El festival EVA porta la paraula dita al Penedès

17.05.2019

Torna el festival En Veu Alta amb una cinquantena d’espectacles que posen en valor la paraula dita i el territori penedesenc. Del 31 de maig al 9 de juny, divuit municipis de l’Alt i el Baix Penedès acolliran espectacles als seus castells, places, jardins, biblioteques i cementiris. I com cada any, del 5 al 7 de juliol el festival es trasllada a Pradell.

Roger Mas

“Hi ha una cosa que ha estat sempre present i sempre impassible davant les mutacions humanes: el territori”, afirma Jordina Biosca, directora de l’EVA. Des dels seus inicis, l’any 2005, aquest festival ha cercat la singularitat també en les seves ubicacions comptant amb la complicitat de famílies, ajuntaments i entitats públiques i privades que obren les portes al públic. Enguany celebra la seva quinzena edició mostrant més de 40 racons insòlits amb la intenció de posar en valor la diversitat i riquesa cultural, social i patrimonial de l’Alt i el Baix Penedès. Així doncs, amb el territori com a eix transversal, l’EVA desplega una programació centrada en la narració oral, en diversa forma i contingut.

La inauguració del festival anirà a càrrec de la seva directora amb Pregó, un espectacle que recupera les arrels etimològiques d’aquesta paraula (profundu) oferir “un pregó que no es quedi per la superfície, per bonica que sigui, ni passi d’esquitllentes per qüestions massa importants com per no ser tractades amb certa profunditat”.

Enguany, l’EVA repeteix dos dels seus clàssics. L’A tres bandes, que comptarà amb els narradors José Manuel Garzón, Carolina Rueda i Enric Llort, tres propostes per passejar, gaudir, escoltar i passar-ho bé. Tindrà lloc el dissabte 1 de juny. Aquella mateixa nit, Al cementiri de Sant Sadurní, entre xiprers, camins i llum d’espelmes hi sonarà el violoncel de Svetlana Tovstukha, els amors impossibles de Juan Vicent Marquès narrats per Juanan Rodriguez, les històries de mort de la mexicana Martha Escudero, contes d’autors anglesos de la mà de Carolina Rueda, polifonies catalanes amb els Tornaveus i instal·lacions lumíniques i visuals.

Més narradors de pes:  El cantautor solsoní Roger Mas portarà amb dos concerts el seu univers poètic, així com el seu especial respecte cap a l’obra de grans creadors de diferents èpoques. La narradora colombiana Carolina Rueda serà a Sant Sadurní a l’A tres bandes i al cementiri, i a La Bisbal del Penedès on seduirà amb històries que juguen amb la pell, tan íntimes com universals. Robert Long presentarà el món de Milton Erickson, que considerava tota comunicació una forma d’hipnosi a través de relats, faules o aventures vitals. Mònica Torra fusionarà boleros i històries dolces i turmentades, i Sandra Rossi torna amb la seva eròtica de la subtilitat contrastada amb l’impacte de la realitat.

Per altra banda, el festival ofereix un doblet centrat en el Far West. D’una banda, el cabaret poètic i evocador Johnny & Vienna, protagonitzat per Maria Casellas i Guillem Rodríguez i dirigit per Llàtzer García. De l’altra, Del Far West, yo me quedo con los indios, un espectacle de Juanan Rodríguez.

Consulta tota la programació aquí.