El disc més lluminós de Montse Castellà

22.03.2018

La cantautora tortosina Montse Castellà estrena aquest dissabte Punts de llibre a Luz de Gas, en el marc del festival Barnasants. El doble àlbum està editat pel segell de Paco Ibáñez, A flor de tiempo. De fet, és el primor cop que la discogràfica s’obre a publicar discs que no siguin d’Ibáñez mateix. Paco Ibáñez també grava per primer cop una cançó en català amb Montse Castellà. Es tracta del poema “Avui l’he vista”, d’Apel·les Mestres, que cantaran junts en el concert d’estrena d’aquest dissabte. Montse Castellà també presentarà Punts de llibre a la Fira Litterarum el divendres 25 de maig a les 12h.

Montse Castellà | Foto Delta Produccions

Montse Castellà (Tortosa, 1976) ja havia editat tres discs (dos d’ells produïts per Pep Sala) i havia col·laborat amb Pau Alabajos, Vitruvi o Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb qui un disc conjunt, on també hi eren La Carrau o Andreu Rifé, li va valdre el premi Enderrock a millor disc folk per votació popular, amb el treball col·lectiu ‘Lo carrilet de la Cava’.

Punts de llibre és un dels discs més eclèctics de Montse Castellà. “Hi ha hagut una evolució artística perquè l’hi ha hagut personal”, assegura Castellà a Núvol. “Se sorprendran perquè és el disc més lluminós que he fet”, afegeix. A diferència dels anteriors treballs, molt centrats en el territori, aquest nou disc aborda temàtiques molt diferents. “Segueixo sent la mateixa activista social compromesa, però també obro la mira a altres aspectes de la vida i del món”, afirma.

Ha tardat gairebé set anys en treure nou disc. Durant tot aquest temps ha sigut cantant de creuers i d’hotels de luxe, i ha estat implicada en el projecte de Les Kol·lontai. Aquests viatges per la Mediterrània l’han fet enriquir-se i amarar d’estils i músiques diferents. Potser per això surt del camí que tan l’havia caracteritzat. “Ara en lloc de parlar del riu d’una manera directa i explícita, el que faig és filtrar-ho. No cal fer una cançó al riu però l’alegria i la vitalitat que em dona el paisatge també es filtren a les cançons encara que d’una manera més indirecta”, explica Castellà.

Tot i això, algunes cançons són explícitament polítiques. El tema “Revolució” reivindica el procés des de la fora i l’optimisme, a més de donar-li un toc feminista.

Escolta la cançó “Revolució” del nou disc Punts de llibre

El compromís feminista tampoc s’apaga i es pot veure clarament en “Lo fandango del compromís”, una cançó que ja va crear amb Les Kol·lontai. En el segon disc posa música a textos de Miquel Martí i Pol, Zoraida Burgos, Cervantes o Rosa Fabregat. També adapta temes de Quico Pi de la SerraOvidi Montllor que fa temps que acompanyen els seus directes.

Col·laboren en el nou disc Txarango, Paco Ibáñez i Eliseo Parra, amb qui versiona una cançó grega del compositor Christos Leontis. Montse Castellà va començar a conrear aquesta relació tan especial amb Paco Ibáñez a través del director de Barnasants, Pere Camps. Barnasants 2018 programa aquest dissabte el concert d’estrena del seu nou disc, Punts de llibre.