El curt existeix

22.12.2013

Èxit de públic i dels professionals del cinema a la primera edició d’El dia més curt, que aquest dissabte s’ha celebrat a Catalunya i en una vintena de països d’arreu del món. Curtmetratgistes, productors, distribuïdors, representants de festivals, escoles de cinema i entitats audiovisuals de Catalunya han manifestat el seu suport incondicional a les iniciatives d’El dia més curt.

 

 

Una diada festiva i cinematogràfica que ha reivindicat el paper del cinema de curta durada en la lectura d’un Manifest en suport al curtmetratge, amb l’assistència de més de 150 persones.

Amb més de 200 projeccions a una trentena d’espais de Catalunya i una participació d’àmbit mundial sense precedents, la projecció simultània de més de dos milers de curtmetratges a tres-centes ciutats d’arreu del món, El dia més curt s’ha convertit en un referent que cal tenir en compte en el futur de la indústria audiovisual.

La programació de curtmetratges amb un alt nivell de qualitat ha estat una iniciativa promoguda per l’Acadèmia del Cinema Català, la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya (CI&VI Festivals de Cinema de Catalunya), el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC) i la distribuïdora Marvin&Wayne, amb la col·laboració de les principals institucions culturals del nostre país i la implicació entusiasta d’empreses, entitats, cineclubs, sales de cinema i patrocinadors que han fet costat a aquesta iniciativa.

Marc Lopez, director de l’Àrea de l’Audiovisual de l’ICEC, ha anunciat a la cloenda de l’acte que el Festival Internacional de Cinema de Sitges, membre de la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya (CI&VI Festivals de Cinema de Catalunya), ha estat designat per l’Acadèmia de les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood per puntuar el millor curtmetratge en la cursa cap als Oscars.

 

El curt existeix! – Manifest en suport del curtmetratge

Una vegada iniciades les sessions i projeccions (més de 500 curtmetratges en una cinquantena d’espais de Catalunya i de la resta de l’Estat), i gràcies a les recomanacions, els suggeriments i les aportacions de curtmetratgistes, professionals del sector audiovisual, escoles de cinema, distribuïdors, programadors i representats de festivals, mostres i altres entitats, l’organització de EL DIA MÉS CURT procedeix a la lectura del manifest en favor de curtmetratge següent:

En els darrers anys, el curtmetratge està vivint una etapa daurada pel que fa a la creativitat i la qualitat artística i tècnica.
Els festivals, mostres, convocatòries de premis i altres esdeveniments relacionats amb el curtmetratge són, al nostre país, l’única plataforma per a les produccions dels nostres joves talents emergents i sovint són mercats d’aquestes produccions. Els festivals existeixen per programar i poder veure curtmetratges, no a l’inrevés.
El curtmetratge interessa al gran públic, un públic de totes les edats, al qual interessen els continguts de gran qualitat, com es demostra amb l’assistència massiva d’espectadors als festivals de curtmetratges d’arreu del món. 
És per això que, EL DIA MÉS CURT, la festa del curtmetratge d’avui, MANIFESTA I REIVINDICA:

1. Que bona part de les iniciatives actuals de suport al curtmetratge són insuficients, i que els curtmetratgistes i les productores necessiten més ajuts per a la producció i més difusió als mercats internacionals. Per això demanem més complicitat per part de les nostres institucions i empreses del sector. El curtmetratge és el futur del cinema.

2. Més atenció i difusió per part dels mitjans de comunicació. Moltes produccions han estat en secció oficial i mercats a grans festivals (Cannes, Sundance, Tribeca, Berlinale, Venècia, i a altres prestigiosos festivals internacionals), algunes amb premis molt importants.

3. Que la televisió, com a molts països d’Europa i de la resta del món,

és un canal idoni per difondre els curtmetratges de qualitat davant altres propostes a les quals s’hi destinen molts recursos econòmics, tant públics com privats.

4. El retorn als circuits d’exhibició de les sales comercials de cinema. En versió original i amb subtítols en català.

5. Noves accions més imaginatives i més coordinació entre exhibidors, distribuidors, agents de la indústria del cinema i de les diferents administracions.

6. La producció d’un curtmetratge té, en la majoria de casos, una inversió important, i encara que a vegades es tracti de low cost, ha de tenir el retorn econòmic que es mereix en funció de la seva qualitat i el seu desenvolupament artístic i tècnic. En aquest sentit s’ha de potenciar tant el gènere de ficció, més habitual, però també l’animació, el documental i els efectes visuals.

7. Més suport als nostres festivals de cinema, ja que som, moltes vegades, l’única finestra dels curtmetratges.

8. Més mesures legislatives per part de les institucions culturals de Catalunya i de la resta de l’Estat per preservar i potenciar el curtmetratge com a patrimoni artístic que és.

L’organització de EL DIA MÉS CURT es compromet a treballar conjuntament, amb el suport de tots vosaltres, per aconseguir aquests objectius comuns, a la vegada que agraeix a tothom que ha fet possible aquesta gran festa del cinema en majúscules.

És per això que, a causa de la manca de recursos i sobretot la manca de sensibilitat del sector audiovisual, totes les persones, entitats, productores, distribuïdores, patrocinadors, col·laboradors, festivals i mostres implicades en l’organització de EL DIA MÉS CURT, reivindiquem ben alt que:

EL CURT EXISTEIX!

Barcelona, 21 de desembre del 2013.