El Festival Grec fa la Ruta de la Seda

12.12.2017

El director del festival Grec, Francesc Casadesús, ja ha començat algunes donar pistes que permeten endevinar la programació d’aquest estiu. El 2018 el festival tindrà com a eix la Ruta de la Seda, un arc geogràfic que travessa el continent asiàtic. Per estimular la prevenda d’entrades, l’ICUB posa a l’abast del públic un abonament nadalenc amb descomptes importants.

Teatre Grec © Josep Aznar

Casadesús ens anticipa que enguany el Grec apostarà per la creació contemporània local, amb la voluntat de donar suport al talent d’aquí. Companyies com Agrupación Señor Serrano o El Conde de Torrefiel ja estan confirmats a la programació del 2018. També s’ha anunciat oficialment l’espectacle de Sílvia Pérez Cruz i Rocío Molina. Pel que fa als convidats estrangers, hi haurà companyies de teatre asiàtiques, que encara no es poden anunciar i europees. En trobareu algunes en aquesta llista que Andreu Gomila ha confegit per al blog del Festival Grec i que poden contenir pistes.

Casadesús anticipa que en l’àmbit musical, el Grec donarà prioritat a catntautors i músics d’aquí. També anuncia que està treballant en un projecte interdisciplinar amb la voluntat d’implicar formacions estables de la ciutat, com l’OBC o l’Orfeó Català, en un projecte que els acosti al teatre.

També té previst donar més espai al circ. En el camp de la dansa, que Casadesús coneix bé després de dirigir el Mercat de les Flors, “es viu un moment complicat que impedeix que surtin produccions grans a casa nostra. Intentaré portar referents de fora per estimular el públic d’aquí”, ens diu el director.

La divisa de Casadesús és no treballar mai sol. “Es tracta de col·laborar amb el màxima nombre de gent, buscar aliances per fer coproduccions a nivell local i establir complicitats a fora per facilitar la promoció internacional dels espectacles generats aquí”. L’any passat el Grec va superar els objectius de recaptació i l’any vinent es podrà reinvertir en coproduccions amb companyies de casa. Un cop superada la quota mínima d’ingressos pactada, l’ICUB reprovisiona tots els beneficis perquè en la següent edició reverteixin en artistes d’aquí. Això vol dir que una quarta part del festival, quasi mig milió d’euros, serà reinvertida en projectes de creació contemporània. “La voluntat és oferir menys espectacles comercials i fer més inversió en la creació local, que durant l’any viu a la intempèrie”, apunta el director.

Segons anticipa Casadesús, el Grec’18 estarà molt centrat en Montjuïc. El festival també tindrà un fort component social i procurarà confluir amb projectes comunitaris dels barris de la Marina, Poblenou o Nou Barris entre d’altres. “Es tracta que el Grec sigui un punt fort del Pla de Barris en l’àmbit cultural”.

 

Un viatge a l’Orient

“El món és molt gran i cal buscar altres angles cap al sol”, diu Casadesús, que l’any passat ja va orientar el Grec sobre un eix geogràfic. En la seva primera edició com a director del Festival ens va convidar a viatjar a Grècia. “Vam associar-nos amb Atenes, buscant un est polític, amb la voluntat de bastir ponts dins la Mediterrània entre països que viuen massa d’esquena els uns dels altres”.

Enguany l’eix geogràfic és la Ruta de la Seda, tot un arc geogràfic que travessa l’Àsia de cap a cap i que permet construir la programació sobre un relat, un conte. La ruta de les espècies i la voluntat d’explorar noves espècies teatrals, serà l’eix vertrebrador de la programació del Grec 2018. “La geografia ens permet tenir un focus i alhora parlar de moltes coses. No estem fent jocs artificials, sinó teixint una xarxa de complicitats amb artistes d’aquí i de fora”, diu Casadesús, que aquests dies ha estat al festival de teatre de Teheran.

Boarding Pass

Amb l’ànim de fomentar aquest intercanvi amb altres països, Casadesús ha fet un acord amb el festival de Singapur per celebrar conjuntament el projecte Open Kitchens, un espai on els artistes de diferents països podran cuina menjar del seu país mentre conversen i parlen de la seva cultura.

La previsió de Casadesús és completar, en els pròxims anys, tota la volta al món en diferents edicions del Grec. De l’Àsia es passarà a l’Amèrica del Nord i després de Llatinoamèrica tornarem a Europa passant per l’Àfrica.

Seguint la metàfora del viatge, aquest Nadal el Festival Grec posa a l’abast dels espectadors un carnet de bitàcora, una llibreta que podran obtenir de franc tots aquells que comprin un abonament del Grec aprofitant les festes. El Pack de Nadal del Grec està dissenyat com una targeta de vol que et permet comprar diverses entrades en un sol abonament i escollir més endavant les dates i els espectacles. Podeu comprar l’abonament aquí.