El Dalí més mediàtic desembarca a Brussel·les

12.03.2015

L’exposició fotogràfica internacional “Dalí, breaking news” permet descobrir el Dalí més mediàtic en una exposició que té com a objectiu difondre la figura del genial pintor empordanès. Ara es podrà veure fins al 29 de febrer del 2016 a l’Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern davant la UE, a Brussel·les. L’acte d’inauguració de l’exposició va tenir lloc el 10 de setembre, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya. Van assistir a l’acte, conduït per Amadeu Altafaj, representant permanent del Govern a la UE, més de 150 persones.

L'exposició "Dalí. Breaking news" es pot veure actualment a Blanes

L’exposició “Dalí. Breaking news” es pot veure actualment a Blanes

A partir de l’entrevista que Joaquín Soler li va fer al programa A Fondo i d’una quarantena d’imatges provinents del fons de l’Agència EFE, que, juntament amb la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, l’Agència EFE i l’Ajuntament de Blanes, organitzen aquest esdeveniment, aquesta exposició vol commemorar tres efemèrides: el 75è aniversari d’EFE, els 40 anys de la inauguració del Museu Dalí (Figures) i els 25 anys de la mort de l’artista. El protagonista d’aquestes imatges és, evidentment, el pintor.

A través d’aquesta mostra, que es va presentar per primera vegada l’estiu de l’any passat a Figueres, es proposa a l’espectador una anàlisi, des del punt de vista del periodisme, de Dalí i de la seva habilitat innata per convertir-se en el focus d’atenció de la premsa. Actualment, l’exposició es troba integrada dins del programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona i recorre així diverses poblacions de la comarca, de manera que també es podrà veure a Lloret i Girona, a més de Blanes, així com també es farà al Palau Robert de Barcelona i a Brusel·les.

L’exposició es divideix en sis apartats diferenciats, corresponents a les diverses seccions que pot tenir un diari: cultura, política, societat, ciència, internacional i mèdia. En totes hi apareix la figura de Salvador Dalí, a vegades sol, si bé la immensa majoria de vegades hi surt interactuant amb l’entorn. Dalí, doncs, va ser un home de múltiples cares: va destacar com a punt d’atenció de totes les mirades, sobretot dels periodistes, que trobaven en el geni continguts potents, no només visuals, sinó també teòrics i conceptuals (mèdia). En l’àmbit de la ciència, Dalí va destacar per l’interès que hi tenia posat, ja que, en la quotidianitat, perseguia la fusió de l’art i la ciència a través d’invents —és de sobres conegut l’invent del rellotge tou—, mentre que, des del punt de vista cultural, va destacar pels seus interessos i per com els plasmava en les seves creacions.

D’altra banda, Dalí va ser conegut internacionalment i va viatjar molt en esdeveniments oficials; no és estrany, doncs, veure’l com a convidat, per exemple, a una gala benèfica de la Fundació Contra el Càncer Damon Runyon, a Nova York. Dalí no va ser únicament un artista, va ser un home involucrat en la societat en què vivia i en la política del moment, fet que ho demostra l’estreta relació que va tenir amb els poders públics i el fet de ser molt ben valorat —tant ell com la seva obra— pels diversos sectors. Així, doncs, en aquesta exposició hi trobareu el caràcter polifacètic que va desprendre la figura de Salvador Dalí.