El cor Vivaldi i les seves vint-i-quatre veus

21.04.2015

El Cor Vivaldi estrena l’obra Constel·lacions de Mariona Vila en el concert de Primavera. Es tracta de l’obra a més veus que mai abans s’hagi escrit i interpretat per un cor de veus blanques. El concert tindrà lloc el 25 d’abril a l’Auditori AXA de l’Illa Diagonal.

Cor Vivaldi

Cor Vivaldi

El proper dissabte 25 d’abril a les 19.00 hores a l’Auditori AXA de l’Illa Diagonal de Barcelona, el Cor Vivaldi presenta el concert de primavera dins de la seva temporada regular. La novetat més significativa d’aquest concert és l’estrena de l’obra d’encàrrec que el Cor Vivaldi ha fet a la compositora Mariona Vila. Es tracta de l’obra a més veus blanques a cappella  que mai s’ha executat: vint-i-quatre veus dividides en sis cors de quatre veus cadascun d’ells.

L’autora s’ha basat en un text en accadi -una llengua semítica ja desapareguda- i l’ha titulat Constel·lacions.  Tot i les dificultats importants que suposa per al cor, l’obra és molt atractiva a l’oient ja que conté passatges molt contrastats i es situa en tot moment dins els límits de la tonalitat.

Essent com és l’obra més polifònica per a més veus blanques mai escrita, el Cor Vivaldi ha intentat optar al Guiness Record, però no ha estat possible perquè, segons els organitzadors, “és un tipus d’activitat molt específica i difícilment mesurable”.

Més enllà d’aquesta estrena, el cor interpretarà obres de Debussy, Chansons, Salut, Printemps i Sirènes, a més de Litanies à la Vierge Noire de Racamadour de Poulenc, l’Ave Maria de Podgaits i la magnífica obra de Bernat Vivancos Messe aux sons des cloches. Aquesta obra va ser escrita per a la Maitrise de Ràdio France i que, com el seu nom indica, va acompanyada de campanes tubulars repartides per la sala que creen un espectacular efecte sonor.

Cor Vivaldi–Petits Cantors de Catalunya

Creu de Sant Jordi 2013 de la Generalitat de Catalunya .

El Cor Vivaldi–Petits Cantors de Catalunya va ser creat l’any 1989 a l´Escola IPSI de Barcelona pel pianista i director Òscar Boada.

El cor és l’aposta decidida de tot un centre d’ensenyament general per la bona música a l’escola. En aquest sentit, el Cor Vivaldi és un producte absolutament singular al panorama català i fins i tot espanyol: en tot el país, no hi ha un altre cor de les seves característiques que pugui mostrar un full de serveis tan brillant com el Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya. Al llarg dels seus vint-i-cinc anys d´història, ha enregistrat nombrosos CDs i DVDs, ha aconseguit els premis més importants del panorama coral internacional i ha actuat a les sales més emblemàtiques (Auditori, Palau de la Música, Liceu, Auditorio Nacional, Teatro Liceo de Salamanca, Auditorio Príncipe de Asturias, Wiener Konzerthaus, Victoria Hall de Ginebra, etcètera). Pioner en la interpretació d’òperes infantils, col·labora habitualment amb el Gran Teatre del Liceu i amb l’OBC.

Ha enregistrat les bandes sonores de pel·lícules d’Almodóvar, Balagueró, Llompart i Aibar. Des del 2004, comissiona compositors del país i de fora per tal d’incrementar el repertori per a veus blanques.

Ha fet gires arreu d´Europa, Argentina i Estats Units i, des de l’ any 2001, té un cicle propi de concerts, que actualment té la seva seu a l’Auditori Axa de Barcelona, on presenta tota classe de repertoris dins el marc de concerts súmmament dinàmics oberts a tots els públics.