El Festival Loop interpel.la la videocreació més actual

24.05.2016

La catorzena edició del certamen de referència de la imatge en moviment explora l’interregne entre el cinema i el videoart, amb un programa ampliat que compta amb 273 artistes, 58 exposicions i més de 400 obres.

Carles Congost presenta 'Wonders' | Loop Barcelona

Carles Congost presenta ‘Wonders’ | Loop Barcelona

Des d’aquest dijous i fins al dia 10 de juny, Barcelona es convertirà en la capital de la videocreació. Faraway, So Close (Tan lluny, tan a prop) és el títol de l’edició d’enguany, i fa referència a una pel·lícula de l’alemany Wim Wenders de l’any 93, que resumeix l’objectiu del festival de crear un diàleg entre les distintes pràctiques artístiques de la creació audiovisual i posicionar la ciutat comtal com un hub de reflexió al voltant del llenguatge cinematogràfic i la imatge en moviment.

Loop Barcelona 2016 inclou vídeos i exposicions, un programa de cinema, una selecció especial d’obres en videoart presentades per galeries de 20 països diferents, trobades professionals, tallers centrats en la producció i el comissariat audiovisual i jornades de debat. Tot això, dividit en tres seccions segons la tipologia d’activitats: Loop Festival (del 26 de maig al 10 de juny), Loop Fair (del 2 al 4 de juny) i Loop Studies (de l’1 al 4 de juny).

Les activitats es distribuiran al llarg de prop d’un centenar d’espais de la ciutat, amb una participació heterogènia i contrastada. Els britànics Malcolm Le Grice i Anthony McCall, figures històriques de l’experimentació i la performance, són dos dels noms destacats d’aquesta edició, juntament amb exposicions i projectes com la retrospectiva que la Fundació Antoni Tàpies dedica a Harun Farocki (1944-2014) o l’estrena de l’obra Wonders de Carles Congost, guanyadora del Premi de Videocreació, a l’Arts Santa Mònica.

'Solid lights and performance', d'Anthony McCall | Loop

‘Solid lights and performance’ (Face to Face III), d’Anthony McCall | Loop Barcelona

Segons els organitzadors, el festival s’ha pogut valdre d’un pressupost de 773.600 euros, un 42% del qual forma part de la col·laboració de les institucions públiques. Loop Barcelona 2016 també ha creat aliances estratègiques amb entitats locals i internacionals gràcies a les quals han sorgit projectes comissariats conjuntament. Aquesta catorzena edició, en definitiva, segueix apostant per la seva proposta de reflectir la situació actual del vídeo i el cinema d’artista, el lloc que ocupen les imatges a la cultura i la societat contemporànies i reflexionar sobre les seves dinàmiques.

Teniu tota la informació del programa a la seva pàgina web.