El dia que Maria-Mercè Marçal va descobrir Felícia Fuster

Des del dia 11 i fins dijous 13 de novembre se celebren les V Jornades Marçalianes. En un acte que se celebrarà a Barcelona, Lluïsa Julià parlarà de la relació i amistat entre Maria-Mercè Marçal i Felícia Fuster, una xerrada que anirà acompanyada per la música de Big Mama Montse.

Lluïsa Julià

Lluïsa Julià

Escriptora i professora de literatura catalana

Dimarts 11, dimecres 12 i, sobretot, dijous 13 de novembre se celebren a Girona les V Jornades Marçalianes. En un acte que se celebrarà a Barcelona, Lluïsa Julià parlarà de la relació i amistat entre Maria-Mercè Marçal i Felícia Fuster, una xerrada que anirà acompanyada per la música de Big Mama Montse, que interpretarà en directe poemes musicats de les dues escriptores. Serà aquest dimarts a les 19.30h a Fundació Felícia Fuster (carrer Camps i Fabrés 3-11, Barcelona). Lluïsa Julià ens explica aquí els orígens de l’amistat entre Fuster i Marçal.

Maria Mercè Marçal

Va ser a principis de desembre de 1983 i mentre Maria-Mercè Marçal, complint l’encàrrec sempre compromès dels jurats, llegia els originals presentats aquell any al Premi Carles Riba de poesia, que topa amb uns versos que li provoquen un estremiment poc freqüent: rere un nom absolutament desconegut descobria una veu potent d’una rara vitalitat, uns versos d’imatgeria ben personal i lliure, però que l’interpel·laven com si fos una antiga veu coneguda, una veu de dona, a qui li unien cicatrius oblidades; versos en els quals es reconeixia, com si vinguessin d’un antic paisatge comú.

Marçal va saltar de seguida a conèixer l’autora i va apostar decididament per l’edició del recull. Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútil es publicava el 1984, ara fa trenta anys, sota el segell de Proa amb pròleg de la mateixa Marçal que titulava significativament “Tard, però no pas a deshora”. També s’hi reproduïa en el frontispici el retrat d’una nena, obra de 1927 de Josep Ràfols i Fontanals, que presentava Felícia Fuster als 7 anys. Es feia evident, doncs, que aquella veu nova, no corresponia cronològicament a una jove de 18-20 anys, com més tard la mateixa Marçal descobria en la malaguanyada Anna Dodas. En contrast, la irrupció de Felícia Fuster parlava d’un altre fenomen que Maria-Mercè Marçal començava a elaborar en aquell moment: la genealogia de les poetes catalanes del segle XX. Escriu Marçal en el pròleg:

“No puc deixar de remarcar –tal com ho feia Marta Pessarrodona en el pròleg al llibre Vida diària / paraules no dites de Montserrat Abelló– la situació com a mínim il·lògica que suposa el fet que jo escrigui un pròleg per a Felícia Fuster i no a la inversa, tal com sembla demanar-ho la raó dels rellotges. I ho dic amb la recança de no haver gaudit fins avui de la seva presència entre les dones –massa poques, sí, però existents: els supervivents de què parla Tillie Olsen–que davant meu, davant nostre, i en condicions molt més desfavorables, han fet camí en el camp de la literatura.”

Felícia Fuster al seu taller de París | Foto Anna Masó

D’aquesta manera, va començar una relació entre dues escriptores, intel·lectuals i artistes, que no sols es van conèixer i reconèixer sinó que van ser amigues personals i còmplices dels seus projectes al llarg de 15 anys. Entre 1983 i 1998 es van visitar i veure a Barcelona o a París, i també s’escrivien, s’enviaven els llibres i es corregien originals; Fuster respecte algunes de les traduccions del francès que feia la Maria-Mercè o acollint-la a casa seva mentre investigava sobre Renée Vivien en els arxius de París; al seu torn Maria-Mercè va afavorir el coneixement i la integració de Felícia Fuster a Barcelona; va facilitar-ne relacions i amistats, de manera que aquella “outsider” que escrivia en català enmig d’una llengua estrangera va poder tornar a Catalunya i reconèixer-s’hi, formar part del paisatge literari i artístic de la nostra cultura.“

Podeu consultar totes les activitats, al següent enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació