El cor canta

El cor canta és una nova formació coral que es presenta als Auditoris de Barcelona i Girona els dies 23 i 24 de febrer.

El cor canta és una nova formació coral que es presenta als Auditoris de Barcelona i Girona els dies 23 i 24 de febrer. A Catalunya tenim una gran afició pel cant coral. Només cal que pensem en tots els cors amateurs que actuen durant el dia de Nadal o l’èxit que va tenir el programa Oh Happy Day que va fer TV3, on semblava que a cada nova temporada apareixien cors de sota les pedres. Així doncs, podria semblar que parlar de l’aparició d’un nou cor de cant coral no sigui res extraordinari a casa nostra. Però El cor canta va molt més enllà de ser un cor amateur convencional.

Aquest nou cor neix de l’entusiasme i la il·lusió d’alguns dels participants de la iniciativa CANTA amb l’OCB, que va agrupar tres-cents cantaires i va culminar amb una sèrie d’actuacions sota la direcció dels reconeguts Kazushi Ono i Elisenda Carrasco l’abril del 2018. El projecte de l’OCB es va acabar, però molts dels cantaires no estaven disposats a deixar de cantar junts i tenien ganes de tirar endavant l’esperit d’aquesta iniciativa. Així va ser, doncs, com 150 cantaires que havien participat a CANTA amb l’OCB van crear El cor canta.

Sigfrid Quer, el president d’aquesta nova associació coral, va explicar en una roda de premsa celebrada a la seu de la SGAE que el primer objectiu del nou cor és aconseguir que els millor professionals del país treballin amb ells. Elisenda Carrasco i Pere Lluís Biosca van ser els escollits per assumir la direcció del cor. Però aconseguir el seu sí no va ser fàcil, i és que aquests els van demanar que El cor canta es diferenciés, d’alguna manera, dels altres cors catalans.

D’aquesta demanda en neix una simbiosi de característiques que no es dóna en cap altre cor i que Pere Lluís Biosca va apuntar a la roda de premsa. El cor canta es defineix per ser un cor que canta amb orquestra, que compta amb un elevat nombre de cantaires de marcat caràcter amateur, que busca tenir una continuïtat en el temps i que té una gran preocupació pels aspectes socials. Així, és un cor que col·labora amb Apropa Cultura, un projecte que va néixer l’any 2006 amb l’objectiu de fer accessible la cultura a col·lectius vulnerables. El cor canta també vol cooperar amb altres cors catalans per reforçar el panorama musical català i promoure la música, la cultura i els compositors catalans. Per tal d’aconseguir-ho, ha creat un concurs de composició d’obres per a cor i orquestra de nivell internacional on, un dels requisits, és que la part vocal de l’obra presentada es basi en els textos d’un poeta català.

Aquest cor s’estrenarà el 23 i 24 de febrer en dos dels millors escenaris de Catalunya, l’Auditori de Barcelona i el de Girona. Les 150 veus del cor interpretaran, acompanyades de la GIOrquestra i de la soprano Marta Mathéu, el Magnificat de John Rutter, una obra joiosa i de celebració. Però la interpretació d’una sola obra no hauria estat suficient per presentar El cor canta. Si un dels seus objectius és promocionar l’obra dels compositors catalans, no hi podia faltar una peça d’Albert Guinovart. Aquest compositor, contagiat per la il·lusió i l’amor a la música de tots els cantaires, ha escrit una Glòria expressament pel nou cor. A la roda de premsa, Guinovart explicava que quan li van presentar el projecte no va poder negar-se a participar-hi. Així, tot i tenir el temps just, va crear un text litúrgic, que, igual que el de Rutter, és joiós, de celebració i d’enaltiment i que, a més, s’adapta completament a l’orquestra del Magnificat.

Els que vam assistir a la roda de premsa vam tenir l’oportunitat de gaudir d’un fragment de la peça de Guinovart, interpretat amb piano pel mateix compositor. Quan el piano va començar a sonar tots els assistents de l’acte vam quedar embadalits per la música, que si ja tenia un so harmònic i encisador tocada només amb un sol instrument, segur que interpretada per la GIOrquestra i El cor canta tindrà un magnífic resultat.

Aquestes dues obres, escollides pels directors, no són fàcils d’interpretar. Biosca va exposar que quan el públic escolti l’actuació d’El cor canta “haurà d’apreciar, en primer lloc, la música, i després el cor que té davant”. Aquesta agrupació coral no és professional i compta amb integrants que tenen un nivell de coneixement musical molt divers. Aquest fet s’ha vist superat amb moltes hores d’estudi dels cantaires i, sobretot, per la seva gran implicació i entusiasme, que de ben segur es veuran reflectits en les seves actuacions.

El cor canta és una iniciativa que ens recorda que amb esforç i dedicació tota creació és possible. Que el treball col·lectiu ens permet arribar molt lluny, i que la cultura i la música poden anar molt més enllà de l’art per l’art.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació