El Festival de Màgia de Badalona enganya el cervell

11.02.2016

Deia Joan Brossa que la màgia és poesia, un regal visual. El mag Enric Magoo també utilitza aquesta frase per presentar la 16a edició del Festival Internacional de Màgia de Badalona, que tindrà lloc a partir del 13 de febrer i fins a començaments de març.

Gala Li Chang 2015 | Font: Festival de Màgia de Badalona

Gala Li Chang 2015 | Font: Festival de Màgia de Badalona

El Festival de Màgia de Badalona obrirà les seves portes dissabte 13 de febrer amb un espectacle protagonitzat per l’humorista Pep Plaza i els mags Dani DaOrtiz i Isaac Jurado, que combinaran màgia i humor en un cafè teatre. Amb setze edicions a l’esquena, el Festival ha aconseguit no només arrelar-se a la ciutat sinó també tenir una forta projecció internacional, segons explica Laia Sabater, regidora de l’Àmbit Badalona Educadora.

Enguany, el Festival Internacional de Màgia de Badalona està de celebració: és el centenari del naixement de Li-Chang, cèlebre mag badaloní que va ser qualificat per Joan Brossa com a l’últim mestre de l’il·lusionisme català. És per això que el certamen en qüestió també s’anomena Memorial Li-Chang. En motiu d’aquest centenari, TRIA33 estrenarà el documental Li-Chang, el dimoni groc, que s’endinsa en la llegenda de Jaume Forns i Jordana i tracta de recuperar el llegat que va deixar com a artista.

El director del certamen de Màgia de Badalona, Enric Magoo, explica que aquest és l’únic festival que s’organitza des de l’ajuntament. “Això ens permet arribar al cor dels barris”, destaca el mag, que ja parla de la Generació Li-Chang, infants que han crescut a mesura que el festival avançava. Magoo és un amant de la seva professió i reivindica la màgia verdadera, sense tecnologies: “El cinema ja s’encarrega de fer trucs de càmera. Superman vola i no ho venen com a il·lusionisme”. Sobre el secret dels seus trucs, el director del festival de Màgia de Badalona explica que “més que un mecanisme físic, són psicològics. No enganyes la vista, enganyes el cervell”. I per aconseguir fer-ho, cal dedicar-ho moltes hores.

Més d’una dotzena de mags actuaran a l’edició d’enguany, amb activitats destacades com ara la gala solidària dirigida pel Mag Nani a través de Solidarimàgia, ONG privada que recapta fons per anar a fer màgia a les zones més desfavorides de República Dominicana. A part d’això, el festival compta amb dos premis: un reconeixement Li-Chang al millor mag de la gala, que vota el públic; i una menció honorífica a algú del món de la màgia; i amb diverses activitats, com ara una conferència sobre la màgia com a recurs pedagògic per a captar l’atenció del nen, fer que aprengui i emocionar-lo. I és que com diu Enric Magoo, “la màgia no sempre és festiva, és cultural, té història”.