El Festival de Cinema de Muntanya viatja a la Patagònia

30.10.2018

Del 16 al 25 de novembre, Torelló acollirà el 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya, que aquest any tindrà com a fil conductor la Patagònia, un territori tan inexplorat com desitjat pels amants de la muntanya. De les 139 produccions inscrites provinents de 24 països diferents, se’n projectaran 46, que optaran al premi de la Flor de Neu d’Or.

© Andy Lee

Patagonia dreaming

L’espectacle inaugural d’enguany, Patagonia Dreaming, comptarà amb algunes de les persones que més coneixen aquest territori, com el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Tots ells, acompanyats de projeccions, seran els encarregats d’explicar l’essència d’aquesta regió.

Segell femení

Aquest any el festival vol potenciar la presència femenina dins la indústria del cinema de muntanya, una indústria on històricament predominen els homes. Amb aquest objectiu, per primera vegada al festival, 13 de les 46 pel·lícules que han entrat a la competició estan dirigides o protagonitzades per dones.

Entre els noms destaquen Tamara Lunger, que protagonitza Tamara Luger – Facing the límits. També Nives Meroi, que protagonitza 14+1, dirigit per la italiana Vida Valencic. I les esquiadores Anna i Natalie Segal, que busquen nous reptes en l’esquí alpí a Chamonix i Alaska al film Finding the line.

Competició

A la secció competitiva s’hi podran veure les darreres novetats de grans referents com Xavier de la Rue, Adam Ondra, Tamara Lunger o els guanyadors del 2017, Anne i Erick Lapied.

El campió del món de snowboard, Xavier de la Rue, protagonitza la seva darrera aventura al Mt. Cook (Nova Zelanda), amb The Sky Piercer, dirigida per Jace Hancox.

El realitzador txec Bernardo Giménez dirigeix Silence, pel·lícula en la qual l’escalador Adam Ondra completa el primer 9C de la història.

Candidat als Òscar l’any 2000 i diverses vegades premiat a França, Eric Valli portarà a Torelló la seva darrera producció, Népal, par delà les nuages, on relata la història de dos joves que es recuperen després del terratrèmol que va sacsejar el país l’any 2015.

 

© Eric Valli

 

L’escaladora i saltadora Steph Davis, que va realitzar una extensa carrera d’escalades des de Yosemite fins a la Patagònia,  protagonitza el documental Choices, de la directora Teresa Hoerl.

Els guanyadors de la darrera edició del certamen, Anne i Eric Lapied, tornen aquest any amb Les maîtres du ciel, un llargmetratge sobre la fauna salvatge dels Alps a través de l’àliga reial i el trencalòs.

La torellonenca Clàudia Galícia

Tot i que ho farà fora de competició, l’esportista d’elit en esquí de muntanya i ciclisme, originària de Torelló, Clàudia Galícia, estrenarà producció al Festival. Protagonitza el documental  Esport Global Clàudia Galícia, dirigit per Oriol Sabata, en el qual es relata la seva trajectòria.

Altres activitats

Com a les anteriors edicions, el Festival oferirà altres activitats a banda de les projeccions.

Al teatre Cirvianum es podrà veure l’exposició A.M. De Agostini, Explorant Patagònia, l’exposició central del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya, un recull de fotografies de pel·lícules i d’arxiu del Museu Nacional de la Muntanya de Torí, capturades pel pare salesià Alberto Maria De Agostini a principi de segle durant la seva exploració en una part molt extensa d’aquest territori.

L’exposició Patagònia, a la sala d’exposicions d’El Casal, també girarà entorn d’aquest territori però en tres dimensions. S’hi podran veure les imatges captades pel fotògraf Joan Díez, que durant el seu viatge a l’Amèrica del Sud, va immortalitzar els millors paisatges a través d’una càmera estereoscòpica (3D).

També al teatre Cirvianum es podrà visitar el 23è Espai Editorial, dedicat a la divulgació de publicacions escrites de muntanya i la presentació de les últimes novetats. D’altra banda, la mostra central de la darrera edició, Muntanyes de publicitat, s’exposarà de nou al Castell de Montesquiu durant tot el mes de novembre.

Un altre escenari destacat, per tercer any consecutiu, serà la Biblioteca Dos Rius, que es convertirà un any més en un punt de trobada de la cultura de muntanya amb la conferència Patagònia, per la ruta 40 a càrrec de l’escriptor i viatger Enric Soler Raspall. La mostra de fotografia Pirineus. Glaceres des de l’aire, del glaciòleg Jordi Camins, que també oferirà la conferència Gel, glaç, gel. Obres d’art de la natura.

Festival familiar

Aquest any es reforça la programació familiar amb una nova activitat, Puck Caravana, una caravana que s’instal·larà el diumenge 18 de novembre a la plaça Nova de Torelló i a la qual es projectaran films de 10 minuts dedicats al públic infantil.

El mateix dia es realitzarà la tradicional projecció per a tots els públics, que aquest any serà La malvada guineu ferotge, una comèdia d’animació dirigida per Benjamin Renner i Patrick Imbert. A la biblioteca Dos Rius s’oferirà el dijous 22 de novembre, l’Hora del conte, a càrrec de Carles Alcoy, els més petits podran conèixer la Patagònia i descobrir les seves tradicions. També, el planetari Explorant més enllà dels límits, estarà instal·lat al pati de la biblioteca Dos Rius el dimecres 21 i el divendres 23 de novembre.

Premi de periodisme i sessió de clausura

Un any més es lliurarà el Premi Periodisme que, per primera vegada, aglutina totes les propostes en una sola convocatòria. Es tracta d’un reconeixement a tots els treballs publicats en format digital dedicats a continguts de muntanya.

El lliurament de premis tindrà lloc el dissabte 24 de novembre a les 19h., i estarà conduït per la periodista Txe Arana. Durant l’acte, es farà entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d’Or de les vuit categories diferents.

A més, aquest any, el Festival vol homenatjar a Aldo Audisio, que ha estat durant quatre dècades al capdavant del Museu Nacional de Muntanya de Torí. Audisio rebrà la Flor de Neu d’Honor de mans del director del festival, Joan Salarich, durant l’acte de clausura.

Podeu trobar tota la informació sobre el festival aquí.