El dol no ha impedit el Dia de la Poesia

22.03.2016

La Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO i la Institució de les Lletres Catalanes han tirat endavant l’acte del Dia de la Poesia sense cap parlament oficial degut al dia de dol per l’accident de Freginals. Olga Xirinacs, l’autora homenatjada enguany, ha presentat el poema Preneu les roses.

 

La sang no ha frenat el dia de la poesia, tot i que aquest 21 de maig ha sigut més difícil que mai. Coincidint amb un dels dies de dol oficial per les víctimes de l’accident d’autobús de Freginals, la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO i la Institució de les Lletres Catalanes han optat per celebrar l’acte, que s’ha convertit en un homenatge a les víctimes i no ha comptat amb representació institucional. La celebració ha començat amb un minut de silenci.

“Contempleu com entra la primavera de sang verda”, diu un vers del poema Preneu les roses que Olga Xirinacs ha escrit per l’ocasió, com fa cada any l’autor protagonista de la jornada. Enguany l’escollida ha sigut la poeta tarragonesa, coincidint amb l’aniversari dels seus 80 anys. A l’emoció del moment, l’autora hi ha sumat el record per les víctimes Erasmus: “La seva sang també ha format part d’aquesta primavera”, ha assegurat.

El poema de Xirinacs ha estat traduït a 20 llengües, i avui la poeta l’ha vist interpretat en sis: armeni, castellà, quitxua, francès, català i mandarí. Alguns lectors d’aquests versos són parelles lingüístiques que han après català gràcies al Consorci per a la Normalització Lingüística. Els músics Mirna Vilasís i Xavi Múrcia han interpretat cançons d’Abelló, Vinyoli, i el mateix poema de Xirinacs; mentre que la cantant Marina Tresserra ha llegit tres poemes de la poeta protagonista.

El moment més emocionant de l’acte ha vingut de la mà de Beatriz Ruiz, membre de la Fundació Catalana Síndrome de Down. Beatriz ha llegit Preneu les roses de la forma més senzilla i natural possible. “L’acte d’avui és un model d’inclusió”, ha afirmat Màrius Peralta, director de Serveis Psicopedagògics de la Fundació. I és que el 21 de març, a part de ser el Dia Mundial de la Poesia, també és el Dia Mundial del Síndrome de Down.

Xiriancs, que també ha tingut un record per al poeta difunt Carles Hac Mor, ha vist com Laura Borràs desentranyava el poema Preneu les roses i explicava les metàfores que conté, les al·lusions a la natura, a la pintura i als colors, entre molts d’altres. Borràs, però, ha parlat en qualitat de professora de la Universitat de Barcelona i no de directora de la Institució de les Lletres Catalanes, representació que no ha pogut ostentar per respecte al decret de dol oficial, motiu pel qual l’acte no ha començat amb un discurs seu.

Olga Xirinacs ha expressat dos desitjos pel futur: fer viure la natura, que mai deixem de veure els colors de la muntanya del mar i del cel; i que ningú vessi més sang en aquesta terra. Compromesa amb el moment actual i fent al·lusió a la guerra Síria, la poeta tarragonesa ha deixat clar que “Si la primavera té sang verda, la de les persones és vermella i tenyeix la terra”. Un acte, el d’avui, carregat de records i missatges solemnes.