El mal en el món contemporani

25.09.2018

“La pintura no es fa per decorar pisos. És un instrument per atacar i defensar-te de l’enemic”, deia Picasso. El CaixaForum Barcelona debat sobre el mal al cicle de conferències Pensar el mal en el món contemporani, amb l’objectiu de reflexionar sobre l’extensió de la violència i de la barbàrie al nostre món. Ha començat el 20 de setembre i s’acabarà el 25 d’octubre.

El filòsof Josep M. Esquirol | Foto: © Ester Roig

Aquest nou cicle de conferències i debats reunirà a CaixaForum Barcelona destacats filòsofs que dissertaran sobre el problema filosòfic del mal, analitzant l’extensió de la violència i de la barbàrie al món contemporani. L’anàlisi anirà acompanyada de fórmules i camins que puguin ajudar a fer front a aquests fenòmens, disminuir-ne l’abast i obrir un horitzó d’esperança. El cicle s’ofereix de forma paral·lela a l’exposició Turbulències, en la qual una vintena d’artistes sacsegen els espectadors perquè reflexionin sobre alguns dels temes més transcendentals del món actual.

El nou cicle de pensament començarà el 20 de setembre i acabarà el 25 d’octubre, i estarà coordinat per Josep Maria Esquirol, professor de Filosofia de la Universitat de Barcelona i escriptor. Esquirol serà també l’encarregat d’inaugurar el cicle, amb la conferència El mal com a problema filosòfic, en la qual abordarà les diferents cares del mal i les seves interpretacions, per acostar els espectadors a les diverses definicions conceptuals del terme.

El cicle continuarà el 27 de setembre amb la doctora en Filosofia Olga Belmonte, que, a la conferència titulada Les catàstrofes del segle xx, analitzarà les respostes de les víctimes de la barbàrie i la crueltat humana -és possible tornar a trobar sentit a la vida?-. També s’endinsarà en la lògica de les intencions dels botxins, tant la més evident com la més profunda i reveladora.

El 4 d’octubre serà el moment de Marina Garcés, professora de la Universitat de Saragossa, responsable de desenvolupar Nova il·lustració davant noves injustícies. Aquesta conferència exposa com el futur pot esborrar-se’ns del davant i deixar pas a un discurs apocalíptic, vers el qual reduim tota acció a protegir-nos-en. Davant d’aquesta situació, per Garcés la solució passa per pensar-nos com a part d’un món comú.

Una setmana després, l’11 d’octubre, Stefano Petrucciani, professor de Filosofia de la Universitat de Roma La Sapienza, tractarà sobre L’etern retorn de la barbàrie en el món contemporani, un acostament al perquè de recaure en comportaments bàrbars i la seva vinculació amb les frustracions personals, històriques i socials. Petrucciani proposa fixar-nos no en qüestions metafísiques sinó contextuals per a descobrir aspectes determinants que ens ajudin a prevenir aquest “etern retorn”.

Tancarà el cicle el 25 d’octubre Miguel García-Baró, també professor de Filosofia, amb la conferència Reparar el món. És possible reparar el món de manera completa i d’acord amb les nostres esperances? García-Baró reflexionarà sobre en què pot consistir l’esperança absoluta, sorgida de la crítica radical i la desesperació, i sobre com  es pot construir una teoria de l’acció encaminada a materialitzar els anhels d’aquesta esperança.

Podeu consultar el programa del cicle aquí.