El CosmoCaixa sobreviu als dinosaures

24.02.2018

La Trix fa furor al CosmoCaixa: és l’esquelet del tiranosaure rex més ben conservat del món i la seva exposició es prorroga fins al 21 de maig. Aquest impressionant fòssil no és l’única sorpresa que hi podrem descobrir el 2018, any que la institució comença feliçment gràcies a les excel·lents dades del 2017, el millor període de la història del museu.

La Trix fa furor al CosmoCaixa | Foto: ACN / Elena Riego Fandos

“Volem apropar la ciència a la ciutadania i despertar vocacions científiques joves”. Així és com defineix Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació La Caixa, la tasca del CosmoCaixa. La institució passa per un bon moment després de batre un rècord de visitants el 2017. En total, 884.636 persones van participar en les més de 9.100 activitats que s’hi van realitzar. Això suposa un augment del 16,8% respecte del 2016, i és la millor xifra mai aconseguida des de la seva obertura el 2004.

Segons explica Durán, el perfil del visitant de CosmoCaixa és, majoritàriament, el d’una persona de Barcelona ciutat o de l’àrea metropolitana, d’entre 25 i 45 anys i que, segons les enquestes de satisfacció, atorga una valoració global al centre de 8,90 sobre 10. Aquest és el museu de ciència més visitat de l’Estat Espanyol, i la segona institució museística més concorreguda de Barcelona per darrere del Museu Picasso, amb un gran nombre de visites escolars.

Una altra dada significativa és que el temps mitjà de presència d’un visitant al centre és d’aproximadament tres hores i mitja, temps molt elevat tenint en compte que, per exemple, el seu germà bessó, el CaixaFòrum, especialitzat en art i no en ciència, aconsegueix que el visitant dediqui a cada mostra uns quaranta-cinc minuts aproximadament. Jordi Portabella, director de CosmoCaixa Barcelona, apunta la filosofia que vol seguir l’espai: “Per la societat en general, una ciència que s’entengui ha de tendir cap a l’humanisme”.

Així doncs, la nova temporada expositiva oferirà noves exposicions que permetran al públic aprofundir en diversos temes de gran actualitat, com ara la tecnologia, a la mostra Robots i el sistema solar des d’una mirada artística a l’origen de l’univers, a l’exposició La bellesa de l’univers. Segons Elisa Duràn, la primera mostra “ens convidarà a reflexionar sobre un tema que esdevindrà fonamental al segle XXI i que ens genera esperança però també por, com són els robots”, i sobre la segona, “valdrà la pena perquè l’univers és una font inesgotable de bellesa i d’entusiasme”.

A part, el foment de les vocacions científiques i l’aproximació de la ciència als petits confluiran a Top Ciència, espai que mostra la recerca puntera que s’està realitzant al nostre país. Enguany conviuran tres temàtiques: la retina, el microbioma i l’economia circular. Els joves també tindran un espai amb suggeridores propostes científiques, com ara Escape Science –un scaperoom de producció pròpia-, les CosmoNits de Pel·lícula i la Nit Jove, entre d’altres.

Pel públic expert, CosmoCaixa convida investigadors que, amb les seves descobertes, han contribuït a l’avanç de la humanitat. Aquest és el cas delss sis premis Nobel qque formen part del cicle La ciència vista a través dels ulls dels premis Nobel. Si el CosmoCaixa ha sobreviscut amb èxit a la Trix, veurem com sobreviu a l’augment constant de visitants.