El cinema estima les Arts

28.09.2016

Per amor a les Arts és un cicle de cinema impulsat per la Filmoteca de Catalunya i el Museu Nacional d’Art de Catalunya que, gràcies la participació de nou institucions culturals del país, incorpora l’arquitectura, la literatura, la música, la dansa, l’òpera i el teatre sota l’òrbita transversal del cinema. L’Auditori; la Fundació Mies van der Rohe; el Gran Teatre del Liceu; la Institució de les Lletres Catalanes; el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Servei de Biblioteques de la Generalitat, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya se sumen a la col·laboració fundacional entre Filmoteca i MNAC que tants bons resultats ha donat els darrers quatre anys.

Macbeth (Roman Polanski, 1971)

Macbeth (Roman Polanski, 1971)

La idea d’unir dues institucions com La Filmoteca i el MNAC va néixer el 2012 quan Esteve Rimbau i Josep Serra, els directors de les respectives institucions, van decidir que calia començar a crear sinergies entre els dos centres i, sobretot, aprofitar la llarga història d’influència mútua entre les dues arts. Al llarg de la seva història, el cinema sempre s’ha fixat en la pintura com a font d’inspiració i legitimitat. Des dels paisatges de Peter Brueghel que omplien de bellesa la filmografia d’Andrei Tarkovsky fins a les constants picades d’ullet a la història de la pintura del postmodern Lars Von Trier, l’ull de directors de tota mena ha absorbit i imitat les tècniques dels grans pintors. Després de quatre anys i més de 120 títols projectats explorant aquesta promiscuïtat artística, Per amor a les Arts farà un pas més enllà.

Els números de la iniciativa han estat incontestables: 120 títols i més de 20.000 espectadors que han suposat un augment del 40% de l’assistència mitjana per sessió amb què sol comptar la Filmoteca. Com explica Rimbau, cap programador hauria apostat per la franja de dimarts a la tarda, però el públic ha trencat totes les expectatives creant una comunitat fidel que ara veurà com l’oferta s’amplia enormement. El nou cicle es converteix en un veritable festival de cinema que constarà de 36 sessions que es projectaran entre l’11 d’octubre de 2016 i el 20 de juny de 2017, alternades entre la sala oval del MNAC, esporàdicament, i la Filmoteca, on tindran lloc la majoria de projeccions.

FrancofoniaVal a dir que la col·laboració de les nou noves institucions culturals comença tímidament i que, amb l’excepció del MNAC, que ha ofert les seves instal·lacions des del principi, enguany no hi haurà nous espais per a realitzar les projeccions. La col·laboració es materialitzarà a través dels experts i artistes de cada disciplina que han participat en la tria de les pel·lícules i que vindran a la Filmoteca a presentar-les de la mà de cadascuna de les entitats. La programació resultant és eclèctica i espectacular: combinant ficcions i documentals de tots els gèneres i èpoques, Per amor a les arts oferirà un catàleg que reflecteixi totes les formes de diàleg possibles entre les arts i el cinema que, a més, en aquesta edició es permet el caprici autoreferencial d’incorporar pel·lícules sobre el mateix món del cinema.

La sessió inaugural tindrà lloc al Museu Nacional de Catalunya, el dimarts 11 d’octubre a les 18.30, amb Francofonia. Le Louvre sous l’Occupation (Alexander Sukorov, 2015), pel·lícula que homenatja la primera sessió d’ara fa 4 anys on es va projectar l’Arca Russa, del mateix Sukorov. El dimarts següent, el 18 d’octubre a les 17.00 hores, la Filmoteca arrencarà les projeccions amb Macbeth (Roman Polanski, 1971) tot coincidint amb l’òpera de Verdi que programa el Gran Teatre del Liceu.