El Festival de Cinema Jueu s’inaugura al CCCB

14.09.2018

Aquest dissabte s’inaugura el Festival de Cinema Jueu al CCCB, atès que la Filmoteca no pot acollir el festival per culpa dels problemes tècnics provocats pels aiguats. Durant els pròxims dies sabrem si el festival continua al CCCB o torna a la Filmoteca.

Una imatge de Simon et Théodore de Mikael Buch

El programa d’aquesta 20a Edició presenta vuit documentals i cinc ficcions que, amb una mirada crítica, parlen d’història i política, de família i religió, de la literatura, la música i el cinema com a eines de subversió o de testimoniatge.

Entre els seus protagonistes hi ha personatges de primera línia i modestos herois; conspiradors, rebels, escriptors i cineastes, però també ciutadans anònims que enfronten les circumstàncies de la vida quotidiana, tant del passat com del present.

Enguany hi podreu veure dues pel·lícules sobre grans exponents de la literatura jueva: L’enfance d’Aharon, retrat del gegant de les lletres israelianes Aharon Applefeld, que ens va deixar el passat mes de gener; i The Nature of Dreams, film autobiogràfic sobre Amos Oz.
Life? Or Theatre? suposarà per a molts el descobriment de la pintora Charlotte Salomon, autora del relat homònim en forma de còmic avant la lettre. Pel que en vulguin saber més, el Monestir de Pedralbes inaugura molt aviat una exposició inèdita a Espanya de l’obra d’aquesta pintora jueva.

A cavall entre l’escriptura i la cinematografia,podreu veure també el documental Art Is a Weapon sobre el gran guionista búlgar Angel Wagenstein.

I també dues visions diferents sobre la història dels jueus dels països àrabs, dues històries de refugiats i el preu de l’exili, The Ancestral Sin, i On the Banks of the Tigris.
La 20a Edició del Festival coincideix amb el centenari de l’establiment de la primera comunitat jueva a Catalunya, la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), des de l’expulsió dels jueus de la península el 1492.

A més de les habituals projeccions en col·laboració amb el Patronat Call de Girona, enguany també hi haurà dues sessions especials a l’Ateneu Barcelonès i a la Casa Adret de Barcelona. El Festival d’aquest 2018 està inclòs en les activitats de les Jornades Europees de Cultura Jueva.

Directors convidats

Obrirà la 20a Edició del Festival de Cinema Jueu l’estrena de Simon et Théodore, de la mà del jove director francès Mikael Buch. També  amb la presència de la directora nord-americana Andrea Simon, que presentarà el documental sobre el cineasta búlgar Angel Wagenstein: L’art és una arma; la del francès Arnaud Sauli, amb La infància d’Aharon, sobre l’escriptor israelià Aharon Applefeld; i la de l’alemany Claus Räfle, amb el seu llargmetratge Els invisibles, on uns joves jueus decideixen sobreviure al Berlín del Tercer Reich.

Podeu consultar tota la programació aquí.