El futur dels comunismes, a debat al MACBA

2.03.2018

El Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA és un estudi superior bianual –similar a un màster- que té com a objectiu generar pensament crític a través d’unes assignatures que barregen reflexions sobre art, ciències socials, política i institucions. Avui i demà, el PEI duu a terme un seminari obert a tothom sota el títol Vientos del este: comunismos futuros.

Membres del PEI durant la inauguració del curs actual

De què tractarà el seminari en qüestió? Els seus dos organitzadors, Marcelo Expósito i Jaime Vindel, parteixen de dos temes com són la Revolució i el Comunisme per tal d’analitzar com entenem avui en dia tot el que està relacionat amb aquests conceptes, i també com influiran en el nostre futur. De fet, el seminari parteix de la històrica Revolució d’Octubre de 1917 a Rússia. Aquesta revolució, liderada per Lenin i el partit bolxevic a partir de les idees de Karl Marx, va suposar l’inici d’una onada de revolucions comunistes que van marcar el segle XX.

“No volem fer una celebració acrítica i nostàlgica de la Revolució d’Octubre”, explica Vindel. La seva intenció és problematitzar aquell moment històric rus i els conceptes que se’n van derivar –camarada, materialisme, béns comuns, guerra o desig, entre d’altres-. De fet, la temàtica s’inscriu dins l’eix “Imaginació política i materialisme cultural” que cursen els estudiants que formen part del PEI. El seminari en qüestió dura dos dies, divendres 2 i dissabte 3, està obert a tothom i relaciona les avantguardes artístiques amb les polítiques.

Sobre la relació d’aquest seminari amb la política també n’han parlat Marcelo Expósito i Ferran Barenblit, director del MACBA. Això és degut al fetf que les línies de pensament del PEI coincideixen en bona part amb el discurs d’En Comú Podem, partit del qual formen part el mateix Marcelo Expósito –diputat al Congrés per En Comú Podem i co-director del PEI- i Gerardo Pisarello –tinent d’alcalde de Barcelona en Comú i ponent del seminari Vientos del este-.

Barenblit recorda que el polític “era abans PEI que Diputat” i que el MACBA “té un dels Consells Generals més diversos del país”. De fet, l’actual direcció del museu és anterior a l’alcaldia de Colau a Barcelona. Expósito, per la seva banda, explica que fa 15 anys que està vinculat al museu i que, tot i que en van parlar, tant el MACBA com ell van considerar que no era incompatible el seu compromís polític amb la seva tasca a la institució. Sobre Pisarello, Expósito ha assegurat que té una reconeguda activitat acadèmica que l’avala per participar en el seminari. Els membres del PEI asseguren que “el programa preserva la independència en relació a les organitzacions polítiques”.

Vientos del este: comunismos futuros també parlarà de noves esquerres, així com de noves dretes i fins i tot noves ultradretes. “Estem ubicats en el clima dels temps”, asseguren els seus organitzadors. Ferran Barenblit assegura que la nova dreta té connexió amb institucions culturals de tota Europa, i que de vegades aquesta relació no és obvia sinó que es fa palesa en esquemes estructurals “propers al pensament neoliberal o neoconservador”.

El seminari inclou l’ocupació de places que va tenir lloc el 2011 com una de les “espurnes de resistència amb ressons globals que hi ha hagut dins del paisatge postsoviètic del canvi de segle”, així com el moviment contra la globalització neoliberal, entre d’altres “promeses de reconstrucció d’una nova imaginació política –episòdiques, fragmentàries, puntuals, sense capacitat de sedimentació institucional ni desig de consistència organitzacional–”.

Sobre tot això en parlaran ponents com Christina Kiaer, professora d’art modern de la Northwestern University; César Rendueles, Doctor en Filosofia i professor de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid o Athena Athanasiou, professora d’Antropologia Social i Teoria del Gènere de la Unviersitat Panteion d’Atenes, entre d’altres. Les inscripcions del PEI Obert es poden dur a terme a través de la web del MACBA.