El drac del pavelló de Sant Salvador: homenatge a Domènech i Montaner

13.02.2017

El Pavelló de Sant Salvador, l’últim edifici restaurat del recinte modernista, acull el nou espai expositiu de Sant Pau. El discurs de l’exposició explica la història de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i ret homenatge a la figura i obra de Lluís Domènech i Montaner.

El drac d’Ignasi Cristià és un regal sorprenent pel visitant | Foto: Coralí Pagès

Que la intervenció arquitectònica i museogràfica conservés l’essència de Domènech i Montaner. Aquest era el repte de l’equip encarregat de la rehabilitació del pavelló encapçalat per l’arquitecte Carles Gelpí i l’escenògraf Ignasi Cristià.  Objectiu complert: l’edifici ha recuperat el seu valor artístic i patrimonial respectant els seus orígens arquitectònics, i a més a més guarda en el seu interior un homenatge molt especial a Domènech i Montaner.

La rehabilitació del pavelló s’ha fet en dues fases. Una primera va consistir en la consolidació d’estructures i rehabilitació de façanes i cobertes, que va acabar al novembre del 2011, i la rehabilitació interior, que ha finalitzat al febrer del 2017. La voluntat de l’arquitecte Carles Gelpí al moment de plantejar el projecte de rehabilitació era que la seva intervenció no es notés. En paraules de l’arquitecte, “el resultat és que s’ha deixat allò que se sabia que hi havia i s’han adaptat alguns espais als nous usos expositius”. A més a més, la rehabilitació que s’ha fet permet que si en algun moment es vol canviar d’ús, tota la intervenció expositiva es pot extraure sense que l’estructura del pavelló i el seu interior pateixi.

Diàleg entre arquitectura i museografia

Ignasi Cristià, l’escenògraf encarregat de la proposta expositiva, ha vestit les dues plantes del pavelló amb dos llenguatges ben diferenciats. La primera planta, on comença la visita, trobem un recorregut cronològic per la història del recinte hospitalari. Una primera projecció en una pantalla panoràmica situa al visitant en els principals continguts que es trobarà al pavelló: l’hospital dins la història de la medicina a Barcelona; el llegat i la contribució del banquer Pau Gil i de la societat civil catalana a l’hospital; i la creativitat de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner al servei del nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El recorregut permet que el visitant viatgi per la història, des del primer hospital unificat al Raval l’any 1401 (Santa Creu) fins al segle XXI. Vitrines amb material mèdic de l’època, plafons informatius, maquetes i pantalles interactives serveixen per presentar una part de la rica col·lecció patrimonial conservada.

La planta superior aprofundeix en la figura i obra de Lluís Domènech i Montaner mitjançant una instal·lació d’autor, la de Ignasi Cristià. En paraules de l’artista, “la segona planta és una invitació a descobrir el protagonista de tot plegat, Lluís Domènech i Montaner, la seva obra i tasca erudita”. La personalitat de l’arquitecte i la seva curiositat per tot allò que tenia a veure amb la història, l’arquitectura, la política i la cultura, es presenta de manera polièdrica i simbòlica amb una recreació contemporània de l’estructura d’un drac, figura característica de la iconografia modernista.

El Pavelló de Sant Salvador és l’últim edifici restaurat del recinte modernista | Foto: Coralí Pagès

El Pavelló de Sant Salvador és l’últim edifici restaurat del recinte modernista | Foto: Coralí Pagès

El drac d’Ignasi Cristià és un regal sorprenent pel visitant. Les seves escates són diferents plafons amb fotografies dels edificis de Domènech i Montaner col·locats de manera que dialoguen amb l’espai i la llum. De fet, el moviment de la llum a través dels plafons produeix la sensació que el drac estigui respirant. Combinada amb recursos audiovisuals, la instal·lació permet aprofundir en tres aspectes troncals de Domènech i Montaner: l’erudit, l’arquitecte i l’ideòleg. És un homenatge deliciós a Montaner que sintetitza amb una única instal·lació tota la seva obra.

Les visites individuals costen 13 euros i les visites en grup 18 euros; però aquest diumenge 12 de febrer de 10 a 14:30h, aprofitant les festes de Santa Eulàlia 2017, l’entrada serà gratuïta.