El còmic de Fernando Pessoa

11.01.2013

Podeu veure fins al 31 de gener a la Casa Pessoa de Lisboa l’exposició sobre la vida i l’obra de l’escriptor i poeta portuguès Fernando Pessoa (Lisboa, 1888- Lisboa, 1935), portada al còmic per l’autora de comics i il·lustradora catalana Laura Pérez Vernetti. L’obra de Pessoa i la seva vida portades al camp de la historieta són tant interessants que no vull desaprofitar l’ocasió de parlar-ne aquí.

Pessoa & Cia

 

Aquesta exposició, massa breu doncs tant sols ha estat oberta 10 dies fins al 2 de desembre, fou inaugurada a la seu del R. Cercle Artístic el passat 22 de novembre amb l’assistència del Cónsul de Portugal a Barcelona, que tingué la deferència de llegir un text en català i de la directora de l’Institut Camôes. Així com de l’autora del llibre Laura Pérez Vernetti que explicà els motius de portar l’apassionant obra de Pessoa al camp de la historieta i la bona acollida que el llibre ha obtingut entre els lectors.

El llibre “PESSOA & CIA” ha estat publicat en castellà per l’editorial “Luces de Gálibo”, i en portuguès per l’editorial lusa ASA. Aquesta mostra ha presentat reproduccions de les millors pàgines de la seva autora, algunes en color i d’altres en blanc i negre. Pérez Vernetti ha treballat, entre d’altres publicacions a la recordada revista de còmic underground “El Víbora”.

A “Pessoa & Cia” l’autora ha intentat amb èxit divulgar l’obra de Pessoa entre un públic que normalment no llegiria la seva obra i que ara es veu atret pel peculiar món de l’escriptor, basant-se sobretot en el seu “Llibre del desassossec”, dietari de l’heterònim Bernardo Soares on recull tot de reflexions escrites durant anys i que no es van publicar fins després de la seva mort.

No ha estat aquesta la primera experiència de portar al camp del còmic l’obra de grans escriptors. Pérez Vernetti ja ho ha fet amb els casos de Guy de Maupassant, Franz Kafka i James Joyce. Ens sorprendrà algun dia amb un autor català?

La imatge física de Pessoa que apareix a la portada i a alguna de les vinyetes, és la més coneguda de l’escriptor, amb barret de feltre, ulleres de pinça i bigotet, divulgada tant a les fotografies com a la coneguda pintura d’Almada Negreiros, que ha adequat segons els heterònims i pseudònims diferents que tant li agradaven usar a Pessoa. També l’escriptor s’interessà per la “causa catalana”.

A Lisboa

Si aneu a Lisboa abans del 31 de desembre podeu veure també una altra exposició sobre aquesta novel.la gràfica o còmic de Pérez Vernetti a la Casa Fernando Pessoa, seu de divulgació i homenatge d’aquest autor inaugurada el 1993. Depenent de l’Ajuntament de la ciutat, l’edifici és la casa on va viure Pessoa els seus darrers 15 anys al barri de Campo de Ourique.

 

Enllaços consultables:

Casa Fernando Pessoa, Lisboa

Entrevista a Laura Pérez Vernetti

Pessoa, el iberismo y el independentismo catalán dins www.lavanguardia.com