Últims dies per presentar propostes al Festival Fisures de Palafolls

21.03.2017

El primer cap de setmana de juliol Palafolls acollirà la 4a edició del Festival Multidisciplinar Fisures que omplirà les places, carrers i espais públics del poble amb propostes d’arts visuals, arts escèniques de petit format, instal·lacions efímeres i actuacions musicals i de dansa.

Una de les oportunitats que ofereix el Fisures és la de programar propostes agosarades, de petit format o conceptuals que no s’acostumen a veure als circuits culturals habituals i que aquestes convisquin amb la població i entrin en diàleg amb els vianants, espectadors i els propis edificis.

Ja s’ha obert el termini per a què artistes d’arreu puguin presentar les seves propostes, tenen temps fins el 30 d’abril. El jurat estarà format per artistes de renom, gestors culturals i per representants de la vida cultural del municipi de Palafolls que de l’1 al 7 de maig seleccionaran les obres que formaran part del festival.

Consolidació any rere any

L’any 2014, Palafolls va esdevenir un satèl·lit de la mostra gironina Inund’Art, expressant així la voluntat de ser un municipi amb un fort caire cultural i, al mateix temps, esdevenir una plataforma cultural per a la promoció de la creació, la producció i l’exhibició de propostes en els àmbits de les arts visuals, l’art multidisciplinari i altres disciplines artístiques contemporànies.

Al 2015, amb la voluntat d’assolir aquesta promoció arriscada, Palafolls va més enllà i dóna nom, per primer cop, al seu festival propi. L’excel·lent resposta d’artistes va portar a Palafolls i en conseqüència al Fisures a actuar com a referent.

En aquest sentit, l’any 2016, Palafolls va seguir apostant pel compromís amb artistes professionals i col·lectius emergents, recolzant projectes d’art interdisciplinari que desenvolupen un discurs propi i innovador consolidant-se, així, com un espai de reflexió i creació on hi tenen cabuda propostes innovadores i de risc, difícil d’ubicar en espais més institucionals. L’any passat va oferir una quinzena d’actuacions amb expressions de dansa acrobàtica, teatre de petit format, mapping, performances, accions sonores i monòlegs.

Aquest 2017, Palafolls busca repetir les sinèrgies aconseguides l’any passat amb els seus ciutadans i turistes culturals, ambdós captivats de les possibilitats de consumir cultura des de la proximitat. Unes expressions artístiques vingudes d’arreu i de gèneres dispars: dansa contemporània, art plàstica, art vertical, mini-art, micro-teatre, etc. Aquest any la programació es planteja amb les mateixes directius de crear un entorn propici per al consum cultural familiar però no per això de baixa qualitat reflexiva. Es faran prevaldre les arts vinculades a l’expressió corporal i la seva ubicació en emplaçaments de pas que captivin a tot tipus de tipologia de públic.

Festival Fisures 2016

Ampli ventall de categories artístiques

Les categories artístiques que s’hi poden presentar són les següents: arts visuals (instal·lacions, audiovisuals, intervencions/accions a l’espai públic i performances), arts escèniques de petit format i de creació pròpia (teatre, clown, cabaret, monòlegs, accions poètiques, titelles, instal·lacions als carrers i art efímer), arts musicals de creació pròpia (música de creació pròpia íntima, acústica o fusió musical) i arts d’expressió del cos i dansa (dansa vertical, expressió corporal, dansa contemporània, etc.).

L’organització retribuirà amb 150 euros a cadascun dels artistes de les obres seleccionades. En el cas dels grups, a partir de cinc integrants es considerarà grup de nombre major i la retribució es limitarà a 750 euros, indiferentment del nombre d’artistes integrants de la proposta.

Els artistes interessats en participar a la selecció de les obres del Fisures han d’emplenar el formulari d’inscripció que trobaran al web de l’ajuntament de Palafolls.  

En l’edició d’enguany, després de consolidar aquesta promoció cultural arriscada, Palafolls vol tornar a capitanejar una tipologia d’expressió artística que aconsegueix que el ciutadà s’apropi a l’art, directament, creant un entorn propici per al consum cultural familiar de qualitat.