El Dalí més mediàtic al Palau Robert

19.06.2017

El Palau Robert presenta l’exposició itinerant ‘Dalí, Breaking News, una mostra fotogràfica que explora la relació, tan estreta, que l’artista va tenir amb els mitjans, i sobretot amb les càmeres. L’exposició consta de quaranta fotografies del fons de l’Agència EFE, realitzades per diferents fotògrafs, alguns desconeguts, i es podrà visitar fins al 15 d’octubre, a la sala 1. El dimarts 26 de setembre a les 19h Ricard Mas, historiador i crític d’art, parlarà sobre el tema “Dalí i la premsa”. David Àlvarez, comissari de l’exposició i delegat de l’Agència EFE a Girona, presentarà l’acte.

Salvador Dalí subjecta una càmera de cinema durant l’entrevista que va concedir amb motiu de la seva visita a la ciutat (Madrid, 1964) | EFE/Jaime Pato

“Dalí sabia molt bé què li agradava a la premsa, i la premsa sabia molt bé que Dalí els donaria el que volien”, diu el comissari de l’exposició, David Álvarez. I ningú ho pot negar, perquè a cada fotografia es pot veure que Dalí sabia en tot moment que tenia una càmera davant. Qualsevol fotògraf hauria gaudit retratant-lo, però més enllà de mostrar la seva personalitat histriònica, l’exposició ens ensenya les múltiples cares i interessos que l’artista va cultivar al llarg de la seva vida.

Les quaranta instantànies que vesteixen la sala van ser seleccionades d’entre 5.000 imatges del fons de l’Agència EFE en les que apareixia Dalí, segons explica David Álvarez: “mentre feia la selecció de les fotografies, pensava que només trobaria un Dalí cultural, però vaig trobar-ne molts més”. Per aquesta raó la mostra està plantejada com si fossin les possibles seccions d’un diari: ciència, cultura, internacional, media, política i societat, amb l’objectiu de donar una visió polièdrica de l’artista figuerenc.

Este es Salvador Dalí. Perverso, polimorfo, anarquista, surrealista, excelso, divino; déspota supremo que rompe con todo“. Aquestes són les paraules amb les quals el periodista Joaquin Soler introduïa a Salvador Dalí en una entrevista emesa al programa ‘A Fondo’ l’any 1977, que es pot veure a l’exposició i de la qual se n’extreuen les cites que acompanyen les imatges de la mostra.

El pintor durant una entrevista. | EFE

Malgrat la seva forta convicció apolítica, l’artista sempre va tenir una relació estreta amb els poders. A les imatges el veiem rodejat de polítics com el rei Joan Carles I, Manuel Fraga, Jordi Pujol o personatges com Walt Disney o l’actriu Betsy von Furstenberg. D’altra banda veiem un Dalí científic, fascinat per la perfecció dels eriçons de mar o bé presentant una bomba de la seva pròpia invenció al Festival de Cannes. El que no canvia en Dalí és la seva actitud, sempre exhibicionista davant les càmeres, sempre amb el seu posat característic i els ulls ben oberts.

En definitiva, l’interès de la mostra no rau a veure les conegudes excentricitats de l’artista, sinó en analitzar aquestes joies informatives que ens parlen sobretot del context en el qual va viure Dalí, tal com explica David Álvarez: “al final, amb aquestes imatges, no només estem mostrant un artista, sinó una societat i un moment concret”.

Amb aquesta proposta, organitzada conjuntament per la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Agència EFE, s’han volgut  commemorar tres efemèrides alhora: els 40 anys de la inauguració del museu Dalí de Figueres, els 25 anys de la mort de l’artista i el 75è aniversari de l’Agència EFE.