El MACBA després de la batalla

23.03.2015

El consorci del MACBA es va reunir dilluns per fer front a la crisi causada per la cancel·lació de l’exposició ‘La bèstia i el sobirà’, que finalment va obrir portes dissabte sense una inauguració oficial. El director del MACBA, Bartomeu Marí, ha destituït els dos comissaris de la polèmica exposició, Valentín Roma i Paul B. Preciado, abans de dimitir ell mateix del seu càrrec. El Consorci del MACBA li ha acceptat la dimissió i ha emès un comunicat que us reproduïm íntegrament aquí.

Una imatge interior del MACBA

Una imatge interior del MACBA

Davant la situació generada en els darrers dies en relació a l’exposició “La bèstia i el sobirà”, la Comissió Delegada del MACBA reunida amb caràcter extraordinari, vol manifestar:

1.- La Comissió Delegada del MACBA ha restat assabentada de la decisió del director, Sr. Bartomeu Marí, de prescindir, des d’avui mateix de les responsabilitats orgàniques del conservador en cap, Sr. Valentín Roma, i del cap de Programes públics, Sr. Paul B. Preciado, que des del passat 13 de gener de 2015 ostentaven aquesta condició, per la pèrdua irrecuperable de la confiança per part del director envers la seva feina.

2.- La Comissió Delegada del MACBA ha restat assabentada de la decisió del Sr. Bartomeu Marí, director, i de la del Sr. Joan Abellà, gerent del Consorci del MACBA de posar els seus càrrecs a disposició de la Comissió Delegada.

3.- La Comissió Delegada del MACBA ha decidit acceptar la dimissió del director, diferint-ne els efectes fins al moment d’incorporació de la nova direcció amb l’encàrrec de garantir, durant aquest període, el funcionament ordinari del museu i el desenvolupament normal de la temporada expositiva 2015 que s’havia de presentar la setmana passada.

4.- La Comissió Delegada convocarà, de forma immediata, un concurs públic internacional amb un jurat d’experts per a l’elecció del nou director o directora.

5.- La Comissió Delegada ha ratificat el gerent del MACBA per garantir el funcionament ordinari del museu durant tot aquest procés.

6.- La Comissió Delegada del MACBA lamenta profundament que el desacord entre professionals hagi transcendit l’àmbit dialogant i constructiu que ha de presidir la relació entre els responsables d’una institució pública i l’hagi situat en el centre d’una polèmica no desitjada.

7.- La Comissió Delegada del MACBA agraeix la feina feta pel Sr. Bartomeu Marí, en aquests onze anys de dedicació al museu, els darrers set anys com a director.

8.- La Comissió Delegada del MACBA expressa, una vegada més i tal com ho ha demostrat al llarg dels seus 20 anys, el seu respecte per la llibertat creativa i les decisions artístiques.

La Comissió Delegada del MACBA ha decidit, doncs, obrir una nova etapa en la vida del museu per tal que, com a ens públic, assumeixi la responsabilitat de transmetre l’art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l’art i la cultura, una missió que aspira a integrar públics cada vegada més amplis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
 1. Per a mi, el millor que es podria fer amb un Museu públic que ens agredeix amb una esculptura d’aquest caire, és fotra a l’atur a tots els seus directius i programadors (o com carai es diguin).

  La pornografia tindria de ser una cosa que, si es mostra, es fes a la intimitat, pas en els espais públics [i sufragats per tothom].

  Atentament

  • Jo tampoc veig cap valor artístic a aquesta escultura. Per mi no és res més que una bretolada de mal gust.
   Però tot el tema té un reafons obscur. Pel que sembla els dos destituits coneixien la esculptura i no havien considerat necessari dir-ho al director. Aquest, quan ho va saber va voler retirar la obra i els altres s’hi varen negar.
   Més enllà dels diferents punts de vista, trobo inadmissible per qualsevol entitat que un càrrec intermig enganyi i desobeeixi a qui té un càrrec superior i és el màxim responsable.