El concurs UOC & Plugged a la Fàbrica Moritz

9.05.2012

La primera fase del repte ciutadà d’idees per a fomentar l’emprenedoria en temps de crisi bat rècords de participació. Més de 400 persones participen a la festa del UOC&Plugged a la Fàbrica Moritz de Barcelona

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) celebra avui amb més de 400 persones la festa del concurs UOC&Plugged a la Fàbrica Moritz de Barcelona. La festa, amenitzada pel grup de rock-and-roll Dirty Jobs, comptarà amb la presència de la rectora Imma TUbella i la comunitat de professors i alumnes de la UOC.

I és que des del dia de Sant Jordi que va arrencar el repte UOC&Plugged 2012, que vol premiar les millors idees i projectes d’emprenedors que sorgeixin del concurs amb prop de 80.000 euros en formació per als equips que presentin les millors propostes, el portal social de la UOC (mentsobertes.uoc.edu/plug) ja ha recollit gairebé 500 idees que han rebut 18.000 vots, i compta amb 635 usuaris registrats. Diàriament el portal del repte registra una mitjana entre 1.000 i 1.900 visites (amb pics de 5.500 visites diàries).

Quan encara falten vint dies per a acabar la primera fase, el concurs també ha tingut un fort impacte en xarxes socials. El perfil del UOC&Plugged a Twitter (@UOCMentsObertes) ja té més de 900 seguidors i solament en aquesta xarxa de microblogs l’etiqueta #UOCPLUG ha generat ja més d’un milió i mig d’impactes. En Facebook hi ha gairebé 300 «m’agrada» i l’aplicació del concurs dissenyada per asmartphones ja se l’han descarregat més de160 persones. De fet, l’atenció que genera el repte ha empès els organitzadors a recomanar a tothom que tingui una idea emprenedora o d’alt impacte social que s’associï ambaltres participants per fer encara més gran la iniciativa.

L’ús compartit d’aparcaments privats, l’apadrinament de fanals d’enllumenat públic o l’intercanvi de recursos entre les universitats són algunes de les propostes que s’han dipositat en mentsobertes.uoc.edu/plug, juntament amb d’altres com la geolocalització d’oferta i demanda de transports, l’ús dels terrenys que limiten les autopistes per a cultius que s’utilitzen en la producció de biodièsel, o un nou concepte de turisme de baix cost en què és el viatger qui oferta el preu que està disposat a pagar.

En paraules del director del concurs, Eric Hauck, la quantitat d’idees rebudes «demostra que a la nostra societat hi ha molt detalent i més ganes encara de compartir-lo i d’explotar aquesta creativitat per posar remei a la crisi». Segons Hauck, «podríem dir que moltes de les idees són veritables alternatives a les retallades, els ERO, els copagaments, la fusió de municipis o les pujades de preus i d’impostos».

La primera fase del concurs, la present, és la recollida d’idees per mitjà del portalmentsobertes.uoc.edu/plug, segons vuit categories:social learning, finances, recursos, wikieconomia, governança, comunicació, salut i urbanisme. Posteriorment les millors idees seran triades en diferents etapes del repte per votació popular i per un jurat en cadascuna de les categories. El concurs és obert a tota la ciutadania tant per a aportar una idea com per a votar-hi.

El repte és batejat com UOC&Plugged per la seva capacitat de generar un instant de desconnexió i reconnexió creativa en cadascuna de les persones per mirar de repensar i preservar el benestar social. La iniciativa ja ha rebut el suport de reconeguts líders en innovació social com, entre altres, Beth Noveck, impulsora de les polítiques de govern obert del president dels EUA, Barack Obama; Derrick de Kerckhove, investigador deixeble de McLuhan; Joan Melé, subdirector de Triodos Bank; o Vicente Guallart, gerent d’Hàbitat Urbà i arquitecte en cap de Barcelona.

 

Més informació: http://mentsobertes.uoc.edu/plug

Etiquetes: