El Festival MOT reflexionarà sobre el passat i la literatura

28.02.2017

Aquest 2017, el Festival de Literatura d’Olot i Girona compleix quatre anys, i ho fa sota el lema “Escriure el passat”. Amb més d’una quinzena de converses gratuïtes, cinc espectacles literaris i teatrals i una quarantena d’autors, el MOT torna a escena amb el mateix objectiu de sempre: fomentar la lectura i l’escriptura. Molt valuós en aquests temps en què la imatge i la immediatesa acostumen a desplaçar-les. Mathias Enard, Patrick Deville, Almudena Grandes, Jordi Lara, Carme Riera i Albert Sánchez Piñol, entre d’altres, contribuiran a fer-lo possible.

Imatge del cartell del MOT d’aquest any | Festival MOT

“El passat és la matèria de la qual està formada la literatura; és allò que ens conforma com a persones”, explica la comissària del MOT, Mita Casacuberta, durant la presentació del festival, acompanyada dels regidors de Cultura dels Ajuntaments d’Olot i Girona, Pep Berga i Carles Ribas, i del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila. Opulència gironina. El passat serà el fil conductor d’aquesta edició, que es proposa explorar els seus usos en la literatura contemporània a través de múltiples gèneres i punts de vista, des de la novel·la històrica fins a la biografia passant per la novel·la gràfica.

El MOT arrencarà coincidint amb l’arribada de la primavera, i enguany començarà a Olot, del 23 al 25 de març. Les xerrades tindran lloc, com de costum, a la sala La Carbonera. El següent cap de setmana, del 30 de març a l’1 d’abril, l’acció es traslladarà a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. Entre les novetats que s’han programat per aquest any, destaquen l’ampliació d’activitats del festival amb el +MOT (del 6 al 18 de març), el trasllat del ver-MOT de la capital gironina al barri de Sant Narcís i la interpretació en llengua de signes.

 

Els autors

La nòmina d’escriptors convidats, igual que els anys anteriors, torna a ser un reclam: vuit autors internacionals, sis provinents de diferents punts de l’Estat Espanyol i la resta (27), de Catalunya. Patrick Deville, Joan Daniel Bezsonoff, Mathias Enard, Edward Rutherfurd, Bernardo Atxaga, Almudena Grandes, Carme Riera, Santiago Posteguillo, Francesc Serés, Gemma Ruiz, Albert Sánchez Piñol, Enric Calpena, Maria Carme RocaRamon Solsona, Sergi Belbel i Guillem Terribas, per citar alguns dels noms més rellevants, integren la llista d’aquesta quarta edició.

D’esquerra a dreta: Ramon Solsona, Maria Carme Roca, Carles Riba, Santi Vila, Josep Berga, Enric Calpena i Bernat Puigtobella | Festival MOT

Les converses s’organitzen majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes al voltant de diverses temàtiques: Orient-Occident, les nissagues, les marques del temps, el món antic o la Guerra Civil, completades per cinc espectacles literaris i teatrals: l’obra Claudia (La Conquesta del Pol Sud), Temps i tempo (Jaume Ayats, Jordi Lara i Jaume Coll Mariné; serà la cloenda del festival), Les darreres paraules (Mingo Ràfols, Marta Elka i Toni Pastor), Nit d’avets delirant! Nit col·lectiva! (Dolors Miquel) i Veus amb història (Rodamons Serveis Culturals). Els tradicionals ver-MOT i dues trobades informals centrades en Ramon Llull i el 1714 completen l’oferta d’activitats.

El festival ha comptat amb un pressupost de 125.000 euros. Els Ajuntaments d’Olot i Girona i la Diputació de Girona hi ha participat amb 30.000 cadascun, la Generalitat, amb 25.000, i la Fundació Banc Sabadell amb 10.000. Santi Vila ha tancat la presentació recordant que “en aquests temps de postveritat que ens toca viure, si hi ha una veritat que aguanta, aquesta és la literària”. Afortunadament, tenim el MOT, un any més, que ens ho demostra.

Més informació en aquest enllaç.

Etiquetes: