El Festival Mot arrenca amb la literatura fantàstica

26.02.2014

Per primera vegada, dues ciutats s’agafen de la mà per organitzar plegades un nou festival de literatura: el Festival MOT, que se celebrarà entre l’1 i el 12 d’abril a cavall de Girona i Olot. S’han convidat figures de prestigi internacional com la russa Anna Starobinets, l’escriptor mexicà Ignacio Padilla o el català Albert Sánchez Piñol.

L'escriptora russa Anna Starobinets, figura estrella del Festival MOT

 

No és una fantasia, però la literatura fantàstica serà el fil conductor d’aquesta primera edició, que té per comissari David Roas, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en literatura fantàstica. “Vivim temps molt bons per al gènere fantàstic”, diu Roas. “Ja sigui encarnat en el terror quotidià, en la ciència ficció o en el fantasy, la presència de l’impossible i el sobrenatural és cada vegada més important en la literatura, el cinema, el còmic, les sèries de televisió i els videojocs”. I Roas sosté eufòric que això no només està passant en el panorama internacional, sinó també en la cultura catalana, on un ampli nombre d’escriptors, directors i dibuixants estan apostant molt fort per les diverses formes del gènere fantàstic.

Els ajuntaments de Girona i Olot han creat la nova cita literària amb un doble objectiu: acostar autors catalans i internacionals amb el seu públic lector i oferir una programació singular i d’excel·lència perquè la literatura impregni els carrers gironins i olotins i s’escampi per tot el país.

El Festival tindrà una doble inauguració: a Girona, amb una conferència de l’escriptor Albert Sánchez Piñol, acompanyada d’un espectacle fantàstic. A Olot, donarà el tret de sortida una conversa entre el comissari del MOT 2014, David Roas i l’editor Jacobo Siruela.

S’han convidat figures de prestigi internacional, com la russa Anna Starobinets (Moscou, 1978), l’autora més destacada de la nova generació d’escriptors russos de ficció fantàstica, que ha estat lloada per la crítica des de la publicació del seu primer llibre, Una edad difícil (2005). Starobinets ha treballat per a alguns dels principals diaris russos com a crítica, reportera i editora de cultura. Actualment exerceix el periodisme en el prestigiós Russki Reporter. És autora de diverses col·leccions de relat curt, novel·les i llibres per a nens, entre els quals s’inclouen El vivo (2011), La terra de les nenes bones (2009) i Santuari 3/9 (2006).

El festival MOT ha convidat també autors d’aquí com Elia BarcelóFernando IwasakiFèlix J. PalmaMarc PastorVictor Martínez-GilCarles BatlleCristina Fernández Cubas; o crítics i directors de cinema com Àngel SalaPep Prieto o Iban Pintor.

A banda de les taules rodones i les conferències, el festival MOT proposa també visites guiades, menús gastronòmics, espectacles al carrer i projeccions cinematogràfiques. També destaca especialment l’excursió als paratges de l’Alta Garrotxa on s’ambienta la novel·la fantàstica Kàrvadan, de Carles Batlle. Un itinerari fantàstic ideat pel mateix autor que convidarà els lectors a fer una travessia des de Mun-bur (Mare de Déu del Mont) al camí de Lun-bur (Lliurona) passant per la Gran Malo (Tossa d’Espinau). De Kàrvadan n’ha parlat Esteve Miralles a Núvol aquí.

 

Carles Batlle

El festival dedica també una matinal als autors catalans actuals que escriuen narrativa fantàstica. Per donar a conèixer la seva obra s’ha organitzat un vermut literari en què els propis escriptors llegiran els seus textos amb acompanyament musical.

“Girona és una ciutat de festivals”, afirma Carles Puigdemont, alcalde de Girona. Així com el festival d’arts escèniques Temporada Alta ha trencat la centralitat en l’àmbit tetaral creant un gran pol d’atracció a Girona, el festival MOT seria una proposta per crear una nova centralitat a les comarques gironines. “A Girona tenim festivals de teatre, música, gastronomia… Ens faltava el festival de literatura”, diu Puigdemont. “La concepció noucentista de la Catalunya ciutat, que a mi m’agrada dir-ne Catalunya de ciutats, lliga de ple amb aquesta vocació descarada de rellevància nacional i internacional”.

Josep M. Corominas, alcalde d’Olot, ha explicat que el festival Temps de Paraules que se celebrava fins ara a la capital de la Garrotxa queda integrat ara al Festival MOT. Corominas creu que és el moment de pujar el nivell i oferir un festival que tingui ressò arreu del país. L’alcalde d’Olot es va mostrar obert a la possibilitat que en el futur altres ciutats de l’àmbit gironí se sumessin a aquest festival, que en aquesta primera edició té un pressupost de 90.000 euros, una dotació que es reparteix a parts iguals en les activitats que es fan en una i altra ciutat. Ambdós consistoris aporten 24.000 euros al Festival. La resta l’hi posa la Diputació de Girona (30.000€) i la Generalitat (12.000€).