El Liceu més social

17.09.2015

El Liceu està emprenent iniciatives molt interessants per reforçar el seu projecte social sota el lema Tots som Liceu i se suma a Apropa Cultura. Enguany destinarà entrades a persones amb risc d’exclusió social, col·labora amb un concert benèfic per a la rehabilitació de la catedral de Tarragona I recupera l’òpera per a adolescents, amb Oh l’amor! de Mario Ros.

Gran Teatre del Liceu

El Gran Teatre del Liceu està desenvolupant un seguit d’iniciatives per reforçar un dels punts del seu ideari: el retorn social de les seves activitats culturals. D’una banda, destina més de 2.600 entrades a persones amb risc d’exclusió social i s’afegeix al programa Apropa Cultura per fer accessible l’òpera, la dansa, la música i la cultura a més de 1.400 entitats socials sota el lema Tots som Liceu. La iniciativa compta amb un total de 55 equipaments entre els quals s’inclouen teatres, auditoris, festivals i museus de tot Catalunya.

Les entitats socials beneficiàries són persones amb discapacitat intel·lectual, persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, persones amb discapacitat física en situació d’exclusió social, dones afectades per la violència de gènere i el risc d’exclusió, gent gran de residències, centres de dia, programes per combatre l’aïllament o programes d’inclusió social, persones en situació de privació de llibertat, immigrants que formen part de programes d’acollida i d’inclusió social, infància i adolescència (craes i centres oberts) i persones amb drogodependències i altres addicions.

L’oferta inclou bona part de la temporada operístíca del Liceu, amb títols com NabuccoBenvenuto CelliniLucia di LammermoorSimon Boccanegra i La bohème, així com diverses funcions de la Compañía Nacional de Danza. Els concerts del baríton Christian Gerhaher i Riccardo Muti formen part d’oferta, juntament amb els concerts de l’Orquestra Simfònica del Liceu a l’entorn de Wagner al cinema i Romeu i Julieta. Completen la iniciativa El pessebre (Memorial Pau Casals) i Els Pastorets d’Albert Guinovart, així com la prova i el concert final del prestigiós Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas. A més a més, durant el primer trimestre la proposta del Liceu dins d’Apropa Cultura inclou l’assistència a determinats assaigs generals, visites guiades adreçades a col·lectius específics i activitats com Òpera una emoció i Entra dins del Liceu. 

Una de les iniciatives de Tots som Liceu és la col·laboració amb la rehabilitació de la catedral de Tarragona amb un concert benèfic que té lloc avui 17 de setembre a les 20h. El Cor del Gran Teatre ofereix un recorregut per la música sacra, la música amb orgue i també l’òpera per acostar-se al gran públic de tot Catalunya. La recaptació del concert es destinarà íntegrament a la reconstrucció de la capella de Santa Tecla de la Catedral de Tarragona. El Liceu transcendeix així els límits de la Rambla de Barcelona i vivifica la catedral amb un concert acompanyat d’un orgue que data de mitjans del s.XVI i és una peça única de finals del plateresc a l’Estat Espanyol. Sota la direcció de Conxita Garcia, el Cor oferirà un programa format per peces de Bach, Mendelssohn, Casals, Rossini, Verdi i Mozart, però també amb obres de Pau Casals com O vos omnes, Nigra sum o L’estel (El Pessebre). La vessant més operística de la vetllada inclou títols com La flauta màgica, Cavalleria rusticana i Nabucco, títol amb el que el Liceu estrena la temporada 2015/16.

D’altra banda, el Teatre recupera l’òpera per a adolescents.
Mario Ros i Vidal és el guanyador del 4t Concurs de Creació d’Òpera impulsat pel Liceu per a l’ocasió, amb Oh l’amor!, una història que planteja una trama plena d’embolics entre una família convencional que ha viscut recentment la mort de la mare.
Així, el projecte social del Gran Teatre del Liceu recupera, després de dos anys, Òpera a Secundària, una iniciativa on els escolars de 12 a 16 anys de tota Catalunya tenen l’oportunitat d’apropar-se al món de l’òpera i conèixer la riquesa musical i dramàtica des de dalt de l’escenari representant una òpera per a adolescents. L’espectacle, producció del Gran Teatre del Liceu, es podrà veure al Teatre-Auditori de Sant Cugat del 7 al 10 de maig i compta amb la col·laboració de la JONC, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, i el patrocini de Bankia.

La directora musical Elisenda Carrasco i el director d’escena Marc Hervàs formen un tàndem de luxe a Oh l’amor!. Proposen un muntatge participatiu i innovador que comptarà amb la implicació de 27 escoles catalanes. Sens dubte, la participació dels joves en iniciatives com aquesta beneficia molt el sector, ja que aporta aires nous a un gènere que algú pot considerar encarcarat i estimula la formació i la nova creació. Demostra que el cant líric i la música són activitats comunicatives molt inclusives i beneficioses per als adolescents.

Òpera a Secundària és una proposta educativa que es va iniciar l’any 1998 amb l’estrena de l’òpera Brundibár. Des d’aleshores, al voltant de 23.000 cantaires, alumnes de secundària, han format part dels grans cors d’aquesta activitat -cada any hi participen uns 1.300 nens, 300 per funció-. L’aprenentatge d’aquests adolescents s’estén durant tot el curs acadèmic i contempla jornades de formació pel professorat, treball regular a l’aula, assajos, i la representació per part de tots els alumnes. El Liceu reafirma d’aquesta manera el seu compromís social.