El futur de la tradició a Cervera

11.05.2019

Els museus continuen sent murs infranquejables per certs sectors de la societat. L’oferta cultural sovint limita la presència d’algunes comunitats, que no se senten prou interpel·lades per un discurs tradicionalment hegemònic. Coincidint amb l’any de la capitalitat cultural, el Museu Comarcal de Cervera es proposa fer trontollar els fonaments de l’statu quo cultural amb motiu del Dia Internacional dels Museus. La mostra Nous diàlegs: Cervera – Mali – Perú – Senegal, que s’engloba dins l’acció conjunta de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, pretén obrir interrogants sobre el paper de les tradicions en el futur de la societat. Els museus de la xarxa posaran en diàleg una peça de la pròpia col·lecció amb objectes de les comunitats foranes de la seva localitat.

Imatge de l’obra ‘Passatges’ de Xavier Marrades

El diàleg a quatre veus està protagonitzat per quatre elements festius amb un alt valor simbòlic per a cada comunitat. El cap de l’àliga de Cervera es posarà en relació amb objectes de la cultura popular de Mali, Perú i Senegal. Sens dubte, el ball hi juga el paper de protagonista i és l’eix temàtic central per posar en conjunció el que anomenem la “nostra” cultura i les altres tres comunitats. El teló de fons, que vesteix el sentit del conjunt, és la peça d’autor Passatges espot de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. Xavier Marrades, cineasta documental cerverí, va engendrar aquesta creació audiovisual que, sense paraules, descriu l’essència de la comunitat a partir de l’ànima, la cultura i la terra.

Nous diàlegs: Cervera – Mali – Perú – Senegal busca que ens repensem en clau oberta, que aportem respostes al debat que s’obre. L’exposició és interactiva i anima el visitant a aportar el seu punt de vista sobre l’avenir de les tradicions. L’etiqueta #DIMtradicióifutur recull les impressions i les intervencions d’aquells que han participat activament al diàleg, que vol constituir-se com el punt de sortida de futures accions interculturals.

La mostra es podrà visitar fins al 2 de juny i el 18 de maig estarà oberta tot el dia. El Dia Internacional dels Museus coincideix també amb el darrer cap de setmana que podreu visitar al mateix museu l’exposició Catifes de ciment, que gira al voltant de la creació i la utilització de la rajola hidràulica a l’arquitectura catalana entre els anys 1890 i 1930. Aquesta exposició ens ensenya l’evolució del disseny d’aquestes peces decoratives, els principals fabricants i les tècniques per crear-les. Si en voleu saber més, podeu llegir aquesta crònica d’Irene Campos a Núvol.

La celebració del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus coincidirà amb el Festival Espurnes Barroques, que ha organitzat un concert-degustació amb Lettere in Musica a la Casa Museu Duran i Sanpere del Museu Comarcal de Cervera.