan en el punt de crear un públic nou, però esperen que amb els anys aquest es vagi consolidant. I amb aquesta posada en escena tan espectacular i la programació excel·lent que presenta el festival, segur que ho aconsegueixen.

Etiquetes: