El festival més internacional

27.08.2015

El pati de la Diputació de Girona s’ha convertit aquest matí en l’escenari que ha aplegat per primer cop tots els grups de teatre amateur d’arreu del món que intervenen en la 15a edició del FITAG. Els representants de les companyies han estat rebuts per representants de la Diputació i el director del FITAG, Martí Peraferrer, amb l’objectiu d’agrair-los que hagin près part en el Festival.

Recepció dels actors del FITAG al Pati de la Diputació de Girona | Foto Eddy Kelele

Recepció dels actors del FITAG al pati de la Diputació de Girona | Foto Eddy Kelele

A la recepció hi ha hagut representants dels grups de l’estat espanyol i de l’estranger que han participat al FITAG. Companyies procedents d’Andorra, Astúries, Cantàbria, Catalunya, Castella-La Manxa, País Valencià, Cuba, les Illes Balears i Pitiüses, Mèxic, Navarra, Israel, Romania i Xile s’han trobat amb els directors de festivals de teatre organitzadors de circuits de teatre i personalitats del món pedagògic teatral internacionals.

Entre les 26 companyies que actuen durant aquests dies en el marc del Festival hi ha grups internacionals com El Puente, de l’Havana; Osonó Theatre, de Romania; Teatropello, de Xile; o el Centro Cultural Jalil Gibran, de Mèxic, que actuen aquest cap de setmana a Girona. Us presentem les seves obres.

 

La minoria hongaresa de Romania

Divendres a les 18 h a la sala La Planeta

El Teatre Osonó de Saint George, format per romanesos de la minoria hongaresa, presenta As water reflects the face. “Aquesta obra és una expressió teatral, una declaració d’intencions per a la nostra companyia”, explica el grup. “Un desig madurat dins nostre, un intent de mesurar la febre de la societat que ens envolta i parlar-ne usant les eines del teatre. D’aquesta manera arribem al punt d’obrir un espai de diàleg amb nosaltres mateixos, amb el públic i amb Déu, a partir de les nostres ansietats, i arribar a revelar els problemes dels nens solitaris, pares indefensos i joves vulnerables. Una revelació que ha passat per un filtre de llargs debats dins l’equip de la nostra companyia, fins acabar aquesta travessia en un escenari teatral. Quan col·loquem aquestes vivències en un espai teatral, sentim la tensió que prové de la creació comuna i els nostres mateixos límits, i en les vibracions de les nostres ànimes cadascun de nosaltres troba la seva cara com una visió irreal que apareix reflectida a la superfície de l’aigua”.

As Water reflects the Face de la companyia hongaresa de Romania

‘As Water Reflects the Face’ de la companyia hongaresa de Romania

El Teatre Osonó de Saint George (Romania) és una iniciativa teatral a la qual agradaria definir-se també com un taller espiritual, un espai pensat per a experiments teatrals contemporanis per als més joves. Més enllà de les representacions creades, l’objectiu de la companyia és educar i començar un diàleg amb els joves a través del teatre, per dirigir-los en la recerca del seu lloc en la societat, com a éssers humans responsables en les seves comunitats, on estableixen lligams i relacions. “Hem presentat les nostres actuacions a grans ciutats del món, des de Bangkok a Hamburg, i també en nombrosos petits pobles de Transilvània, part de Romania on viu una important minoria hongaresa, provinent de la diàspora”, diuen els membres de la companyia Teatre Osonó, que ja acumula 18 premis nacionals i internacionals. L’últim va ser el premi Comunitat Csokonai, proposat pel Ministeri Nacional de Recursos, i que és el més alt reconeixement en la categoria de teatre independent en els territoris de parla hongaresa.

 

Una companyia cubana gestada a Kíev

Divendres i dissabte al Centre Civic del Barri Vell Mercadal (18.30 h)

Estudio 44 de la companyia el Puente aborda el tema de la veritat i la mentida. En aquest espectacle es tracten alguns dels mecanismes psicològics i socials que porten una persona a comportar-se exactament de manera contrària a allò que és i sent. L’ésser humà s’obstina a voler transmetre alguna cosa que no és. La identitat, llavors, es torna tan fragmentada com un trencaclosques. Tota la història d’aquest espectacle transcorre a l’estudi fotogràfic de Jorge F, un enamorat de la fotografia –com a art i com a mitjà per aconseguir “veure-hi” més enllà del rostre. Aquí radica l’impuls, l’obsessió que condueix el fotògraf a obrir aquest nou negoci. Per l’estudi desfilaran personatges suggeridors, inquietants, no tant pel que diuen com pel que no diuen. Teatre i fotografia, dos llenguatges que convergeixen en un espectacle.

Estudio 44. L'Havana Cuba

‘Estudio 44’. L’Havana Cuba

El germen del grup se situa l’any 1989, a la ciutat de Kíev, Ucraïna, quan tres dels seus fundadors cursaven estudis preparatoris de rus amb l’objectiu d’ingressar a l’Institut Teatral de Moscou. Tres anys més tard, l’any 1992, a les aules de la Facultat d’Arts Escèniques de l’Institut Superior d’Art de l’Havana, amb la incorporació de nous integrants, neix Teatro el Puente. Des dels seus inicis, el grup ha vinculat, en el seu quefer teatral, la recerca, l’experimentació, l’entrenament dels actors, la creació d’espectacles i la pedagogia. El seu treball s’encamina a desenvolupar i explorar les relacionis actor–director–dramaturg–espectador. Cada procés de creació és una cerca d’essències; la síntesi és un mot present en tota la seva praxi: en el disseny escenogràfic, en el vestuari, en el treball de l’acció física i en la dramatúrgia. En cada espectacle l’actor es converteix en un cocreador.

Una línia de treball que el grup ha desenvolupat en aquests anys ha estat el monòleg. A l’inici, durant vuit anys, Teatro el Puente va ser un grup de treball estable, amb un mateix equip d’actors i dramaturgs. Actualment és un espai obert de creació per a projectes de diferents estètiques o gèneres, en ocasions integrat per ballarins, actors, dissenyadors, fotògrafs o músics, que tenen com a espai per a les seves mostres sales de teatre, galeries i cases particulars. El Puente no és només una metàfora, sinó una realitat; un grup que entén el teatre com una forma de coneixement, com una travessia d’un extrem a un altre, en la qual hi ha zones fosques i existeix el risc.

 

Teatropello presenta Las moscas sobre el río

Divendres a mitjanit a l’escenari FITAG de nits

Las moscas sobre el río transcorre al magatzem del darrere d’un supermercat on un guàrdia de seguretat té tancat un jove que ha estat sorprès robant diversos estris del negoci. La història agafa un gir inesperat quan el guàrdia li proposa fer estafes telefòniques a familiars de grans empresaris del país com una forma anàrquica de fer justícia pel seu compte enfront de la desigualtat econòmica. Enmig d’aquest conflicte van apareixent visions de la societat contemporània, una crítica al consum i al poder del món empresarial. El concepte de Las moscas sobre el río prové de l’analogia que es fa de les persones que actuen felices i sense consciència, com si fossin mosques que sobrevolen un riu contaminat, que és la metàfora del supermercat i la pròpia societat.

La companyia de teatre Teatropello, fundada a la ciutat de Talca l’any 2002, va ser creada per un grup d’artistes que buscaven, a través dels seus espectacles, una relació entre idiosincràsia maulina i teatre; a través de la cerca d’una forma o estil teatral que expressés les principals característiques d’una chilenidad rural maulina en contraposició a la formació i creació teatral tradicional del nostre país. És així com el seu primer muntatge, El toro de los cachos de oro, es va inspirar en el mite popular del mateix nom i es va transformar en la primera eina per desenvolupar un treball constant d’un teatre propi i identitari. L’any 2003, la companyia va centrar el seu treball en una anàlisi d’històries reals explicades per nens. Com a resultat d’aquesta recerca es va donar origen al segon muntatge de la companyia, El caballo verde, una obra que s’ha presentat en diferents festivals i trobades a Xile i que fins avui continua en cartellera amb més de 100 representacions, per la qual cosa s’ha transformat en la carta de presentació de la companyia.

 

Una coproducció entre Catalunya i Mèxic per tancar el festival

Dissabte 29 d’agost al Teatre Municipal de Girona a les 19.30 h

Mazatzin, el hombre venado és la història edípica d’un home que és fill d’una dona i un cérvol, condició que el transforma en un heroi de la seva regió. El destí li té reservades moltes sorpreses: ajudar a convertir la seva terra infèrtil en terra productiva, lluitar contra els seus eterns enemics els asteques, no sotmetre’s a la imposició d’una nova religió portada per homes blancs i barbuts… No obstant això, la prova més gran i difícil es presenta quan ha d’alimentar el seu poble i, per a això, sense saber-ho, mata el seu pare.

Mazátzin, el hombre venado

Mazátzin, el hombre venado

Mazatzin, el hombre venado és l’espectacle de clausura del festival. Complir quinze anys de vida és un moment simbòlic molt important per a qualsevol festival, i és per això que el Festival Internacional de Teatre Susana Alexander (FITSA), que té lloc cada any a la ciutat de Puebla (Mèxic) s’uneix a aquesta gran celebració que viurà el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG). Així, ambdós festivals s’agermanen amb un treball en conjunt. “Per a nosaltres és un honor que ens hagin convidat a realitzar un muntatge amb una proposta mexicana i que junts –FITAG i FITSA– clausurin el magne esdeveniment amb la posada en escena de Mazatzin, el hombre venado, obra de teatre antropocòsmic que rescata les tradicions de la nostra cultura prehispànica, agermanant així novament dos grans pobles, Catalunya i Mèxic”, diu Josué Cabrera, director de l’espectacle.