El futur del català, a les nostres mans

12.10.2014

“El futur del català en un estat independent serà a les nostres mans”. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) en un debat organitzat sota el títol “Millorarà l’ús social del català en un futur estat independent?”

Jornada CAL

Els ponents durant el debat "Millorarà l'ús del català en un futur estat independent?"

L’acte, que ha tingut com a objectiu debatre les oportunitats i els reptes lingüístics en una Catalunya independent, ha comptat amb quatre experts de diversos àmbits: Eva Pons, professora de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona, Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis, Pere Mayans, professor i tècnic en gestió de llengües, i Salvador Cot, periodista i director de Nació Digital.

Eva Pons ha bastit la seva intervenció en el reconeixement del català en la nova constitució catalana. Per això, ha elaborat un estudi sobre aquesta qüestió que analitza cent noranta-quatre legislacions d’estats del món, a partir dels quals Pons ha fet la seva proposta: segons ella, cal establir una llengua oficial —el català— i reconèixer altres usos per a altres llengües; d’aquesta manera es preserva la diversitat lingüística.

Per la seva banda, Albert Pont considera que la independència de Catalunya pot suposar un gran canvi per a la llengua catalana, ja que tots els factors que actualment té en contra, ara li anirien a favor. Ha volgut denunciar la visió falsa que des de les elits econòmiques espanyoles s’intenta donar sobre, per exemple, l’etiquetatge en català.

Pere Mayans ha volgut destacar que, tot i que el model lingüístic que es va implementar a les escoles catalanes ha estat un èxit, falta formació per al professorat per poder fer front als reptes que el professorat es troba en el seu dia a dia a les aules per poder fer que el català sigui una llengua vehicular tant dins de l’aula com al pati de l’escola. Segons Mayans “les llengües s’aprenen quan hi ha necessitat, per tant, cal que creem el context propici perquè el català es trobi en aquesta situació”. Pel que fa al castellà, ha assegurat que cal ensenyar-la, però des d’un prisma desnacionalitzant.

Finalment, Salvador Cot ha estat molt optimista pel que fa a l’estat de salut del català en els mitjans de comunicació, tenint en compte el progrés que ha fet en els últims trenta anys. Segons el periodista, actualment el català té un paper pràcticament hegemònic en la premsa digital. També ha volgut destacar que TV3 ha tingut un rol central en l’ús del català en els mitjans de comunicació, però ha criticat l’actitud del mitjà per al tractament que fa de la informació de la resta de territoris de parla catalana i quan perpetua el model provincial en les desconnexions territorials. “En una república catalana, el futur del català no estarà garantit, però només dependrà de nosaltres”, ha sentenciat.