El cinema és fantàstic!

16.06.2017

La Filmoteca de Catalunya celebra els 50è aniversari del Sitges-Festival Internacional de cinema fantàstic de Catalunya amb una exposició i una retrospectiva.

The Neon Demon, 2016

El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya celebrarà del 5 al 15 del proper mes d’octubre el seu primer mig segle, i la Filmoteca de Catalunya ha volgut unir-se a la festa. A través de l’exposició El cinema és fantàstic, de juny a octubre, i d’un cicle retrospectiu, amb cinquanta títols que han format part de la historia del festival, es retrà homenatge a un certamen de referència en un gènere que, des de l’artesania de la sèrie B, ha passat a ser un dels més populars i espectaculars del cinema contemporani.

Al llarg d’aquests 50 anys del festival hem passat dels mites heretats del segle xix o d’abans —Dràcula, l’home llop, el monstre de Frankenstein, etc.— a les realitats o les premonicions del segle xxi, amb els robots o cíborgs, anticipant malalties o reconvertint zombis i vampirs en símptomes de l’època. Quan el festival es va posar en marxa —abans del 2001 de Kubrick: cal tenir-ho sempre en compte!— els platerets voladors o els comtes amb ullals llargs eren elements de produccions modestes, de l’anomenada Sèrie B o Sèrie Z, i ara les naus espacials o els morts vivents reclamen els directors més prestigiosos, els pressupostos més abundants i els desplegaments visuals més enlluernadors.

Aquesta evolució del gènere queda perfectament il·lustrada amb la selecció de films que, durant tot l’estiu i en paral·lel a l’exposició, aniran desfilant per les nostres dues sales del Raval. 50 anys, 50 pel·lícules. Aquest és el repte: escollir 50 títols a partir dels quals mostrar l’evolució del Festival, del gènere, del cinema i, potser, del món.

L’exposició El cinema és fantàstic, coproduïda per la Filmoteca de Catalunya i el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, es podrà veure del 22 de juny al 17 de setembre a la seu de la Filmoteca al Raval i, a partir de la primera setmana d’octubre, viatjarà a Sitges tot coincidint amb l’inici del certamen. Comissariada per Diego López, proposa un recorregut per la història dels primers cinquanta anys del certamen a través de les pel·lícules que s’hi han exhibit, dels convidats que hi han assistit i de les diverses criatures que han inquietat, espantat i fascinat un públic fidel que no ha deixat de créixer.

 

Inauguració exposició :

22 de juny a les 19:00 hores

Hi participaran Àngel Sala, director del Sitges-Festival Internacional de cinema fantàstic de Catalunya i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya

19:30 Visita guiada a l’exposició

20:00 Projecció de Evil Dead (Possesdió infernal) de Sam Raimi, 1982