El decàleg de Victor Kossakovsky

7.11.2012

El Documental del Mes porta a les pantalles de l’estat el darrer treball de Victor Kossakovsky, una revolucionària visió del món que va obrir el Festival de Cinema de Venècia i va esgotar totes les entrades del DocsBarcelona 2012. Kossakovsky ha estat un mestre per a molta gent. Avui publiquem un decàleg amb deu consells a cineastes principiants. 

Victor Kossakovsky

 

“Crec que cada peça d’art conté sempre elements irrepetibles i únics. Per tant, a cada pel·lícula intento rodar algunes escenes que ni tan sols els professionals sàpiguen com he fet. Puc triar 7 plànols irrepetibles dels meus films. Alguns d’ells són molt especials perquè van ser rodats en moment absolutament imprevisibles de la vida. Altres són especials a nivell tècnic, pels quals he inventat eines especifiques per fer-los possibles. Però el millor és quan un moment irrepetible de la vida ve de la mà d’una manera irrepetible de filmar-lo.” V. Kossakovsky.

Amb aquesta frase Victor Kossakovsky resumeix la seva manera d’entendre el documental. Un creador únic, innovador i arriscat al qual diversos centres d’art contemporani com el MoMA de Nova York i el Centre d’Art Pompidou de Paris li han dedicat àmplies retrospectives. Sense anar més lluny, enguany ha sigut la personalitat triada pel Festival Internacional de Documental d’Amsterdam per fer una selecció dels seus 10 films de referència amb motiu del 25è aniversari del certament més important del món en l’àmbit del documental.

¡Vivan las antípodas! proposa a l’espectador un viatge insòlit a través del planeta. Kossakovsky aprofundeix visualment en el concepte “antípoda”com a element que ocupa en la Terra un punt diametralment oposat respecte a un altre. Kossakovsky tria quatre punts del planeta —Entre Ríos (a l’Argentina), el llac de Baikal (a Rússia), l’illa de Hawaii (a EUA) i Miraflores (a Espanya, Navarra) i busca la seva antípoda geogràfica exacta. En aquest viatge sense precedents, Kossakovsky captura imatges que capgiren literalment la nostra visió del món i revela connexions gairebé mítiques entre cada parella d’antípodes, construint a cada pla, un fascinant calidoscopi del planeta en el que vivim.

 

Vivan Las Antipodas! de Victor Kossakovsky és el documenta del mes

 

A banda de les seves obres, entre les que destaquen The Belovs (1992), Tishe! (2002) i Svyato (2006) exercicis magistrals i sempre visualment sorprenents, l’aportació de Kossakovsky en el camp del documental ha estat a nivell conceptual i de llenguatge.  Heus aquí el seu decàleg per a aquelles persones que s’inicien en el món del documental:

Consells per a principiants

1. No filmis si pots viure sense fer-ho.

2. No filmis si vols dir alguna cosa –simplement digues-ho o escriu-ho. Filma només si vols mostrar alguna cosa, o vols que la gent vegi alguna cosa.

3. No filmis si ja coneixes el teu missatge abans de fer-ho –simplement fes-te professor.

4. No filmis alguna cosa que odies. No filmis alguna cosa que adores. Filma quan no estiguis segur de si ho odies o de si ho adores.

5. Necessites el teu cervell abans i després de filmar, però no l’utilitzis mentre filmes.

6. Intenta no forçar a la gent a repetir una acció o unes paraules. La vida és irrepetible i imprevisible.

7. Els plànols són la base del cinema. Recorda que el cinema fou inventat com un únic plànol –documental, per cert– sense cap història.

8. La història és important pel documental, però la percepció ho és encara més.

9. El documental és l’única obra d’art on cada element estètic quasi sempre té aspectes ètics i cada aspecte ètic pot ser utilitzat estèticament.

10. No segueixis les meves regles. Troba les teves. Sempre hi ha alguna cosa que només tu pots filmar.

Si voleu veure l’entrevista que li han fet al diari Ara, feu clic aquí.