El llumí del Temporada Alta, a punt de convertir-se en flama

Torna el Temporada Alta, en la seva 26a edició

Divendres passat, el Temporada Alta encenia el seu llumí, presentant la programació de la seva edició d’enguany al Teatre Municipal de Girona. Tot a punt per convertir-se en flama: el proper 8 de setembre les entrades sortiran a la venda i de l’11 d’octubre i fins el 10 de desembre, Girona i Salt es convertiran, una tardor més, en l’epicentre del teatre a casa nostra.

“Ningú recorda un llumí si no provoca un incendi. Es consumeix lentament i s’ofega en l’oblit”. Un llumí, un primer pla, un actor cremat i un teatre ple de gom a gom. Silenci. Així donava el Temporada Alta, divendres passat, el seu tret de sortida.

Tal i com sosté Salvador Sunyer (director del festival), “Incendi” (Nanouk films), el punyent espot  del festival, ens interpel·la, ens incomoda, ens obliga a qüestionar-nos a nosaltres mateixos. Un anunci (o antianunci) que encarna l’essència del festival: ser un espai prou lliure per a poder-se qüestionar a si mateix i fer-ho des de la talaia dels escenaris i els teatres, capgirant les regles del joc. El Temporada Alta, en la seva vint-i-sisena edició, vol seguir sent un espai lliure de cotilles i de cadenes.

“Una escalfor que mai no us crema perquè la vostra valentia caduca sempre a la porta de sortida”. L’actor de l’espot ens interpel·la directament, a nosaltres, espectadors i còmplices. I al món del teatre i de la cultura. Carrega (des de l’autocrítica) contra les arts escèniques, recordant-nos que tota expressió artística té l’obligació de mirar-se al mirall. El Temporada vol ser molt més que “una revolució controlada” dalt dels escenaris, a les còmodes butaques i platees dels teatres burgesos.

Un any més, des de la seva talaia, el Temporada Alta farà pujar als escenaris l’actualitat més punyent, abordant des d’una àmplia programació multidisciplinària, temes com la memòria històrica, la crisi dels refugiats, el narcotràfic i l’ètica periodística. Des de l’11 d’octubre i fins el 10 de desembre, el Temporada Alta prendrà el pols a la societat del moment i ho farà de la mà de grans artistes internacionals de la talla de Declan Donnellan,  Romeo Castellucci, Oskaras Korsunovas, Mariano Pensotti, Federico León, Christiane Jatahy, Guy Cassiers, Josse de Pauw o Alain Platel. 97 espectacles, 65 dels quals seran d’autoria catalana, 25 d’internacionals i 20 de creació contemporània.

 

El Temporada Alta més internacional, una porta d’entrada 

Un any més, el festival aposta pel talent internacional (emergent o amb una trajectòria consolidada). Una porta d’entrada, però també de sortida. D’entre la vintena d’actuacions internacionals, Sunyer ha posat especialment ènfasis en dos espectacles: Nit de reis i Out of context, el primer dels quals inaugurarà el festival.

Nit de reis és una coproducció conjunta amb el Festival Txèkhov, amb la qual el reconegut dramaturg britànic Declan Donnellan i la companyia Cheeck by Jowl (el seu dreamteam d’actors russos, tot homes) estrenarà un Shakespere contemporani, d’allò més ambigu, gairebé tragicòmic. L’espectacle de Donellan no serà, però, l’única picada d’ullet shakesperiana del festival: la companyia mexicana Los Colochos també el farà pujar a escena, des d’una mirada llatinoamericana.

Llatinoamèrica serà una de les protagonistes del festival, que acollirà un any més el Connexió Iberoamèrica, un cicle que vol ser una porta d’entrada del fructífer i innovador teatre llatinoamericà a casa nostra. Dels cinc espectacles (de quatre països diferents: Brasil, Colòmbia, Argentina i Mèxic), Sunyer ha destacat la darrera proposta de la brasilera Christiane Jatahy, una de les directores iberoamericanes amb més projecció a Europa.

