El jove director alemany Aron Lehman a la Filmoteca

21.10.2013

El II Cicle de Cinema Alemany Actual presenta demà dimarts 22 d’octubre la pel·lícula Kohlhaas oder die Verhältnismässigkeit der Mittel (Kohlhaas o la proporcionalitat dels mitjans), opera prima del jove director Aron Lehmann presentada nombrosos festivals de cinema europeus amb molt bones crítiques. L’obra, que s’apropa amb un humor irreverent al clàssic literari homònim, narra la història d’un rodatge accidentat i ple de sorpreses.

 

Kohlhaas, d'Aron Lehmann

Com a novetat, el cicle ha incorporat el gènere documental en la present edició. Dissabte 26 es podrà veure Max Beckmann, Departure, indaga a l’obra del pintor expressionista Max Beckmann, La pel·lícula s’apropa a l’artista a través de cartes i extractes que va realitzar, i visita les ciutats de Nova York i Berlín, on hi va treballar.

L’objectiu del cicle és apropar les millors pel·lícules alemanyes dels últims anys que encara no s’han visionat al nostre territori. Durant aquests dies es podrà gaudir de films sobre temes polítics del passat recent, com el conflicte de Kosovo – Die Brücke am Ibar (El pont sobre el riu Ibar)– i el terrorisme del grup RAF a Alemanya – Das Wochenende (El cap de setmana), així com una tragicomèdia subtil sobre les noves constel·lacions a les famílies als temps actuals amb la pel·lícula Eltern (Pares). A més de la incursió al gènere documental, el festival ha incorporat enguany una programació especial per als amants del cinema policíac amb la projecció de la trilogia Dreileben, que s’apropa a un crim des de tres angles diferents. A la Filmoteca de Catalunya, fins al 15 de novembre.

DIMARTS 22 OCTUBRE 21:30h
DIVENDRES 25 OCTUBRE 19:30h

Kohlhaas oder die Verhältnismässigkeit der Mittel – Kohlhaas o la proporcionalitat dels mitjans 
Direcció: Aron Lehmann, Alemanya 2012, color, 98 min. VOSC
Intèrprets: Robert Gwisdek, Jan Messutat, Thorsten Merten, Rosalie Thomass

El jove director Lehmann vol crear una pel·lícula èpica basada en la novel·la de Heinrich von Kleist Michael Kohlhaas (1811), que reprèn una història real del segle XVI, en la qual un comerciant de cavalls es pren la justícia per la seva mà després d’haver estat enganyat i humiliat per les autoritats.

La pel·lícula es film a un poble de la Baviera profunda anomenat Speckbrodi. Però després del primer dia, l’equip es queda sense finançament. En comptes de tirar la tovallola, Lehmann emprèn el heroic intent d’improvisar sobre la marxa, creant l’obra de la nada, o, millor dit, amb lo que hi ha: l’alcalde, actor aficionat, es converteix en el vilà de la pel·lícula, les vaques fan de cavalls, els arbustos es transformen en enemics… En la seva òpera prima, plena d’humor sec i ironia, el jove director Aron Lehmann desplega una història sobre la força de la imaginació i de la improvisació en temps plens de sobresalts.

DISSABTE 19 OCTUBRE 22h
DIUMENGE 20 OCTUBRE 21:30h
Max Beckmann. Departure
Documental. Direcció: Michael Trabitzsch, Alemanya 2013, color, 93 min. VOSE

Max Beckmann. Departure es un retrat de la vida i obra de l’artista Max Beckmann (1884-1950). El pintor, dibuixant, escultor i escriptor va ser un dels artistes més importants del segle XX.

El documental de Michael Trabitzsch ens porta a Berlín i Nova York, els principals llocs a l’obra de Beckmann. A més ens permet formar-nos una idea del seu pensament, de la imatge de si mateix i del seu esperit creatiu a través d’extractes de cartes i diaris seus. El panorama es completa a través d’entrevistes amb historiadors d’art i experts en la obra de Beckmann, com Didier Ottinger i Reinhard Spieler.