El dramaturg era un objecte

13.11.2016

Del 17 al 27 de novembre arriba la segona edició del Festival IF Barcelona. El festival posa el teatre de titelles, visual i d’objectes al centre, al focus de l’acció. Des d’espectacles protagonitzats per putxinel·lis o titelles de guant fins a les aplicacions tecnològiques més sofisticades.

'La triste figura', de David Espinosa, es va poder veure al Festival IF Barcelona 2015

‘La triste figura’, de David Espinosa, es va poder veure al Festival IF Barcelona 2015

L’edició de l’any passat va ser la primera i va néixer seguint tres eixos: l’esplèndida exposició Figures del desdoblament a l’Arts Santa Mònica, un festival pròpiament dit i un programa de recerca acadèmica. A partir d’ara IF Barcelona es presenta en estructura biennal, alternant any rere any el recolzament a la producció i a l’exhibició. Després de l’edició de l’any passat, gairebé al complet centrada en l’exhibició de propostes, enguany la producció es tradueix en una sèrie de projectes protagonitzats per cinc artistes. Els seus processos de creació seran visibles a l’Arts Santa Mònica del 17 al 27 de novembre.

Igualment, l’IF Barcelona 2016 també compta amb un programa de recerca i educació, de la mà de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, amb la realització d’un simposi i d’un curs monogràfic (que va tenir lloc els passats 3 i 4 de novembre). I la programació de dos espectacles dirigits al públic familiar. Creació, recerca i exhibició també són presents, doncs, a l’edició d’enguany.

Les residències a l’Arts Santa Mònica aniran a càrrec de cinc artistes o col·lectius. BeAnotherLab presentarà Library of Ourselves, una acció col·lectiva amb l’aportació de comunitats definides, en aquest cas amb persones refugiades. Es tracta d’un dispositiu tecnològic destinat a crear alteritats, que generarà una biblioteca o banc de dades. La tecnologia i el teatre social s’uneixen de la mà d’aquest col·lectiu creat a Barcelona el 2012, que ha presentat les seves propostes a llocs com ara l’Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York, el MIT de Boston, el Centre Georges Pompidou de París o el Max Planck Institut de Berlín. L’artista visual Enric Farrés presentarà Objecte ficció (títol provisional), una mena de càsting de displays utilitzats en la museografia: des de la xinxeta i l’agulla de cap a les peanes i vitrines, passant pel clau de ganxo. El seu projecte neix a partir dels suports museogràfics dissenyats per Lina Bo Bardi el 1968, unes bases de ciment i vidre que convertien els quadres en objectes tridimensionals. Farrés encara no sap si el seu projecte acabarà tenint la forma d’espectacle, vídeo o conferència.

Enric Farrés presentarà 'Objecte ficció' al Festival IF Barcelona 2016

Enric Farrés presentarà ‘Objecte ficció’ al Festival IF Barcelona 2016

David Espinosa presentarà Bwana Devil, la primera part d’una trilogia anomenada Tríptic, un recorregut en tres espectacles pel gènere cinematogràfic, la dansa i l’òpera. Espinosa va presentar una altra trilogia a l’edició de l’any passat, i en aquesta ocasió experimenta amb una escultura i les seves ombres en 3D, com si es tractés d’un holograma. “Els Encants són els co-productors de tots els nostres espectacles”, va declarar Espinosa, fet amb el qual tots els seus col·legues van estar d’acord.

El quart artista en residència a l’Arts Santa Mònica serà Federica Porello, ballarina i coreògrafa que juntament amb Xavi Moreno (actor i ballarí) i Marine Broise (ballarina i artista de circ) presentaran We Wood, un projecte que uneix la improvisació en el moviment amb els objectes. Inspirats pel llibre Le vouloir dire de François Ponge, d’Henri Maldiney, intenten separar els objectes dels seus atributs, per arribar a la seva essència. Finalment, l’escenògrafa Xesca Salvà presentarà el seu treball en procés Cases per habitar i escoltar. Es tracta de tres maquetes de cases, amb dos espectadors a cada maqueta, on el públic serà l’actor protagonista de les accions teatrals. Salvà ha fet el procés al revés de com es fa normalment en el món del teatre: en primer lloc ha dissenyat la casa, després ha dissenyat un pla de llums i finalment ha treballat la dramatúrgia. El seu treball s’ha basat en les cases de nines i l’espai sonor, fet a partir d’entrevistes a àvies del seu barri.

Pel que fa a la programació familiar, es presentaran dos espectacles. Néstor Navarro i la companyia La Puntual representarà Pipa, el titella meravella, un espectacle basat en la tradició dels titelles de guant que es podien veure fa anys a les places i als parcs dels pobles i ciutats. I Núria Mestres presentarà A la gola del llop, una història creada a partir de paper arrugat, per públic a partir dels cinc anys. També es podrà veure l’exposició Dones i mans, de Jesús Atienza, a la Sala Fènix. Es tracta d’un treball fet amb Cristina Robledillo, titellaire i antropòloga, sobre les dones que treballen al món dels titelles, i que es podrà veure del 2 de novembre fins al 18 de novembre.

Xesca Salvà presentarà 'Cases per habitar i escoltar' a l'IF Barcelona 2016

Xesca Salvà presentarà ‘Cases per habitar i escoltar’ a l’IF Barcelona 2016

 

L’IF Barcelona va néixer com una idea del titellaire Toni Rumbau (creador de La Fanfarra i del Teatre Malic), i està comissariat per Jordi Alomar. La direcció i producció de l’IF és a càrrec del propi Alomar i Giulia Poltrioneri, mentre que la redacció de continguts i coordinació del programa educatiu la porta a terme Cesc Martínez.