Connexió Iberoamèrica no serà l’únic cicle internacional: Bèlgica també pujarà a escena i ho farà en tres ocasions diferents, gràcies al cicle Connexió Flandes, una mostra de l’escena flamenca actual. Out of Context-for Pina serà un dels plats forts del cicle belga. En paraules de Sunyer, és un espectacle molt especial ja que són poques les ocasions en què es posa en escena. El muntatge va ser creat pel belga Alain Platel l’any 2010 en memòria de la coreògrafa Pina Bausch i la companyia només el recupera una vegada a l’any: i aquest 2017, el Temporada Alta ha estat l’escenari escollit pel coreògraf belga. com a escenari, convertint el Festival en una oportunitat única per gaudir d’una de les obres mestres del coreògraf belga.

 

La dramatúrgia i creació catalanes a escena

Si bé a la programació del Temporada Alta hi ha una forta presència de l’escena internacional, les obres d’autoria catalana es fan notar. Tal com recorda Sunyer, Catalunya té una llarga tradició teatral i és, avui, un gran planter, “la nostra millor matèria prima a exportar”. Per aquest motiu, el festival aposta pel talent de casa nostra. En l’edició d’enguany,  seran 66 les obres d’autoria catalana que pujaran als escenaris del Temporada Alta, entre les quals Sunyer ha volgut destacar la presència d’Àlex Rigola, Lluís Homar, Pau Miró, Roger Bernat o Sol Picó.

Sunyer defineix el festival com “una pluja d’estrelles”, on hi participen artistes ja consolidats, amb una llarga trajectòria, i molts artistes encara per descobrir. Entre les joves promeses, el director del festival ha destacat la figura de Carla Rovira, qui presentarà “Màtria”, un viatge artístic al voltant de la memòria i l’oblit.

 

Un festival de teatre, però no només

La multidisciplinarietat sempre ha caracteritzat el Temporada Alta i, com en altres edicions, compta amb una gran diversitat d’activitats (aptes per a tots els públics) dins la seva programació, que engloba altres disciplines, entre les quals sobresurt la música i el cinema. Enguany comptarà amb dos cicles de cinema: el Cine i Escena, que portarà a la pantalla diverses propostes cinematogràfiques vinculades amb les arts escèniques, i el Cine de Temporada, amb una selecció de títols d’actualitat. I un any més comptarà amb una sòlida programació musical, entre la qual sobresortiran les actuacions de Jorge Drexler, Trombone Shorty, Diego el Cigala, Omou Sangaré, Buika, Sílvia Pérez Cruz, Els Amics de les Arts o Sopa de Cabra.

 

El Temporada Alta baixa dels escenaris

En la seva vint-i-sisena edició, essent ja un festival molt consolidat i arrelat a la ciutat gironina, el Temporada Alta busca “exercir la seva capitalitat de forma diferent”, segons afirma el seu director. Per aquest motiu, compta amb 22 espais diferents en 8 municipis diferents, com poden ser biblioteques o centre socials i entre els quals sobresurt en monestir de Sant Pere de Galligants.

Des dels seus inicis, Temporada Alta ha posat èmfasi en la seva vessant més social, participant en diversos projectes i iniciatives com ho són el projecte Apropa Cultura, el programa Qltura Jove de l’Ajuntament de Girona, l’Escena 25 de la Generalitat de Catalunya o del programa Butaques Socials de la Fundació Ciutat Invisible. Enguany, el festival s’ha proposat reforçar la seva vessant educativa i per aquest motiu enceta un nou projecte, A Tempo, Arts i Formació, sota la premissa de l’accessibilitat cultural.  Serà un projecte pilot que es durà a terme a Salt i Girona i consistirà en un seminari de formació adreçat a professionals i un programa d’activitats destinades a joves i infants. Tal i com sosté  Quim Torrent, director de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, “Temporada Alta es capaç de teixir complicitats amb altres equipaments del país”, fomentant així la cohesió de l’escenari cultural català.

Tanmateix, El Canal, el centre d’arts escèniques de Girona i Salt, que es va inaugurar l’any 2013. Des de la seva obertura, el centre obre les seves portes tan sols durant el festival de Temporada Alta. Si bé a la presentació del festival de l’any anterior es va comunicar que aquell mateix any començaria a funcionar a ple rendiment, el centre encara no ha obert les portes amb normalitat. Segons Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, s’espera que entri en funcionament a finals de l’any vinent.

 

Podeu consultar tota la programació del Temporada Alta clicant aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació