El CoNCA fa públics els Premis Nacionals de Cultura 2017

5.04.2017

Raimon, Emma Vilarasau, Albert Serra, Joan Francesc Mira, Josep Cots, Maria Espeus, Hèctor Parra, Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya i la Fundació Apel·les Fenosa. Són els guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2017, que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) atorga a persones i entitats que destaquen per les seves trajectòries consolidades, per ser talents en alça i per impulsar la creació de nous públics en l’àmbit cultural.

Els guardonats al Principal de l’Eixample | Foto: Premsa SCIC

Aquesta setmana, el CoNCA ha fet públic el seu reconeixement als guardonats, que s’han reunit al Principal de l’Eixample per celebrar-ho en companyia de la premsa. El president del Consell, Carles Duarte ha dit que representen “un rebuig inequívoc a la resignació” i ha defensat la cultura com a “factor de cohesió, coneixement i progrés”.

Tot els premiats destaquen, un any més, per l’excel·lència de la seva obra i carrera, la tenacitat en la seva feina, la creativitat i la singular empenta que cadascun d’ells ha aportat (i continua aportant) en el seu sector. Deu referents que contribueixen a fer créixer i enaltir la nostra cultura, de Catalunya al món sense perdre les arrels.

2017: mirada cap al País Valencià i el públic jove

Així com l’any passat els Premis van dirigir la seva mirada cap a les Illes Balears, l’edició d’enguany dedica una atenció especial al País Valencià, d’on procedeixen dos dels premiats: Raimon i Joan Francesc Mira. Els guardons també tenen una altra característica relacionada amb aquesta amplitud de mires: el reconeixement de l’activitat creativa de sectors habitualment menys tinguts en compte, com la publicitat creativa (Maria Espeus), el món de la il·lustració (Carles Santamaria) o el del cant (Secretariat de Corals Infantils de Catalunya).

A més dels perfils esmentats, el CoNCA en reconeix d’altres amb llarg recorregut, com els de l’actriu Emma Vilarasau i l’editor Josep Cots, així com joves actors culturals en alça que ja gaudeixen d’una projecció internacional remarcable, com el cineasta Albert Serra i el compositor Hèctor Parra. Per últim, també s’ha distingit la preservació i difusió del patrimoni artístic amb l’entrega d’un guardó a la Fundació Apel·les Fenosa, ubicada a la casa museu de l’escultor al Vendrell.

El jurat del CoNCA l’han integrat el mateix Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el proper 14 de juny a Rubí, i serà retransmès per TV3 abans del Telenotícies Vespre. Més informació en aquest enllaç.