El Galliner, 25 anys ensenyant als escenaris

8.06.2015

Prodesse et delectare“, deia Horaci sobre el caràcter que havia de tenir la literatura. Des dels seus inicis fa 25 anys, l’escola de teatre El Galliner s’ha fet seva aquesta frase per ensenyar a més de 30.000 alumnes els secrets d’una bona interpretació i d’un bon espectacle. “Com deia el poeta, es tracta d’aprendre divertint-nos, així que procurem transformar la formació en un joc”, afirma el director d’El Galliner, Quim Noguera.

El Galliner ofereix cursos per a nens i nenes a partir de cinc anys | David Julià

El Galliner ofereix cursos per a nens i nenes a partir de cinc anys | David Julià

Com la majoria de començaments, els inicis d’El Galliner no van ser fàcils. El centre, gestionat per l’Associació Gironina de Teatre, va néixer per cobrir un buit a la província de Girona, on no hi havia cap escola d’aquestes característiques. Des de les primeres classes, marcades per la manca de recursos econòmics, El Galliner va anar superant esculls fins a aconseguir prop de 600 alumnes anuals en cursos regulars i una ocupació del 95%. De fet, aquestes xifres l’avalen com la segona escola de teatre més gran de Catalunya.

“L’evolució d’El Galliner està lligada a un creixement en tots els sentits: amb els anys hem ampliat el ventall de cursos, però també el nombre d’alumnes”, explica Noguera. Precisament, el centre no es limita a oferir una formació especialitzada, sinó que procura “tocar totes les tecles per cobrir tots els forats”. Així, els alumnes amb ganes de convertir-se en professionals poden fer el Graduat en art dramàtic, que després complementen amb altres propostes d’especialització, entre les quals hi ha cursos d’escenografia, il·luminació, màgia, clown, titelles i humor. Tot i això, El Galliner també acull propostes de teatre amateur, de manera que el perfil d’alumnes és molt variat. “Hi ha des de gent que vol guanyar en presència física fins a persones que volen dedicar-s’hi i altres vénen a passar-s’ho bé o, fins i tot, a lligar”, diu Noguera.

Però la majoria d’alumnes d’El Galliner són infants. Fins a cinc tipus de cursos diferents endinsen nens i nenes d’entre 5 i 14 anys a les bambolines dels escenaris, mentre que els joves tenen cinc cursos més per aprendre a interpretar. A banda d’ensenyar interpretació, Noguera destaca que també procuren “ser una escola d’espectadors, encomanant l’amor i les ganes d’anar a veure teatre” amb sortides per assistir a funcions i conversar amb actors professionals. A més, El Galliner impulsa diverses propostes a les escoles i porta a terme casals d’estiu. Alguns d’ells es fan grans al centre, ja que “comencen amb cinc anys i van venint fins que són adults”, detalla Noguera.

El Galliner també ensenya els pedagogs a fer classes de teatre |David Julià

El Galliner també ensenya els pedagogs a fer classes de teatre |David Julià

Un dels focus de l’escola és la pedagogia teatral. “Creiem que cal formar persones per ensenyar teatre i aconseguir així un efecte multiplicador amb el qual tots hi sortim guanyant: gràcies a aquests cursos, podem arribar a més gent i oferir classes de proximitat”, precisa Noguera. Ara per ara, un dels reptes del centre és donar suport als professionals perquè puguin tenir ingressos regulars, ja que “viure del teatre des de fora de Barcelona és un exercici de militància”, lamenta el director de l’escola. Per això, El Galliner, que s’ubica a la Casa de Cultura de Girona, també ofereix espais per assajar a companyies professionals.

El futur es presenta esperançador per a l’escola. Amb l’imminent aprovació d’un cicle formatiu de grau superior de teatre per part de la Generalitat de Catalunya, El Galliner espera poder oferir, per primera vegada, una titulació teatral reconeguda oficialment a Girona. “Serà un canvi radical per l’escola”, assegura Noguera, que recorda que aquesta titulació “és una reivindicació històrica dels centres de formació teatral”. En paral·lel, el centre treballa per expandir les seves classes més enllà de Girona i implantar subseus de l’escola a altres municipis. “Tenim un camí incert i molt condicionat per la crisi, però a Catalunya hi ha molt d’interès pel teatre i això ens empeny a continuar millorant en qualitat i serveis”, diu Noguera.

Etiquetes: