El Llibre Vermell de Montserrat reloaded

14.10.2013

Pep Massana i Carles Viarnès han compost una “revisió dràstica” del Llibre Vermell de Montserrat amb instruments de creació pròpia: l’organistrum i el violí octavat. Ara editen Llibre vermell (Repetidor Disc), un àlbum singular que presenten al públic aquest cap de setmana, 26 i 27 d’octubre al Teatre de l’Aurora d’Igualada.

Pep Massana (viol’) i Carles Viarns (or ganistrum). Fotografia de Marc Vila.

Amb l’experimentació sonora i l’espai per la meditació com a base per a compondre, els músics Carles Viarnès i Pep Massana versionen El Llibre Vermell de Montserrat, unes composicions manuscrites pels monjos de Montserrat que daten del segle XIV.

CREACIÓ. Massana i Viarnès són dos músics amb una trajectòria que uneix dues passions: la creació sonora i la muntanya màgica: Montserrat. Tots dos són professors de música a Igualada i, el Carles, també ho és a l’escolania de Montserrat i des del 2009 treballen en la revisió de les composicions del Llibre Vermell de fa sis segles. “Hem creat espais on hi ha llibertat absoluta, amb instruments fets pel luthier Ramon Elias, l’organistrum i el violí octavat, que fan brillar les composicions d’una forma diferent que les de l’època medieval”, expliquen.

El directe del Llibre Vermell (Repetidor Disc) revisa les deu composicions vocals, amb una versió antiga, interpretada amb l’organistrum – un prototip creat a partir d’uns plànols de Leonardo Da Vinci – i el violí octavat, i una versió moderna, amb violí, piano, bols tibetans i veus. El disc, en canvi, conté exclusivament la versió contemporània de les composicions. “El procés de transformació de les melodies medievals ha estat dur, perquè són molt evocadores i amb personalitat… i aconseguir fer-les volar, que sortissin de l’època medieval, ha estat difícil”, concreta Carles Viarnès, el pianista que va sorprendre fa un any amb Urban Tactus, un disc neoclàssic amb peces fràgils de piano, cordes i música electrònica. Per la seva banda, el violinista Pep Massana assegura que a la versió moderna del Llibre Vermell “canvia el ritme, l’harmonia i fins i tot l’estètica. És un disc pensat per a tots els públics, popular, sense que aquest fet vagi en detriment de la qualitat de les composicions”.

 

ECLECTICISME. Els músics posen èmfasi en el fet que El Llibre Vermell de Montserrat forma part de la nostra música i, per tant, de la nostra cultura. “Tenim una joia del segle XIV i estem convençuts que si la tinguessin en algun altre lloc d’Europa tindria molt més valor… És típic no donar importància a allò que tenim a la vora. Per això creiem que és imprescindible enaltir aquest llegat de fa centenars d’anys, unes composicions eternes”. Pep Massana i Carles Viarnès han recreat unes composicions contemporànies, eclèctiques i atractives tant musicalment com instrumental. Han assolit una creació pròpia, partint de “la nostra joia”. El seu objectiu? Internacionalitzar El Llibre Vermell, perquè tothom conegui que es va crear al segle XIV a la muntanya màgica de Catalunya, a més del seu desig creatiu, expressiu i cultural.

Carles Viarnès i Pep Massana – Polorum Regina from Repetidor on Vimeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris