El Festival Internacional de Màgia de Badalona homenatja Joan Brossa

4.02.2019

El 19è Festival Internacional de Màgia arriba a Badalona amb diferents espectacles al llarg de tot el mes de febrer. Enric Magoo, director del festival, explica que totes les representacions tenen un toc personal. El programa inclou un ampli espectre de registres, des de l’humor de Gerard Borrell fins a la màgia més extrema de Reynold Alexander.

Enric Magoo, Li Chang i Joan Brossa

L’acte inaugural serà la III Trobada de Mags de Catalunya, que reunirà mags d’arreu de Catalunya. El festival té dues vessants: la més social i pedagògica, que és on marquen la diferència, i la més lúdica, que té lloc principalment als teatres. Ni Jordi Subirana, regidor de cultura de Badalona, ni Enric Magoo, director del festival, veuen l’esdeveniment com un negoci. Així ho expressa Magoo: “el vessant més social és la que marca la diferència perquè suposa un esforç, volem utilitzar la màgia com un recurs per educar i per crear relacions entre els diferents grups. Volem aconseguir crear una sinèrgia dins el món de la màgia”.

Quant a la part més social, pretenen envair la ciutat amb activitats gratuïtes a les biblioteques, centres cívics, etc. “Comptarem amb la presència de 3 mags i 3 magues”, continua Magoo, “i estem orgullosos de poder dir que ens anem equilibrant pel que fa al gènere dels mags”. Es realitzaran tallers de màgia -on es formen nens i nenes- i també tallers de formació per a professors. S’està demostrant, de fet, que la màgia és un bon mètode per ajudar a l’aprenentatge d’alumnes amb necessitats específiques.

I la literatura tampoc queda fora del festival. Des de la direcció proposen un llibre als diferents instituts de Badalona per realitzar després una xerrada o col·loqui amb l’autor, que sempre l’acaba relacionant amb la màgia. I també presenten llibres de mags: aquest any serà el del Mag Gerard, 100 trucs per sorprendre amb el mòbil.

I pel que fa a la part més lúdica, cada cap de setmana hi ha programades actuacions diferents. La primera parada serà el dia 9 de febrer amb Màgia i humor, una gala cabaretera amb la Yolanda Ramos, actriu i monologuista, que farà de presentadora i showwomen, en Gerard Borrell com a mag de la nova fornada catalana amb un humor molt fresc i Pere Rafart amb la seva “màgia de prop”.

El 9 de febrer se celebrarà el centenari de Joan Brossa amb Embrossa’t, un espectacle basat en la seva poesia visual que barreja màgia i dansa. La directora, Teia Moner, va rebre l’any passat la menció honorífica del festival.

I, finalment, es podrà gaudir de les gales internacionals, considerades “el cor del festival”. Aquestes, celebrades entre el 23 i el 25 de febrer, suposen l’inici de la idea de l’esdeveniment i “són les que proporcionen a l’acte la projecció internacional”. Cada any resulten un repte apassionant per Magoo, que sempre “busca els millors mags i més referents del moment però de manera diversa: els més nous i els més consagrats, els més diferents entre ells…”.

Aquest any presenta les gales Isaac Jurado, que es defineix a si mateix com “el mag més tocat de l’ala”. Jurado va ser un dels primers professors del festival i també un dels principals còmics de les primeres gales que es van realitzar.

En aquestes gales hi participaran nombroses personalitats del món de la màgia actuals. Dani Polo arribarà des de La Coruña per fer aparèixer ombrel·les des d’una lectura, música i estètica juvenil. Els taps, com si acabessin de sortir dels dibuixos animats, es presentaran com una parella de màgia còmica, molt esbojarrats i en lluita constant pel protagonisme del show. Reynold Alexander omplirà l’equador de la gala amb una màgia extrema: aconseguirà atrapar una bala amb la boca, situant un vidre al mig per demostrar que és real. La manipulació arribarà de la mà del famós Néstor Hato, que farà màgia basant-se únicament en l’habilitat dels seus dits. I tancarà l’espectacle la xinesa Huan Zheng, que apostarà per un número molt visual i plàstic caracteritzat per les il·lusions i el flamenc.

Huang Zheng

Dins la vessant més social també es podrà gaudir d’una Gala Solidària que tancarà el festival el dia 3 de març. Es realitza per recaptar diners per anar a fer màgia a altres ciutats, i sempre es nodreix de mags joves i noves promeses de la màgia.

Aquest any s’atorgaran dos premis en el marc del festival. En primer lloc, la novetat del premi jove Li-Chang per a potenciar el planter, donat al millor dels participants del Festival de Joves Mags. El premi consisteix a participar en la gala solidària de màgia de la mà d’un professional en el sector. I, a més, el 22 de febrer es donarà la menció honorífica a Toni Cachadiña “per la seva trajectòria, per la seva posició dins la màgia i per tot el que ha aconseguit”.

Tal com deia Joan Brossa: “una posta de sol és màgica perquè aconsegueix despertar emocions i il·lusions”. El repte és trobar mags molt diferents que puguin despertar emocions i “que tothom surti d’allà amb algun espectacle que l’hagi tocat per dins”.