El circ català demana un bon circuit d’exhibició

22.09.2015

Torna la Nit del Circ. El proper 29 de setembre tindrà lloc a l’Auditori de Barcelona la gala de lliurament dels renovats Premis Zirkòlika que, com cada any, comptarà amb l’actuació dels artistes premiats a la passada edició com Rhum i cia o Circ Pistolet. Enguany opten al guardó un total de 49 companyies, 14 més que l’any passat, entre les quals hi ha noms com Hotel Iocandi, Animal Religion o En diciembre.

La gala de Premis Zirkòlika de l'any passat

La gala de Premis Zirkòlika de l’any passat

La Nit de Circ, trobada anual organitzada per Zirkòlika, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, estarà conduïda per un dels grans èxits dels últims mesos: la companyia de pallassos Rhum i Cia, que es va endur el guardó a millor espectacle de pallassos l’any 2014. La gala, amb guió de Piti Español i coordinació artítica de Xavier Erra, comptarà també amb les actuacions de les companyies Circ Pistolet (equilibris), Irene Estradé de A Plom i Vol (corda llisa), Sergio González de En Diciembre (roda Cyr) i Jordi Serra i Amanda Delgado de Vol de Ment (quadrant rus). A més, el grup Hora de Joglar s’encarregarà de posar la banda sonora. “Totes les gales són massa llargues. Per això hem intentat que sigui un espectacle de circ amb premis” assegura Piti Español.

L’objectiu de la gala és promocionar el circ i contribuir a la professionalització dels artistes, cohesionar el sector i obrir circuits d’exhibició. A més, és clar, de donar visibilitat als espectacles creats a Catalunya. De fet, en els últims tres anys anys s’han premiat 33 espectacles, 16 companyies i 5 iniciatives per a la projecció de les arts circenses. Tot i que el sector evoluciona a l’alça, actualment hi ha en cartell 155 muntatges de circ, -68 més que el 2011-,encara no hi ha un bon circuit d’exhibició. Les xifres parlen per si soles: L’any 2014, a la demarcació de Barcelona, només el 4% dels espectacles contractats eren de circ. A més, el pressupost no arribava al 2%. I només un 12% de les companyies es dediquen a l’actuació de manera professional. “Hi ha molt de desconeixement del potencial del circ” ha explicat Vicent Llorca, de Zirkòlika, que assegura que el sector no n’és del tot conscient.

La companyia o artista guanyador s’endurà, com a premi, una gira per Catalunya amb quatre actuacions programades i 16.000€,2.000 més que l’any passat. Amb aquest augment de pressupost el Premi Zirkòlika s’equipara al Premi BBVA de Teatre i es consolida com un dels millors dotats de les arts escèniques a Catalunya. A més, enguany s’atorgaran un premi de pintura, un nou premi especial concedit a una trajectòria artística d’un espectacle presentat l’any 2015 i, a més, un tercer nou premi de votació popular.

Podeu votar fins el 25 de setembre enviant un correu electrònic a premiszirkolika@gmail.com indicant el nom de l’artista o companyia preferida.

Etiquetes: