El folk del món aterra a Catalunya

9.07.2018

Com una onada d’aire fresc han arribat a Banyoles una colla de 32 músics joves procedents de 15 països per participar en la residència musical i festival de folk  “Ethno Catalonia” i, d’aquesta manera, integrar-se al programa ETHNO fundat el 1990 per Jeunesses Musicales International. L’objectiu era i és crear un espai democràtic perquè els joves músics puguin expressar els seus coneixements, intercanviar els sons de la seva cultura d’origen, reivindicar el seu valor i divulgar-lo.

Cercavila d’Ethno Catalonia | © Mercè Borràs

L’arribada dels joves es va concentrar a l’Alberg de Banyoles. Tot just acabats d’arribar i malgrat el cansament del viatge, se saludaven i parlaven entre ells amb tanta jovialitat que semblaven conèixer-se de tota la vida. Tot seguit, com volent proclamar la seva arribada, van iniciar un cercavila, tot improvisant una comparsa amb acordions, violins,  guitarres i diversos instruments tradicionals. La iniciativa va omplir d’alegria els carrers de la ciutat  fins a arribar a l’Ajuntament, on se’ls va donar la benvinguda oficial.

Amb aquesta tercera edició, el festival es consolida a Banyoles com a seu permanent de l’Ethno Catalonia, i s’adhereix així als dinou Ethnos Folk Festivals, que a l’estiu tenen lloc arreu del món. Aquest any es van iniciar el gener a Nova Zelanda i s’acabaran el 30 d’agost a Algèria.

Les activitats previstes a casa nostra, són una vintena de tallers de treball musical, dels quals ha de sorgir l’Ethno Orchestra 2018. És aquest un projecte efímer com el mateix festival, però sortirà de gira presentant les seves creacions el dijous 12 de juny a Barcelona amb un concert al meravellós Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, el divendres 13 a Les Faixes de Moia, i  dissabte 14 a Sallent de Gallego dins del Festival Internacional de los Pirineos del Sur. De tornada a Banyoles el diumenge 15, s’acomiadaran del públic amb un concert  de cloenda  a la Plaça Major.

Un assaig d’Ethno Catalonia | © Mercè Borràs

Tanmateix , dins el marc del festival es gaudirà a la capital del Pla de l’Estany d’una sèrie de concerts de prestigiosos artistes que donaran encara més color i vida a l’esdeveniment. Hi participaran David Mauricio i Magali Sare que interpreten Pop-folk, Victor Branch cantant de Soul  i grups de  “Músiques del Mon”, com  Balkan Paradise Orchestra i Raquel Lúa i Amaia Miranda. Totes les actuacions es presentaran a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles i a l’escenari muntat per aquesta ocasió a la Plaça Major, llevat de l’actuació de “Criatures”, (grup de folk guanyador  del Concurs Sons de la Mediterrània 2017), que ha sonat aquest diumenge passat  a bord de  la Barca La Tirona. El duet de “Criatures” format Ivo Jordà i Marçal Ramon, units en perfecta compenetració, arrenquen composicions musicals extraordinàries. L’un a la gralla, que pot fer sonar com a tal, i fins i tot, a vegades, com si fos una trompeta , i l’altre músic, en Marçal, que amb l’acordió diatònic, tancant els ulls, queda immers totalment en les notes que fa sorgir de l’instrument,  que pot fer sonar gairebé com una orquestrina sencera.

El concert íntim sobre la Tirona, una travessia que dura poc menys d’una hora, gràcies a la música i a l’entorn,  va semblar que tan sols durava uns pocs minuts. Van sonar músiques tradicionals d’arreu, com el melancòlic pasdoble “Corrida integral”  del mestre Max Havart, que va animar a alguns joves de la residència musical de l’Ethno a sortir a ballar de manera espontània. D’altres peces van omplir d’emoció al públic per l’excel·lent interpretació i mestria, però la cirereta de l’actuació, la que va commoure el públic, sobretot al banyolí, va ser la sardana “Sommi”, escrita per Manuel S. Puigferrer , que precisament s’inspirà per compondre-la en el paisatge de l’Estany.

Un concert sobre l’estany de Banyoles | Foto de Mercè Borràs

Ethno Catalunya no és un festival folklòric tradicional. Vol compartir diferents cultures mitjançant el llenguatge musical, cadascuna amb les seves peculiaritats, i crear un intercanvi de la música dels països d’origen amb arrels autòctones, amalgamant-les amb les d’altres comunitats. Fins i tot amb un toc de creació personal: tant en els tallers com en les actuacions hi podem trobar, per exemple, que una noia sueca canti flamenc  o que un argelí arrangi una sardana o que algun participant creï una composició original, però amb aroma d’arrels tradicionals i folk. Sens dubte ho fan al seu aire, amb un toc renovador i personal, però també compartint ànima i essència amb la cultura folk.

En el món convuls en què vivim, on hi ha poders que s’entesten a crear fronteres i abismes entre els pobles, potser algú els podria dir que són uns  somiadors. Ethno Catalunya no tan sols pretén crear un festival i una residencia de joves músics,  sinó trencar fronteres ideològiques i agermanar cultures amb el llenguatge universal de la música més intima dels pobles: la música folk. Aquesta és la veritable vocació dels festivals Ethno.

Pròxima parada dijous 12 de juliol al Recinte Modernista de Sant Pau. Més info aquí.